Rododendrons fors terug snoeien

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 11/06/2017 - 16:44
Libosa

Rododendrons fors terug snoeien

Ik heb al eerder geschreven over mijn zwaar verwaarloosde tuin bij de nieuwe woning en vanmiddag ben ik in de achtertuin bezig geweest met de rododendron, 3 stuks op zo'n 40 cm van elkaar en zo'n 3 meter hoog.
Al wat informatie opgezocht op Internet en deze struiken hebben dus een paraplu-vorm gekregen, wat zoveel wil zeggen, dat ze alle 3 binnenin volledig kaal zijn met alleen op de uiteinden nog blad en bloemen.
Heel veel dood hout weg kunnen halen, maar ik zou ze ook graag wat kleiner willen hebben.
Vraag me niet welke soorten het zijn, geen idee....

Wat ik over het algemeen lees, is dat ze heel fors teruggesnoeid mogen worden, maar dat er ook cultivars zijn, die forse snoei minder goed verdragen. Het is niet de bedoeling, dat ik ze tot op een meter terugsnoei, want dan mis ik een stuk beschutting om vrij in de achtertuin te zitten, maar dit ziet er ook niet uit.
Verder zijn ze zwaar overwoekerd met klimop, al meterslange slierten weggehaald en het verschil is nog maar nauwelijks te zien.

Wat is wijsheid om deze struiken wat lager en wat mooier te maken?

Groetjes Lily

ma, 12/06/2017 - 06:25
tuinprins

De meest aangeplante rhododendrons zijn gemakkelijke soorten als 'Roseum Elegans' en ponticum 'Roseum'. Deze zijn prima te snoeien, verdragen zelfs radicale snoei. In de regel komen de planten goed terug na snoei maar de conditie waarin de plant verkeerd is natuurlijk ook van belang. Snoeien doe je het beste in het voorjaar maar nu (midden juni) is ook nog prima. Beter niet meer snoeien na de langste dag. Hoe je een rhododendroninfo-icon moet snoeien kun je wel op het internet vinden. Ik zou wel alle klimop bij de rhodo verwijderen omdat die voor onnodige concurrentie zorgt.

Gegroet, de tuinprins

ma, 12/06/2017 - 09:05
Libosa

Bedankt tuinprins en ik ben gisteren al wat begonnen met snoeien, maar het gaat een lastige taak worden, omdat ik de beschutting niet kwijt wel en ik denk, dat ik eerst maar bovenaan begin om wat in te korten.

De klimop hier is dramatisch te noemen, in zeker 10 jaar geen onderhoud, waardoor het een totale wildgroei is geworden. Ik heb al kliko's vol weggetrokken, maar het einde is voorlopig nog niet in zicht :(
Zeker in de coniferen en de rododendrons is de klimop helemaal verweven met de takken, maar goed, de aanhouder wint al is het iets van een lange adem hebben...

Groetjes Lily

ma, 12/06/2017 - 21:01
WiPe

Begin met eerst alle klimop weg te hlen, dan heb je zicht op de rhodo's. Alsje de beschutting niet wil verliezen, zou je de helft van de buitenste takken kunnen inkorten tot op een zijtak. Dan komt er meer licht in de struiken waardoor de slapende ogen gaan uitlopen en de planten langzaamaan terug kunnen dichtgroeien. Dat dichtgroeien gaat dan wat langer duren dan wanneer je de planten ineens fors terug knipt, maar je houdt wel min of meer de beschutting.

di, 13/06/2017 - 09:24
Libosa

Bedankt voor je reactie, Wipe en inderdaad moet die klimop weg, maar het is echt een heidens karwei, omdat het tot heel hoog groeit en ik ben niet zo groot ;)
Ik zal vandaag of deze week wel een paar foto's maken van zowel de buitenkant als binnenin, zodat het misschien nog beter te beoordelen is.

Groetjes Lily

di, 13/06/2017 - 23:45
WiPe

Snij die klimop gewoon af vlak boven de grond; De plant zal dan afsterven en de hechtwortels verdrogen; wanneer het blad dan begint te verdorren kun je die daar makkelijker af trekken.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag