Notenboom met een te dunne stam...

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 01/07/2017 - 22:59
Wimsomnia

Notenboom met een te dunne stam...

Vorig jaar heb ik een Notenboompje "gered" door het te verplanten. Het was spontaan beginnen groeien achteraan in de tuin maar had daar zéér weinig licht: het stond onder grote berken en dan nog eens in de schaduw van een hazelaar. Ik verplantte het dus naar een perkje vlak bij ons terras waar vroeger al een grote Notenboom had gestaan. Nu, door zo "in 't donker" te hebben gestaan en naar 't licht te moeten zoeken, is de stam van 't boompje veel te dun in verhouding tot z'n lengte.Nu is m'n(misschien rare) vraag: bestaat er een middel om een boompje een dikkere stam te doen krijgen?

Ooit moet die steunpaal toch eens verdwijnen... Bijvoorbeeld door een bepaalde meststof meer voeding sturen naar schors in plaats van de bladeren? Ik weet niet of het kan of bestaat maar misschien hebben jullie een oplossing.

Foto's in bijlage, ik heb hem ook eens losgemaakt van die paal.

Iemand suggereerde om die paal weg te doen en te werken met 2 of 3 paaltjes onderaan zodat de boom verplicht is om zijn in de wind bewegende stam te verstevigen. Maar zoals je ziet op de 2e foto is dat geen optie, hij staat gewoon té scheef.

za, 01/07/2017 - 23:09
GreenConnection

Diktegroei van de stam groeit alleen door ouderdom en is niet te beinvloeden. Hou de boompaal er gerust nog een paar jaar bij.

ma, 03/07/2017 - 17:45
WiPe

Diktegroei is wel degelijk te beïnvloeden. En daar wil ik gerust een eind over doorpraten.

Als de boom echt te slap is, moet je die nog vast maken aan de paal. Hoger dan een meter, maximaal anderhalve meter is in principe niet nodig. Als de stam een beetje kan bewegen, gaat de boom de stam meer versterken.

ma, 03/07/2017 - 19:40
Wimsomnia

WiPe, bedankt voor je reactie.

Hoe scheef de boom staat: zie foto, 't is echt geen zicht.

Hoe is die diktegroei dan te beïnvloeden? Een soort meststof?

Praat er maar gerust een eind over door...... :-)

ma, 03/07/2017 - 20:34
WiPe

Je kan die best aan de stok/paal vast binden. maar niet te hoog.

Wat het beïnvloeden van de diktegroei betreft: dat gaat niet met een speciale soort meststof. Bomen passen hun vorm aan aan de omstandigheden. In het algemeen zal een boom vdie in een bos staat, snel de hoogte ingroeien en een lange smalle stam maken. Een boom van dezelfde soort zal in een open landschap een lage brede kruin met een korte dikke stam vormen. Dat komt omdat een boom in het bos naar het licht moet reiken om zo snel mogelijk zijn plek te kunnen opeisen in het gesloten bosbestand. Op zo'n plek krijgt een boom ook minder wind te verwerken, omdat die beschut staat tussen de andere bomen.

Een boom on het open veld meot net concureren voor licht, die heeft volop licht langs alle kanten. maar die staat wel alleen tegen stormen. Die heeft meer voorddeel aan een kortere dikkere stam. Maar daar hoef je dus zelf niks aan te doen, de boom vormt zich zelf op de meest ideale manier in relatie tot de specifieke omstandigheden. Of zoals Mattheck zegt: 'functie is groei', maw een boom zal weefsel vormen waar hij dat nodig heeft.

Wanneer je er voor zorgt dat de boom stevig gesteund wordt dor een paal, dan heeft hij het niet nodig om een dikke stevige stam te vormen; Dan kan hij in de hoogte groeien en een grotere kruin vormen, omdat hij minder van de koolstof die hij aanmaakt, moet inzetten om een stevige stam te maken. Maar wanneer hij volop beweegt door de wnd, dan moet hij wel een steverige stam maken en dan moet hij wel investeren in meer stabiliteitswortels.

Concreet moet je deze boom dus vast zetten zodat die rechtop groeit, maar ook niet te vast, want dan duurt het langer voor die stam voldoende dik en sterk wordt.

ma, 03/07/2017 - 20:59
Wimsomnia

Ja, dat was het oorspronkelijke "probleem": het boompje was spontaan beginnen groeien achteraan in de tuin onder grote berken en dan nog eens in de schaduw van wat hazelaars. Gevolg: boompje op zoek naar licht en dus een te dunne stam om "alleen" plots in volle wind te staan....

Dan was hij ook nog eens z'n top kwijt. Dat probeer ik op te lossen door de hoogste zijtak die quasi horizontaal stond omhoog te buigen en met een bamboestokje vast te maken aan het lager gedeelte van de stam. Een top/kruin mag van mij gerust wat scheef zijn maar helemaal géén top waarbij de zijtakken hoger waren dan de top van de stam...toch maar niet.Op de foto's is dat niet erg goed te zien, ik zal er straks eens een detailfoto van nemen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag