Hoe zaad het best zaad laten kiemen van de wash...

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 12/01/2006 - 20:18
heynske

Hoe zaad het best zaad laten kiemen van de wash...

Hoe kan ik het best zaad laten kiemen van de washingtonia filifera maar ik wil er maar 1 plantje van:p ik heb heel de forum afgezocht maar ik vind niemand die al deze vraag heeft gesteld dus stel ik hem zelf:d.
Alvast bedankt voor de raad
vriendelijke groeten
Kevin

do, 12/01/2006 - 22:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een paar zaadjes zaaien in goede vochtige niet natte zaaigrond en een plastiekje over het zaaibakje spannen. Wegzetten bij 25-30 graden en na een week kiemen ze normaal al.

vr, 13/01/2006 - 02:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb er 2maand geleden 20 in een plastic zakje gedaan met zaai- en stekgrond en op de warme schouw laten liggen, na 9 dagen waren ze alle 20 gekiemd.

Als je ze dan oppot komen ze na 2 dagen al met een beginnend kiemblad aandraven:)

vr, 13/01/2006 - 17:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik had ze eerst al 3 dagen laten weken omdat ik dat ergens had gelezen maar meer informatie stond er niet bij,ik heb ze direct in een petfles gezaaid(afgesneden en zo de fles hé:p)en ik heb ze nu achter de verwarming staan waar het altijd bijna 30°C is.Dus hopen dan ze volgende week uitkomen.duim met me mee:d
Hartelijk bedankt voor de raad.
vriendelijke groeten
Kevin

za, 14/01/2006 - 22:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

30 graden kan te warm zijn voor de zaden! maar het kiemt vrij snel. Binnen twee weken moet je al wat zien. succes.

zo, 15/01/2006 - 14:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi allemaal.
ik heb met Kerst 2005 zaden geplant ong 8 mm diep, 4 stuks op 23 gr., en 2 stuks op 20 gr.
deze zaden waren vers maar nog groen van kleur.
weet iemand welke kleur de zaden van een trachi moeten hebben?
En kun je in dit jaargetij toch zetten?
De andere zaden hangen nog aan de trachi, maar deze 6 waren er afgekukeld, en dus door mij gezet, weliswaar groen van kleur.
Ik heb nog geen groei kunnen waarnemen.
groet
Hans

zo, 15/01/2006 - 20:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoihoi ,

Ik vind washingtonia's 1 van de simpelste palmen die er zijn , en vind ze echt niet lelijk. Ik heb toen ergens in juni eens zaden gekregen van iemand zowel de robusta als filifera van allebei zo rond de 100 stuks. Ik heb ze toen de tijd gezaaid gewoon in potgrond , in zo bloembak waar je normaal geraniums in plant. Resultaat was na een aantal dagen al opkomst en uiteindelijk een klein grasveldje ...

Ben toen weggegaan naar zuid frankrijk voor 8 weken , vmet terugkomst alles apart opgepot , en was gewoon tevreden als resultaat dat ik denk nu zo 200 zaailingetjes heb staan :D ...

Ik had ze toen die tijd neergezet in de kas met opkomst dus temp heb zo gehangen tussen de 20 a 25 graden ...

Greetz robbin

zo, 15/01/2006 - 20:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb de meeste filifera's aan over gehouden !

Hoe zaad het best zaad laten kiemen van de wash...
zo, 15/01/2006 - 20:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey bedankt voor al die raad ik zal iets laten weten als ze uitkomen zoals ik lees zal dat hopelijk binnen de 2 weken zijn.je mag nog altijd raad geven over de verzorging enzovoorts over de washingtonia filifera en de trachycarpus fortunei want deze heb ik ook gezaaid ze zitten al 5dagen onder de grond.Dus geef maar zoveel raad over deze palmbomen want ik weet totaal niets over deze palmbomen.
Vriendelijke groeten
Kevin

do, 02/02/2006 - 20:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

de zaden zijn nog altijd niet uitgekomen de washintonia filifera zitten al 21 dagen onder de grond en de trachycarpus fortunei al 23 dagen.Hoe zou het eigenlijk komen dat de washintonia zolang op zich laat wachten om uit te komen?weet iemand hier antwoordt op?
alvast bedankt
Kevin

vr, 03/02/2006 - 17:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

De kiemduur is afhankelijk van een aantal factoren.
* de leeftijd van het zaad
* de temperatuur van de omgeving
* Dikte van de zaadhuid
* De voorbehandeling
* enz

Als het Washingtonia zaad vers is kan het binnen de twee weken kiemen. Het kan ook langer duren. Ik heb wel eens washingtonia zaden gehad die pas na een jaar gingen kiemen. Zo af en toe kiemt er ook sporadisch een paar die ik in de tuin heb gestrooit.
Trachycarpus soorten doen er langer over.
Bij het kiemen van palmzaden heb je geduld nodig. Ze kiemen eenmaal niet snel. De Washingtonia en Phoenix soorten zijn denk ik nog wel de snelste kiemers (sommige Sabal soorten ook).
Heb bijvoorbeeld princeps zaden die nu alweer bijna een jaar staan te kiemen, en nog steeds geen resultaten.

Ik zou de moed na 20 dagen in ieder geval niet opgeven. Mocht je de moed op een gegeven moment toch opgeven dan stooi je het geheel gewoon in de tuin en laat je de natuur het nog een keer proberen. Ik doe dit ook altijd en je zult je verbazen wat er alsnog opkomt.

Groeten

vr, 03/02/2006 - 17:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik zal nog wachten tot eind april als mijn phoenix canariensis in de vaste grond gaat.
Vriendelijke groeten
Kevin

di, 07/02/2006 - 17:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey ik kon niet meer wachten om eens onder de grond te gaan zien om te zien of de washintonia filifera's aan het kiemen waren.En ja tot mijn grote vreugde zijn ze nu alle 4 aan het kiemen waarvan er 2 nog maar juist 1mm van het licht waren verwijdert(dat ze uitkomen hé).dat heeft nu 16 dagen geduurd dus ik denk dat ze deze week wel met hun kopje uit de grond steken.Dus iedereen bedankt die me raad heeft gegeven en als ze uitkomen Hans zal ik er een foto van nemen en hier in dit bericht posten.
Vriendelijke groeten Kevin

Onderwerp gesloten