Uiterste zaaidatum

20 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 27/05/2004 - 19:04
YellowMan

Uiterste zaaidatum

Hallo iedereen,ik vroeg mij af of ik nu nog kan zaaien.Ik heb namelijk nog zo'n 25 soorten besteld.

do, 27/05/2004 - 20:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen probleem. Wanneer je niet over een verwarmd zaaikistje beschikt zijn mei en juni de meest geschikte maanden.

do, 27/05/2004 - 22:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dankjewel.Welke soorten heb jij gezaaid?

do, 27/05/2004 - 23:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heb begin mei Melocactus matanzanus, Gymnocalycium cv. en Epithelantha greggii gezaaid. De eerste twee zijn vrij snel gekiemd, voor die laatste had ik toch twee weken geduld nodig. Waarscheinlijk een moeilijke soort of slecht zaad. Er zijn er niet echt veel gekiemd. Maar ik hoop dat ik op de opendeurdag in wijnegem dit weekend nog enkele zaden kan bemachtigen. Heb in fiete nog niet zo veel ervaring met zaaien. Maar bij mij lukt het toch altijd wanneer ik rond dit tijdstip nog zaai.

do, 27/05/2004 - 23:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zaaien kan nu nog, maar ik vind het toch al zeer laat hoor. Je zorgt best toch voor extra verlichting voor het najaar want ik denk dat ze nog niet al te groot zullen zijn anders om de winter in te gaan. Ik zaai meestal eind december/begin januari. Gewoon voor het venster met een UV-lamp met plantenspectrum erboven. Tegen dat het weer goed wordt zijn ze dan ook groot genoeg om naar de serre te gaan. De mijne zijn zo gisteren naar de serre verhuisd.
Pieter

do, 27/05/2004 - 23:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb o.a.Ferocactus sp.,Opuntia sp.,Pachycereus sp.,Parodia sp.,Pseudolobivia sp.,rebutia sp.,astrophytum sp.waaronder fa.Tricostatum en cv.'Kiko Green',Cephalocereus x Cleistocactus,Cleistocactus sp.,Echinopsis sp.,Lophophora Williamsii var. Decipiens,Mammillaria sp.en Rebutia sp. besteld.

do, 27/05/2004 - 23:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb thuis nog een kap met 2 tl-lampen:1 voor de kleuren en 1 voor de plantengroei.Misschien kan ik (of MOET ik)de zomer verlengen met deze lampen.

vr, 28/05/2004 - 00:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waar heb je die Astrophytum 'kikko' gevonden?
Zo'n kap kan je zeker gebruiken als ze na de zomer nog niet groot genoeg zijn.
Pieter

vr, 28/05/2004 - 00:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Pieter,die A.'Kiko Green'heb ik van Cactussen en Vetplanten vzw.

vr, 28/05/2004 - 00:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

voor een keer dat ik hun zaadlijst niet bekeken heb...

vr, 28/05/2004 - 11:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

er gaan over zaaien nogal wat verhaaltjes :-)
maar afhankelijk van wat men zaait en over welke 'toestellen" men beschikt kan men het hele jaar door zaaien .. in tegenstelling tot wat men algemeen gelooft is bvb de beste tijd om Parodias te zaaien het einde van de maand september tot begin october .. helaas zijn er dan commercieel nog geen zaden beschikbaar ...
voor de "eenvoudig" amateur die op de natuur aangewezen is zijn de maanden feb-mrt tot mei-juni eigenlijk de beste maar 't is mij al meerdere malen voorgekomen dat zaaisels gezaaid op het einde van juli beter groeien dan zaaisels van maart van hetzelfde jaar .. dus zaaien maar :-)

vr, 28/05/2004 - 23:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

O.k.Ben overtuigd.Ga WEL nog zaaien.Misschien zelfs pas volgende week want de zaden zijn nog onderweg:-)Trouwens met de zomers die we de laatste tijd beleven(klimaatsverandering!)moet zaaien in juni nog mogelijk zijn.Deze ga ik trouwens ook zaaien: Notocactus Magnificus...

Uiterste zaaidatum
vr, 28/05/2004 - 23:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste cactusvrienden,nog een vraagje welk schimmelwerend produkt kan ik het best gebruiken om rond mijn ONTKIEMDE zaden te sproeien?Of zijn die die fijne witte(bovengrondse)draadjes wortelhaartjes?Mammillaria Albicans

Uiterste zaaidatum
za, 29/05/2004 - 00:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het kunnen wartelhaartjes zijn als er rond het worteltje zitten. Zitten ze echt op het oppervlak van de aarde, dan zal het een schimmel zijn. Grond niet gesteriliseerd? Of misschien geïnfecteerde zaden? Ik gebruik een middel op basis van fosetyl-Al. Ik denk dat Parodias een ander product gebruikt, maar ik weet niet juist meer welk dat is...
Pieter

zo, 30/05/2004 - 02:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag Pieter!.Vergeet niet in te loggen aub.Is beter voor de duidelijkheid.Dankjewel Pieter en nu ik hier toch ben nog een paar vraagjes:1.Ik lucht mijn zaailingen een 5 a 6 u per dag.Is dat goed of kan ik ze beter onder de plasticfolie laten(tot wanneer?)2.Op je website staat er maar 1 foto van Lithops(aucampiae),deze heb ik ook besteld,maar hoe verzorg JIJ deze plantjes?3.Er bestaat Lithops,Titanopsis maar bestaan zijn nog enkeke andere soorten geloof ik. Conophytum geloof ik.Weet jij misschien enkele soorten?

Uiterste zaaidatum
zo, 30/05/2004 - 02:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik gebruik, met goed gevolg, reeds jaren TMTD (Thiram)
ik rol de zaden in een heel klein beetje poeder dat ik samen met de zaden in een glazen reageerbuisje opschud. Dan laat ik de zaden er gewoon uitrollen op de zaaigrond. werkt altijd ..
ik denk dat het ook mogelijk is dat die witte dingetjes die je ziet de kleine eerste worteltjes van de planten zijn

zo, 30/05/2004 - 02:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mag ik je e-mailadres ,parodias,dan kunnen we even chatten via msn.Als je dat wil tenminste..

Uiterste zaaidatum
zo, 30/05/2004 - 13:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik lucht mijn zaailingen maar na verschillende maandan op regelmatige basis. Maar om zo lang te wachten is het uiteraard van groot belang dat er niets van schimmels inzitten.
Ik heb enkel de Lithops aucampiae en L. karasmontana bella. Ik verzorg ze wat 'op gevoel'. Ik geef ze enkel water tussen het moment dat de oude bladeren volledig droog zijn en de nieuwe stoppen met groeien. Slechts enkele maanden per jaar dus. Je kan ze denk ik ook wel het jaar rond water geven. Verder heb ik een Titanopsis calcarea en een Pleiospilos nelii en dat is zowat mijn alles wat ik heb qua mesembs. Enkel de Lithops karasmontana bella uit zaad gekweekt. Bij die soort heb ik -in tegenstelling tot mijn cactussen- de bedekking al een dag na kiemen weggenomen. En het eerste jaar vochtig gehouden.
Pieter

zo, 30/05/2004 - 23:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,heeft er iemand ervaring met de volgende soorten(mesems):frithia,tanquana gibbaeaum,glottiphyllum,dinteranthus,faucaria,nananthus,aloinopsis,rubrolineata,didymaotus,lapidiformis,astridia,cephalophyllum,carruanthus,cheiridopsis,crassulainfo-icon,conophythum of jensenbotrya?

conophytum meyeri

Uiterste zaaidatum
ma, 31/05/2004 - 00:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

men kan mij enkel bereiken via email :-) nl op parodiasatwol [dot] be
sorry geen msn chat :-)
HTH

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag