Tamme kastanje zonder bladeren

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/06/2016 - 12:02
Jrozema

Tamme kastanje zonder bladeren

Goedemorgen allemaal,
Ik heb een tamme kastanje boom in mijn tuin zie foto waar totaal geen bladeren aan zitten het is 18 juni
Vorig jaar heeft de boom veel vruchten gegeven en heb ik zoals elk jaar niets bijzonders aan de boom gezien. we maken van de kastanjes altijd wel iets om te eten.
De boom is ca 17 jaar en de stam ziet er ( ben leek) goed uit
Kan ik er van uit gaan dat de boom dood is ? of is een jaar zonder bladeren mogelijk?
Gebeurd dit vaker met tamme kastanje bomen. Kan ik nog iets doen

Tamme kastanje zonder bladeren
za, 18/06/2016 - 15:42
WiPe

Heb je een foto van de stamvoet? Als de boom nu nog geen blad heeft, is dat op zijn zachtst gezegd, geen goed teken. Ik vermoed dat de boom dood is.

za, 18/06/2016 - 18:14
Jrozema

Hierbij een foto van de stam.
Vrees ook dat hij dood is echter blijft raar dat dit in de winter gebeurd is meestal zie je dit langzamer gaan ? Als ik naar de boom kijkt lijkt hij niet dood.

Tamme kastanje zonder bladeren
za, 18/06/2016 - 23:12
WiPe

Die donkere plek aan de stamvoet, dat is honingzwam. Honingzwam infecteert de boom door wortelschade. Die wortelschade is het gevolg van dat terras dat je rondom de boom hebt gelegd. Afhankelijk van de manier waarop honingzwam de boom binnen dringt kan het afsterven heel lang duren of net heel snel gaan.
Bomen hebben hun wortels echt wel nodig. Niet alleen maar om te zorgen dat ze niet omvallen. Verharding en wortels zijn te combineren, maar dan moet je wel een aantal zaken in acht nemen. Op deze manier vraag je er wel om.

zo, 19/06/2016 - 20:25
Jrozema

Ok dank je voor je uitleg
Vind het best heel erg, maar is niet anders. Hoe weet ik zeker dat de boom dood is ?? als er een twijfel is kan ik wat doen ??

zo, 19/06/2016 - 20:54
Azur

Stukje van de bast van een tak wegkrabben, als het eronder groen is, is er nog leven. Zo kan je een aantal takken bekijken. Mogelijk dat het ook zo met de bast van de stam werkt, maar dat weet ik niet zeker. Mogelijk kan Wype hier wat over zeggen. Vrgrt Emiel

zo, 19/06/2016 - 21:29
RdB

Niet van belang, deze boom is al dood of toch ten dode opgeschreven.
Ruud

zo, 19/06/2016 - 22:47
Azur

Helder, dat wordt dus rooien. -@Ruud, werkt in andere gevallen het pricipe groen onder de bast van takken ook voor de stam?

ma, 20/06/2016 - 00:31
RdB

Nee, dat werkt zelden of nooit voor een stam, wel voor een tak. Onder de schors zit natuurlijk wel de levende laag, maar die hoeft echt niet groen te zijn.
Hier, onder stamdoorsnede vindt je een duidelijk overzicht en beschrijving van de opbouw van een stam: https://tinyurl.com/yx976dfv
Ruud

ma, 20/06/2016 - 00:42
Azur

Dank Ruud, ook voor de interessante link, weer wat geleerd! Vrgr Emiel

ma, 20/06/2016 - 01:48
WiPe

Die groene laag is er in de stam ook, maar daar is de schors vaak zo dik dat je daar niet makkelijk aan geraakt. En als je iets te diep gaat, ben je daar zo voorbij. Daarom vind je die daar vaak niet. Maar ze is er dus wel.
Ik heb ten andere iets bizar opgemerkt in de de link die Ruud door gaf.
Ik citeer: Over het cambium ligt de bast. Via de bast worden de afvalproducten van de bladeren als sap naar beneden, naar de wortels afgevoerd. Aan de buitenkant van de bast sterven continu cellen af en gaan dan over in schors. De afvalproducten van de bladeren???? In de bladeren worden de suikers geproduceerd dmv fotosynthese. Het zijn die suikers die alle processen in de boom van bouwstoffen en energie voorzien. Om dat afvalproducten te noemen, dat is wel erg kort door de bocht.

ma, 20/06/2016 - 08:36
Jrozema

Dank jullie wel voor de jullie moeite. Moet dus de boom gaan kappen er uit krijgen zal geen optie zijn Ben benieuwd wat ik anders met het terras had moeten doen Mijn tuin is nu ca 15 jaar ca totaal ca 1700 m2 heeft ooit best wel veel geld gekost je ziet door dit soort zaken dat het moeilijk is om de tuin op orde te houden immers deze boom vervang je niet zo maar.
Ik heb nog twee bomen waarvan een deel dood lijkt maar hier kom kop terug. vooral het vervangen van bomen is moeilijk maar het laten groeien ook immers alles word gewoon te groot.
in ieder geval dank

ma, 20/06/2016 - 14:58
WiPe

Als je wil weten hoe je dat technisch had moeten oplossen om de bomen en terras te combineren, moet je dat maar vragen. Wanneer de bomen te groot worden voor hun standplaats, heb je eigenlijk de verkeerde soort staan. Het is dan goed om op voorhand een aantal zaken goed na te kijken voor je besluit een boom aan te planten.

ma, 20/06/2016 - 16:04
Jrozema

Het taras is later om de boom heen gebouwd jammer dat mijn tuinman niets gezegd heeft dat dat niet zomaar kan. Nu de boom omzagen een nieuwe planten? Hoe krijg ik ooit de wortellstelsel er uit ? Paar jaar wachten?

Onderwerp gesloten