Steeneik, groeisnelheid

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 16/08/2017 - 15:15
Fok7

Steeneik, groeisnelheid

Beste allemaal,

Vorige week heb ik drie steekeik bomen besteld met 16-18cm stam-omtrek. De bomen zouden een potmaat hebben van 70liter. Op hoogstam en cylinderkroon.

De bomen zijn nu binnen, de bomen staan echter in 50L potten, dus minder wortels dan gedacht.Verder zijn de kronen geschoren en nu dus veel smaller dan de advertentie.

  1. Groeien de kronen snel terug van een steeneik? Want nu zijn ze heel erg ielig!
  2. Het verschil tussen een 70 of liter pot is dat de bomen dus minder wortels hebben. Dat lijkt mij een nadeel, klopt dat?
  3. De laatste vraag is dat ik bruin vlekken zie op heel veel bladen. Zie foto bijlage. De leverancier zegt dat dit van galmuggen kunnen zijn en dus niet schadelijk. Klopt dit?
vlekken op bladen, is dit "erg" (schimmels?)
Foto van planten zoals geleverd, kroon = ielig.
Advertentie op de website van de verkoper
wo, 16/08/2017 - 15:17
Fok7

Sorry voor de type-fouten! Ik zie geen mogelijkheid om het bericht aan te passen.

wo, 16/08/2017 - 16:09
WiPe

Als je kleinere maten hebt gekrgen dan je besteld hebt, dan hoop ik dat je vooral ook minder betaald hebt dan afgesprokeen. Anders ben je gerold.

Die bladaantasting is niet echt een probleeem. Je kan daartegen spuiten, maar het oude blad blft anagetast, daar vernader je niks meer aan.

Wat de groei betrfet: als je die in de volle grond gaat planten, gaat eerst het wortelgestel zich ontwikkelen. De kruin gaat dan het eerste jaar, of de eerste twee jaaar, niet erg hard groeien. Let op et planten in potten. Het gevaar is dat je die gemakkelijk te diep plant. Je moet kijken naar het punt onderaan de stam waar de wortels beginnen. Die wortelhals zit vaak een paar cm onder de potgrond in de kuip. Je oet die boom anplanten met de wortelhals gelij met de grond, zeker niet dieper. Als je die bomen aanplant met de bovenkant van de pot, gelijk met het maaiveld, dan staan ze te diep. Boen die te diep staan, groeien lecht en kunnen zefs dood gaan.

vr, 18/08/2017 - 11:54
Fok7

Dankjewel voor je antwoord WiPE. De verkoper biedt aan om iets van korting te geven.

Zijn de vlekken van de galmug slecht voor de boom? Gaan deze vanzelf weg na de winter? Kan ik iets tegen doen?

vr, 18/08/2017 - 12:02
WiPe

Die vlekken zijn enkel een esthetisch probleeem. Die vlekken gaan niet verdwijnen. Dat blijft op het blad zitten tot dat afvalt. Bij steeneiken kunnen de bladeren een paar jaar aan d eboom blijven, maar uiteindelijk vallen ze wel.

Goed dat hij korting geeft. Dat lijkt me niet meer dan logisch.

vr, 18/08/2017 - 13:22
Fok7

Nog een vraagje: Moet ik bij het planten de potgrond (waarin de boom nu staat) die boven de wortelhals is, weghalen, of dat stuk gewoon laten uisteken?

Ik ga mediteraanse grond hiervoor gebruiken en extra kalk strooien in plantgat. Ik las ergens de tip om ook een bodem van hyrdrokorrels te gebruiken in het plantgat. Raad je dat ook aan?

vr, 18/08/2017 - 19:49
WiPe

Haal die potgrond gewoon maar weg. Als je dat laat boven steken lijkt dat nergens op.

En mediterane grond of hydrokorrels? De kluit van zo'n boom groeit nog flink. Die gaat dus snel uit die plantput groeien. Veel heeft die daar dus niet aan. Als de grond goed waterdoorlatend is, zal die weinig problemen geven als die ook nog eens een beetje beschut staat. Maar op zware leem die ook nog eens nat is, ga je niet veel hebben aan die dure spullen. Hier staat die op een leemgrond, op een helling, dus geen stagnerend grondwater. Daar kan die niet tegen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag