Tuinborder 12m²

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 09/07/2017 - 12:17
svanma

Tuinborder 12m²

Goedemiddag,

ik ben bezig met een border aan het aanleggen van ongeveer een 12 m²

het is de bedoeling dat er tussen de planten grind (yellow sun) komt. 

dit zijn de planten die ik zou gaan gebruiken:

- fortunei trachycarpus
- Gaurainfo-icon lindheimemeri ' White Dove 
- lavendula
- Hortensie (weet nog niet welke soort)

- phloxinfo-icon of campanulainfo-icon als bodembedekker vooraan in de border.

Ik zou dus tussen de planten grind (yellow sun) willen. Ik ben alleen bang dat de bodembedekker hierdoor niet toe zal gaan groeien?

ook heb ik gelezen dat het best is om geen anti worteldoek te gaan gebruiken (als je kleine plantjes gebruikt) omdat deze anders dood gaan en de grond onder de worteldoek ziek word.

Wie heeft een antwoord op mijn vragen en kan mij helpen?

alvast bedankt en vele groetjes.

zo, 09/07/2017 - 13:07
GreenConnection

Als de border in de zon ligt, is een hortensia geen goede keus; zeker niet temidden van grind. Hortensia's vragen veel vocht en halfschaduw.

Als je bodembedekkers in de aarde plant en daarna wat grind eromheen aanbrengt, groeien ze heus wel.

zo, 09/07/2017 - 13:33
svanma

De border ligt inderdaad in de zon. de hortensia komen tegen de afsluiting en is geen probleem. we hebben hier langs de garage hortensia's staan en die staan er prachtig bij (de nieuwe hortensia zullen evenveel zon/schaduw krijgen)

er word inderdaad grind tussen de planten gedaan omdat ik toch graag een wat mediterane sfeer wil creëren.

zou ik dan over de volledige border bodembedekker aanplanten of enkel vooraan in de border die dan eigenlijk als afscheiding dient?

in bijlage heb ik een plannetje gemaakt hoe de border dan in elkaar zou steken. Enkel twijfel ik dus of ik over de hele border bodembedekker zou doen en dan hiertussen de andere planten of enkel dit als afscheiding van het padje dan gebruiken?

zo, 09/07/2017 - 14:05
GreenConnection

Bodembedekkers onder hortensia, Gaurainfo-icon en Lavandulainfo-icon hebben weinig tot geen zin. Mogelijk wel onder de palm.

zo, 09/07/2017 - 14:16
svanma

Oké merci, dan zal ik de bodembedekker door laten gaan tot onder de palm.

en zou ik anti worteldoek gaan gebruiken of niet? want ik hoor zeer veer verschillende verhalen hierover over zieke grond onder het doek etc...

zou dit ook mooi gaan ogen in de winter dat de bodembedekker als ware de afboording is van het padje  en na (waar hortensia etc.. staan) en voor de bodembedekker yellow sun. ik denk van wel, maar jullie kunnen daar natuurlijk meer over zeggen met veel meer ervaring

zo, 09/07/2017 - 14:28
GreenConnection

Wel of geen anti-worteldoek is moeilijk te beantwoorden. Het lijkt me prima onder verharding, maar in de vollegrond met beplanting lijkt het me erg lastig.

De meeste bodembedekkers zijn in de winter kaal, dus verwacht niet te veel van Campanulainfo-icon soorten.. Voor wintergroene bodembedekkers moet je zijn bij Iberisinfo-icon, Vincainfo-icon of Pachysandrainfo-icon.

zo, 09/07/2017 - 14:52
svanma

Iberisinfo-icon ziet er inderdaad ook mooi uit of Lithodorainfo-icon diffusa 'Heavenly Blue' , en dit zal dan waarschijnlijk een mooier uitzicht geven die de border en het pad dan ook wat afsluit in de winter.

alvast bedankt voor de vele antwoorden.

Onderwerp gesloten