Is deze boom nog te redden?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 28/08/2021 - 10:35
Karenvd

Is deze boom nog te redden?

Wij hebben al jaren een conifeer boom in de tuin staan. Sinds een paar jaar krijgt hij wat bruine takken en nu valt me op dat het wel heel erg wordt. Is deze boom nog te redden of gaat hij langzaam aan dood? We hebben er al magnesium bij gedaan.

Een jaar of 10 geleden is er een verhoging - soort border bak - omheen gekomen waardoor hij nu zo'n 40/50 cm hoger al met de stam in de grond staat. Hij leek daar geen last van te hebben en vormt ook wat kleine wortels hoger uit de stam. 

Heeft iemand tips over hoe we deze boom moeten verzorgen om hem weer happy en groen te krijgen? 

Heel erg bedankt voor jullie advies!

Karen

de boom
van boven
van onder
za, 28/08/2021 - 12:35
GreenConnection

Die 'borderbak' is funest voor de zuurstofvoorziening aan de wortels geweest. De zin van zo'n bak ontgaat mij ook. Weghalen van de verhoging, kan de boom nog redden, maar herstel zal een paar jaar duren.

za, 28/08/2021 - 13:43
Karenvd

Bedankt voor uw reactie. De bak is er ooit gekomen vanwege een nieuw tuinontwerp. Zou het kunnen dat de boom doordat hij weer kleine nieuwe worteltjes maakt daar voldoende zuurstof uit kan halen? Of zou het kunnen helpen wanneer ik er bijvoorbeeld een geul om heen graaf zodat de stam vrij komt?

stam
za, 28/08/2021 - 14:49
GreenConnection

Die nieuwe worteltjes zijn een poging van de boom om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Het feit, dat de boom dat na 10 jaar pas probeert, geeft al aan hoe moeizaam dat proces zal gaan. Mogelijk zal een geul rond de stam na lange tijd helpen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag