Palm te nat, of te donker of beide?

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 03/11/2008 - 20:23
edwardkarin

Palm te nat, of te donker of beide?

Hallo forummers, ik ben de naam van deze palm wederom weer kwijt, maar het gaat niet goed, de grond verse potgrond voelt vochtig aan, niet echt nat, wel vochtig.
Hij staat wel donker en onze woonkamer ligt op het noorden, maar de keuken waarin de woonkamer doorloopt ligt dan op het zuiden.
Ik heb het volgehouden met deze palm want ik weet dat het geen makkelijke is, nu gaat het toch over denk ik?

gr. Edward

Palm te nat, of te donker of beide?
ma, 03/11/2008 - 21:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze Chrysalidocarpus lutescens is erg spintgevoelig en mogelijk staat de plant toch te donker. Veel water is wel nodig.

ma, 03/11/2008 - 23:45
edwardkarin

Het gaat om de Neodypsis decaryi daar ben ik weer achter gekomen, dat antwoord gaf jij me nog een half jaar geleden toen ik me afvroeg welke palm het was, het gaat dus hierom.

Zoals ik al eerder vermelde het ging goed, de potgrond is vochtig, maar ik moet bekennen dat aan de onderkant van de zinken-kuip roest is ontstaan, ik weet niet of dat nu vijandelijk is, maar hij ziet er in 3 dagen al slechter uit, ik denk dat het over en uit is?

Ik had hem 2 maanden terug behoorlijk water gegeven, waardoor de schotel vol kwam te staan, maar meer niet na die tijd.

Ik denk zelf dat het de combinatie te donker en te nat is, maar dat is mijn idee?

gr. Edward

Palm te nat, of te donker of beide?
ma, 03/11/2008 - 23:43
edwardkarin

Nog een plaatje, van het bruiner wordende blad...

Palm te nat, of te donker of beide?
di, 04/11/2008 - 00:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ohh, nu ik de hele plant zie weet ik het weer; inderdaad Neodypsis. Ook spintgevoelig; zeker als de kachel weer branden gaat en de luchtvochtigheid in huis daalt.
Het lijkt me vooral lichtgebrek.

di, 04/11/2008 - 19:54
kristof p

lijkt mij ook vooral door te weinig licht te komen. Dypsis decaryi is geen geschikte kamerpalm. zet ze enkel binnen gedurende de winter en dan op de lichtste plek die je hebt en bij een minimum temperatuur van 10°C. een verwarmde kas is ideaal maar anders is het geen gemakkelijke palm om te groeien in ons klimaat.
de palm verlangt tijdens de winter maar sporadisch water en ook tijdens de zomer hoeft hij niet veel extra water tenzij het een tijdje erg warm of droog is...

gr
Kristof

di, 04/11/2008 - 23:49
edwardkarin

Ik denk zelf dat het niet veel meer zal helpen, je ziet dat ie al stervende is, en ik denk dat de plek het probleem is in combinatie met de vochtige potgrond, ik had veel eerder moeten stoppen met water geven dan kan ie wel in de halfschaduw, want hij deed het een half jaar geleden tot een paar weken terug erg goed, ik heb er zelfs nog 2 nieuwe bladeren mee gekregen.

Of het is de roestafzetting op de bodemplaat, het is tenslotte een zinken pot/kuip.
Ik heb er wel een lap vloerbedekking onder weggehaald, voorheen stond ie niet in een schotel en daarmee voorkwam ik wateroverlast door de gaatjes die ik ooit in de bodem hebt geboord, dat plakje vloerbedekking is nu weg, dus het vocht kan weg nu.

De regel die geldt is wel, minder licht dan droger de potgrond.

zo, 09/11/2008 - 07:29
geertdefr

het ziet er mij een kasplant uit, ik heb een zelfde formaat plant, maar de bladeren zijn bijna de helft korter.
die doet het trouwens redelijk goed in de woonkamer, krijgt veel licht, relatief weinig water en staat een tweetal meter van de radiator.
overigens, die lamp die eronder staat zal ook geen goed doen voor de luchtvochtigheid.

zo, 09/11/2008 - 08:21
edwardkarin

Hoi Geertdefr, dat is een spaarlamp die wordt nauwelijks warm, maar ondertussen staat ie bij de pui krijgt weer meer licht, maar hij is stervende denk ik?
Hij is wel goed vochtig, ik denk te vochtig in verhouding tot de daglichtlengte etc...

gr. Edward

zo, 09/11/2008 - 13:38
hent v

Hoi

de meeste planten die meer dan 1 m van het raam staan krijgen te weinig licht en zullen er minder fraai uit gaan zien.
Geef je ze dan ook nog eens te veel water en/of mest dan leggen ze van zelf het loodje.

Gr Hent

ma, 10/11/2008 - 22:03
Giel

Hallo,

Ik heb hem ook. Bij mij staat de palm niet extreem in het licht. Hij staat op een slaapkamer, wel op het zuiden. Hier is het koeler als in de woonkamer maar hij groeit op dit moment nog langzaam door. Hij krijgt bij mij juist erg weinig water, verbaas me zelfs dat hij nog groeit.

Ik denk dus ook dat het probleem vocht is (te natte grond), en waarschijnlijk ook in combinatie met te weinig licht. Ik zou als het in z'n geheel lukt de palm uit de pot trekken en zo snel mogelijk aardig laten drogen. In het donker blijft de pot nog tijden behoorlijk nat en dan is het zowieso gebeurd.

Vr. gr. Michiel

di, 11/11/2008 - 14:57
edwardkarin

Hoi Giel en Hent v, ik weet het wel zeker dat het vocht een groot probleem is, maar hij gaat nu dood, dus ik ga wat anders kopen op dezelfde plek in de woonkamer, deze palm deed het prima, maar ik heb 'm waarschijnlijk anderhalve maand geleden verzopen, het stond bovenaan in de schotel het water, dat is dus met de komende kortere dagen funest geweest, helaas.

Ik denk dat het licht het probleem nog niet eens zozeer is, maar veel kamerplanten houden we al snel te nat, en dan is het voorbij, niet meer te redden.

Bedankt voor jullie info.

gr. Edward

Onderwerp gesloten