musa basjoo

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 09/09/2009 - 20:07
etna

musa basjoo

mijn musa basjoo staat in volle grond nu komen er verschillende stam scheuten uit de grond die zou ik apart willen in een pot.
hoe moet ik die scheuten van de stam snijden?,
mvg

wo, 09/09/2009 - 20:34
micle

Hoe groot zijn de nieuwe scheuten?
Persoonlijk zou de stekken pas eraf snijden als ze ca 50 cm hoog zijn zodat de nieuwe scheuten voldoende wortels hebben.

Graaf voorzichtig zand weg en snijdt met een scherp mes naar de moederplant toe om zo de wortels te behouden. Zelf vind ik het al redelijk laat om nu nog stekken te nemen. Ik heb er ook staan maar die laat ik aan de moederplant zitten tot volgend voorjaar. Ik overwinter mijn basjo wel in een koude kas.

Micle

wo, 09/09/2009 - 20:42
etna

de scheuten zijn nu pas ongv 25cm hoog

wo, 09/09/2009 - 22:35
Giel

25 cm is te kort. Hier zitten dan te weinig wortels aan waardoor het erg lang duurt voordat de plant aanslaat of dood gaat..

Het is verstandiger om inderdaad de 50 cm aan te houden, misschien haalt ie dat nog dit jaar.

grt. Michiel

do, 10/09/2009 - 02:00
palmfanatico

Hoi Micle,

Mijn stekken groeien echt tegen(aan) de moeder plant aan, moet ik ze alsnog schuin naar de moeder plant afsnijden? beschadig ik de moederplant niet? (of is deze al so ver ontwikkeld met wortels dat ze het overleefd?) ik moet er ongeveer 5 wegsnijden, ze heeft 5 grote stekken van ruim 75 cm inclusief blad.

do, 10/09/2009 - 15:14
micle

Palmfanatico,

Helaas kan ik jou vraag niet beantwoorden. Ik heb zelf nog nooit stekken van de moederplant afgesneden omdat ik tot op heden ieder jaar mijn banaan verloren ben door de vorst. (ondanks inpakken)

De methode die ik omschreven heb heb ik ook maar gelezen. Nu lijkt mij dat het geen kwaad kan voor de moederplant mits je niet alles wegsnijdt natuurlijk. ik heb hier ook een canna staan en die scheur ik ieder jaar omdat deze anders veel te groot wordt en dat heeft nog nooit problemen opgelevert.

Ik neem aan dat er genoeg forumleden zijn die jou vraag wel goed kunnen beoordelen en advies kunnen geven.

Groeten Micle

do, 10/09/2009 - 22:37
palmfanatico

Hey Micle,
bedankt voor je antwoord..
Ik heb vandaag de 5 stekken van ruim 75 cm tot 1meter met blad weggesneden. De moeder plant zit nu wel wat losser omdat alle stekken als een krans om de moederstam zaten. De moederplant heeft de wortels wat dieper liggen. Hoop dat ze allemaal overleven. in iedergeval hebben de stekken een behoorlijke kluit met wortels dus het moet wel goedkomen hoop ik. (btw, als tip heb ik ooit gehoord dat als je net de jongen hebt weggesneden en in een andere pot hebt gedaan, het beste zo min mogelijk bladeren aan die stekken laten staan. Omdat het wortel gestel van die kleintjes nog niet genoeg is ontwikkeld om zoveel vocht naar de bladeren te brengen kunne ze gaan hangen of uitdrogen. Als je veel bladeren wegknipt dan kunnen de stekken gaan werken aan de wortelgroei. heb nu zelf ook maar 2 bladeren plus 1 speer aan idere stek.)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag