Pieris kwijnt weg

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 23/04/2020 - 22:10
Pierisfan

Pieris kwijnt weg

Al weken maak ik mij zorgen over mijn mooiste plant in de tuin, een stervende pierisinfo-icon japonica. Wie o wie kan mij advies geven?

In het najaar heb ik via Marktplaats een pieris japonica van ong. 1 meter hoog gekocht en geplant. Ongeveer een half jaar deed hij het prima en een aantal weken geleden stond hij vol bloesem en er waren wat nieuwe rode blaadjes te zien. Ik had de plant op het zuiden geplant en toen het warmer werd, stond hij 2 weken hele dagen vol in de zon en ik vergat hem ook nog eens water te geven. Natuurlijk begon hij geel te worden. 's Avonds water geven had geen zin meer en ik heb de plant uitgegraven en verplaatst naar een schaduwplek. Ik heb niets aan de grond toegevoegd. Nu hij daar 2 weken staat, zijn veel gele bladeren bruin geworden en vallen ze af. Zelfs de blaadjes die groen zijn worden minder fris van kleur en beginnen omlaag te staan. Ik ben bang dat hij helemaal kaal wordt en doodgaat... Weet iemand hoe dit kan en wat ik nog kan doen om hem te redden?

Ik heb geen idee van de samenstelling van de grond... Ik heb net universele tuinvoeding besteld, met deze samenstelling
Formule NPK: 4,5-3-2
Calcium --> mag dit bestanddeel wel bij een pieris?
9,6% Magnesium
68% Organische stof
Rijk aan sporenelementen

...en een zak biologische aanplantgrond.

Zou dat hem nog redden? Of kan ik hem beter met rust laten?

Pieris wordt kaal
Pieris bladeren
Dezelfde pieris een aantal weken geleden
vr, 24/04/2020 - 10:27
GreenConnection

Er blijkt nogal wat gesold met de plant, diverse keren verplant, verdroogd, enz.
Daarbij komt, dat Pierisinfo-icon van nature groeit in kalkarme grond.
Ik zou de plant laten rusten. Wel voldoende water geven, maar geen voeding.

vr, 24/04/2020 - 11:06
Pierisfan

Beste GreenConnection, dank voor je reactie! Ja hij heeft het niet leuk gehad bij mij... Ik vermoed dat ik straks maar gewoon moet uithuilen en opnieuw beginnen, maar ik ga zeker je tip opvolgen. Hij staat nu sinds 2 weken in de volle schaduw (heb helaas geen half-schaduwplek) en ik geef hem nu sinds 2 weken elke avond met de tuinslang (sproeistand) water, maar niet al teveel, omdat ik las dat dan de oppervlakkige wortels weer kunnen gaan rotten. Goed dat je zei dat ik hem geen voeding moet geven nu! Dat wilde ik namelijk bijna gaan doen. Over de grondsoort weet ik helaas dus ook niks op dit moment en het kraanwater zal de grond alleen maar meer kalk geven... :-(

Ik heb wel gedistilleerd water gekocht. Zou dat goed zijn?

Bedankt voor het antwoord, dat geeft nog een sprankje hoop.

vr, 24/04/2020 - 14:17
GreenConnection

Regenwater voldoet ook prima.

Onderwerp gesloten