Gazon herzaaien

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 16/02/2004 - 23:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gazon herzaaien

Mijn gazon ligt er bedroevend bij (heel mager, veel kale plekken, veel onkruid), vandaar dat ik het wil herzaaien.
Over de heraanleg heb ik enkele vragen:
- Herzaai ik het best in het voorjaar of in het najaar ?
- Na het verdelgen met Round-up, hoe lang moet ik wachten vooraleer ik het mag frezen en herzaaien ?
- Ik zou de grond graag vruchtbaarder maken. Men heeft me champignonmest aangeraden om in te frezen, is dit OK of gebruik ik best andere mest (droge mest of stalmest,...) ?

vr, 20/02/2004 - 13:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

1) herzaaien kan in het voorjaar heel prima wanneer de temperaturen wat stijgen
2) je kan verdelging toepassen Round-up is prima maar moet je pas gaan gebruiken bij hogere temperaturen, er moet groei in de plant zitten wil dit werken, na afsterven van gras + onkruid kan je gaan bewerken. (gemiddeld 6-8 weken)
Overigens ligt het er een beetje aan hoe bedroevend je mat is, na inzaaien zul je zien dat er weer onkruiden inkomen, 90% maai je uiteindelijk dood, daarnaast hou je altijd dat je een deel moet bestrijden.
Soms is een grote renovatie, dmv onkruiden bestrijding in het gazon, goed verticuteren en bemesten, afstrooien met bv cocospotgrind en doorzaaien, ook voldoende, soms heeft dit zelfs de voorkeur.

bemesten en bodemverbetering is een jaarlijkse klus.

3)Wanneer je gaat frezen en je wil championmest gebruiken is dat oke,
droge mest of stalmest mag ook, dit zijn wel allen bodemverbeteraars dus prima. voor de rest is even van belang wat de zuurgraad van je grond is (ivm kalkmemesting)

succes,
johan (http://tinyurl.com/y2tmxma4)

vr, 20/02/2004 - 17:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag Johan,
Hartelijk bdankt voor het antwoorden.
Ik dacht dat ik eventueel nu al kon round-up gebruiken om te verdelgen, maar ik leid uit je antwoord af dat ik beter wacht (tot er groei in zit).
Wanneer zou je voorstellen ? Eerder halfweg maart of zo ?

Ik had me ook laten aanraden dat het beter is in het najaar te herzaaien omwille van die onkruiden die na het inzaaien er in komen, maar ik vrees dat het ingezaaide gras niet veel meer zal groeien. Terecht ? Of wat zou jij verkiezen : voorjaar of najaar ?
Alvast bedankt !

ma, 23/02/2004 - 10:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, half maart is optie, maar beter is het kijken naar de temperaturen, wanneer het overdag maar >10 graden is begint de groei echt, dan kun je ook tot de bestrijding overgaan.

Wat het zaaien betreft, mijn voorkeur is het voorjaar, wat onkruid groei betreft, veel onkruiden en mos groeien nog langer door bij lagere temperaturen dan het gras zelf.

succes
Johan

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag