Foutief benoemde Agave?

19 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 07/09/2010 - 14:33
Draco

Foutief benoemde Agave?

De afgebeelde Agave heb ik aangeschaft als Agave neomexicana. Ik twijfel of het de goede benaming is, als ik de plant vergelijk met afbeeldingen elders.
Hij vertoont eerder gelijkenis met Agave macroacantha (zie afbeelding 2).

Groet,

Draco

Foutief benoemde Agave?
di, 07/09/2010 - 14:35
Draco

Agave macroacantha

di, 07/09/2010 - 15:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
de naamgeving zou wel korrekt kunnen zijn; een A. macroacanta is het zeker niet.
Agave neomexicana komt uit de groep Parryanae , waartoe ook o.a. Agave gracilipes, A. guadalajarana, A. havardiana,A. parrasana, A. parryi, en nog enkele ondersoorten behoren. Deze lijken allemaal wel een beetje op mekaar, maar neomexicana zal zeker niet ver ernaast zijn.
Zelf heb ik de A. parrasana en A. parryi. Deze laatste lijkt het meest op jouw plant; parrasana is groener van kleur.
Groeten,
Paul

di, 07/09/2010 - 17:29
rwo

Klopt!
Is 100% geen macroacantha, maar bijna zeker neomexicana.
Is overigens een mooi exemplaar en behoorlijk winterhard.
Gr
Ruud

di, 07/09/2010 - 19:15
Draco

Nog een paar recente aanwinsten, zoals deze Agave desmettiana 'variagata', die volgens de boeken weinig vorst verdraagt. Ik heb wel de indruk dat deze soort, net als Agave attenuata waarvan ik onlangs een paar stekken heb verworven, minder beducht is voor een regenbuitje, dan de eerder getoonde soorten en de volgende.

Foutief benoemde Agave?
di, 07/09/2010 - 19:21
Draco

Agave seemanniana de blauwe vorm tot slot. Nu maar proberen om de planten de komende winter in de kas over te houden. Ik denk dat het zoetjesaan tijd wordt om ze onderdak te plaatsen. Ondanks de vermelde winterhardheid lijkt het me vrij kansloos om A. neomexicana of andere winterharde soorten hier buiten te kunnen overwinteren zonder rigoureuze beschermingsmaatregelen om de planten ze droog mogelijk te houden.

Groet,

Draco

Foutief benoemde Agave?
di, 07/09/2010 - 19:35
Draco

Mijn twijfel over naam van de A. neomexicana ontstond nadat ik onlangs een tweetal jonge planten via internet had besteld, Agave montana (links) en Agave neomexicana. De laatste lijkt vooralsnog weinig op het exemplaar in aanvang. Maar misschien ontwikkelt dit lelijke eendje zich nog tot een zwaan.
Ik verwacht overigens ook nog een Agave parryi var. truncata. Ik ben zeer benieuwd.
Heeft iemand trouwens ervaring met de Nederlandse specialist uit Groningen, die Agaves op bestelling verzendt zonder pot en -grond?

Draco

Foutief benoemde Agave?
di, 07/09/2010 - 19:47
rwo

Neomexicana, kan heel wat hebben en wordt in landen om ons heen mn duitsland ook wel onbeschermd overwinterd.
Zou ik zelf niet durven, maar met een dakje van eind september tot half maart is het goed mogelijk (gaat met m'n havardiana utahensis die mbt vocht lastiger zijn al weer een aantal jaar goed)
Gerard Gelink (daar zul je het over hebben) heb ik goede ervaringen mee.

Gr
Ruud
ps waar haal je al die fraaie exemplaren?

di, 07/09/2010 - 19:53
pevano

Draco,
Dat is geen rommel wat je hebt staan zeg! Echt mooi. Ik heb wel ervaring met die leverancier. Dit voorjaar wat besteld en het is keurig aan gekomen. De kwaliteit was prima en de plantjes wortelden snel.
Ik zou zelf nu niets bestellen daar maar in het voorjaar, dan heb je de groei mee.

Peet

wo, 08/09/2010 - 00:31
Draco

@Ruud,

De desmettiana kwam ik tegen bij een tuincentrum in Houten. De grote neomexicana koste een rib uit mijn lijf, maar ik kon de verleiding niet weerstaan. Deze staan te koop bij een zeer groot tuincentrum in Aalsmeer, dat een behoorlijk a

wo, 08/09/2010 - 13:26
francis

volgens mij is het een agave deserti

wo, 08/09/2010 - 16:42
rwo

Je bedoelt de Neomexicana is desertii?
Nee, is voor mij 98 % zeker neomexicana.

Ik heb voor dezelfde plant gestaan, maar die rib was me net even te groot.
gr
Ruud

wo, 08/09/2010 - 18:33
wo, 08/09/2010 - 23:26
Draco

Deze link werkt (bij mij) niet, Ruud. Ziet deze er op het forumscherm nog net zo uit als het oorspronkelijke adres (bijvoorbeeld de term 'amp')? Ik heb soms de indruk, dat dit een van de eigenaardigheden is van deze site.

Vandaag werd overigens mijn proefbestelling met Agaves uit Duitsland bezorgd,Der Palmenmann, waar ik via deze website op werd geattendeerd. De opgepotte planten waren uitstekend verpakt in een doos met een duidelijke markering van de bovenzijde. De planten stonden op de bodem met de potten ingetaped en waren afgedekt met een dikke laag chips. Het uitgraven diende zeer omzichtig te gebeuren, vanwege de scherpe bladpunten.
De verzendkosten zijn zeer reëel vergeleken met mijn vroegere ervaringen met PPP.
Het komende voorjaar ga ik wellicht shoppen bij de Groningse specialist met het uitgebreidere Agave assortiment. Eerst maar eens afwachten of de overwintering van deze succulenten lukt in de koude kas met de hoge luchtvochtigheid.

Groet,

Draco

wo, 08/09/2010 - 23:58
rwo

Veel luchten/ventilator beslist geen noppen folie oid gebruiken.
gr
Ruud

do, 09/09/2010 - 00:56
Draco

Ik laat de kasdeur zoveel mogelijk open. Helaas functioneren de automatische dakramen 's winters niet. Hier was het ouderwetse handwerk te prefereren geweest. Ik laat wel permanent mijn de heater-ventilator draaien, ook zonder verwarming.

do, 09/09/2010 - 12:19
rwo

http://tinyurl.com/y6yeuokz

De rest van je planten kunnen denk ik niet in de koude onverwarmde kas overwinteren, want die zijn niet vorstbestendig genoeg waarschijnlijk
Gr
Ruud

do, 09/09/2010 - 22:00
Draco

Ik kan de kas goed vorstvrij houden, Ruud, al hangt daar afhankelijk van de winter soms wel een fors prijskaartje aan. Noppenfolie is niet nodig, omdat de serrekas thermopane beglazing heeft en een stegdoppelacrylaatdak. De afgelopen winters zorgden voor een fors extra stroomverbruik om de ruimte van 120 m3 vorstvrij te houden. Gelukkig wordt hier in Flevoland veel windenergie geproduceerd. Hopelijk verlopen de komende winters weer wat milder, anders kan ik mijn collectie beter zo aanpassen, dat minder hoeft te worden verwarmd.
Ik denk er wel over om mijn (boom)varen verzameling te reduceren, omdat die de oorzaak zijn van de hoge luchtvochtigheid. Het is niet de meest ideale combinatie met succulenten. Alhoewel mijn eerstverzamelde exemplaren Aloë, Haworthia etc. de afgelopen winter gemiddeld goed hebben
doorstaan. Slechts enkele planten zijn vergaan, waaronder een loodzware Aloë vera met achterlating van een bruine smurrie op de vloer. Ik ben niet echt rouwig over het verlies van deze soort.

Groet,

Draco

do, 09/09/2010 - 16:31
rwo

Sorry, je had het over de koude kas dus ik ging van een onverwarmde kas uit.
Is idd niet de meest ideale combinatie
gr
Ruud

Onderwerp gesloten