Yucca carnerosana verrot

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/06/2007 - 00:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Yucca carnerosana verrot

Mijn yuccainfo-icon carnerosana is nu ook mislukt, ruim een jaar geleden kon ik de groeikop van mijn rostrata er al af trekken, nu bij deze yucca hetzelfde verhaal, de bast van de stam kon er zo af worden getrokken en vervolgens drukte ik mijn vingers zonder kracht in de stam, die stonk naar rot en was erg zacht.

Op deze plek komt een ficusinfo-icon carica die ergens staat waar ie niet tot zijn recht komt.

Deze yucca heb ik 4 jaar geleden gekocht van Marc deVrome de palmhunter, het bleek toen ik deze uit een rijkelijk gevulde pot met aarde gewoon een bare root te zijn, en dan is de kans van slagen niet groot, althans dat blijkt bij mij.

Zie de foto's...

gr. Edward

Yucca carnerosana verrot
di, 05/06/2007 - 20:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Erg verrot...

Yucca carnerosana verrot
di, 05/06/2007 - 20:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

--

Yucca carnerosana verrot
di, 05/06/2007 - 20:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

--

Yucca carnerosana verrot
di, 05/06/2007 - 20:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

--

Yucca carnerosana verrot
di, 05/06/2007 - 20:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

--

Yucca carnerosana verrot
di, 05/06/2007 - 21:46
Giel

Pff zonde zeg... Kan er weinig anders van zeggen. Ik zag hem al wel eens op eerdere foto's (van je) staan en vond hem er toen ook al niet erg florisant uit zien inderdaad. Maar succes ermee en hopen dat er bij Marc nog wat te regelen valt dan!

di, 05/06/2007 - 23:12
alloo

is de kop ook rot ? want zo te zien is die nog redelijk goed probeer hem te stekken ,ik heb het ook meegemaakt, had ook een yuccainfo-icon totaal rot, had nog enkele groene scheuten, die heb ik laten drogen en toen gestekt ,is nu een plant van+- 200cm.En het is altijd het proberen waart

wo, 06/06/2007 - 01:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja dat kan ik wel doen, in feite heeft ie nog een aardige stam ook nog over, maar daar zouden dus wortels uit moeten groeien als ie weer zou aanslaan denk je?

Ik kon hem ook afbreken op de helft van de stam, het onderste stuk stam is niets meer dan lichtgewicht.
En de kluit vervolgens was nat en stonk erg, had in feite geen benoemenswaardige wortels aangemaakt, sommigen beweren dat een bare-root danwel moet gaan wortelen, nou deze stond er 3 jaar in maar deed helemaal niets dus, blijkt achteraf.

Dus ik laat hem drogen en steek het bovenste deel in de grond, dan is er een kans dat ie gaat wortelen, zou mooi zijn, want een nieuwe kop zou eraan komen uit het groeipunt, maar dat kwam er niet meer van, vreemde planten yuccainfo-icon's.

wo, 06/06/2007 - 16:55
steveD

Hallo,

Een bare-root welke na drie jaar nog geen wortels heeft aangemaakt, is zo goed als dood.
Normaal gezien duurt het zo'n 8 weken tot ze geworteld zijn. Ik vrees dat de plant te lang zonder wortels heeft gestaan bij palmhunter, wanneer je deze dan de grond insteekt, zuigt hij wel nog wat water op, maar de echte wortels komen er niet meer, dit is ook de reden waarom het drie jaar duurt vooraleer jij iets doorhebt.

Ge kunt het vergelijken met een dode boom. Die komt niet meer in bloei, maar er kunnen 10-tallen jaren voorbij gaan vooraleer hij valt.

Spijtig van het geld, want aan de grootte te zien was het geen goedkope plant, en bewijs nu maar eens aan palmhunter dat het uw fout niet is dat hij stuk is. Ik vrees het ergste..

Groeten Steve:

PS: dit is bij mij ook al gebeurd met boomvarens, is een spijtige zaak maar volgende keer beter en ik heb nu toch al een paar boomvarens staan welke het wel goed doen. Soms moet je gewoon geluk hebben, ook al doe je zo erg je best.

wo, 06/06/2007 - 20:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Steve, duidelijk verhaal, maar ik heb ook nog een yuccainfo-icon rostrata gekocht met een dubbele kop, bij tropical gardens in Limburg, deze staat er nu 14 maanden in, en heeft 3 weken geleden gebloeid, lijkt mij een goed vooruitzicht, ik heb op advies van een aantal leden hier de bloemen verwijderd omdat dit meer kracht geeft om nieuwe koppen aan te maken.

Maar vorig jaar bij tropical gardens lagen de stammen ook op stapels daar van de yucca rostrata, tja en het kost minder een bare-root.
Hun zelf zetten de bare-roots in een kas en laten ze wortelen een jaar lang vervolgens worden ze dan met kluit in pot verkocht.

Bovendien als je een bare root koopt dan zit er her en der nog wel een wortel aan, ik weet niet of zo'n plant daar iets direct mee kan?

Ik heb ook een kleinere yucca rostrata, die komt van tuincentrum het oosten in Aalsmeer kost wel duurder, maar die deed het direct al goed en is meegenomen 3 jaar geleden van mijn vorige tuin naar deze, en nu wordt ie alleen maar mooier, het was een plant met een behoorlijke kluit.

Vaak vallen de wortels er ook af als je een yucca als de rostrata en carnerosana, uit een kuip haalt en ze wil aanplanten.

gr. Edward

do, 07/06/2007 - 03:37
rwo

Sorry, maar het duurt langer voor ze wortels krijgen, de eerste worteltjes komen pas na een maand of 4 en gaan dan pas na de winterrust verder met groeien.

Het kan ook zijn dat de evt aangemaakte worteltjes er in de natte winter weer afrotten.

Een advies: houdt ze in de winter zeker bare rooted/ pas geimporteerde planten zo droog mogelijk!

Jammer van je plant Edward!

gr.
Ruud

do, 07/06/2007 - 16:27
ed ressiv

Dag Edward
Bar roots kan snel problemen geven, immers je plant ze in de volle grond en moeten nog bewortelen, met veel vocht komen ze al niet tot bewortelen toe maar beginnen te rotten.
Als ik naar de foto's kijk dan zie ik gras tot aan de stam met paaltjes rond de stam en daar steentjes tussen.
Je voelt al waar ik heen wil?, gras houdt vocht vast ook rondom de Yuccainfo-icon, de Yucca staat dus altijd vochtig en dat is zijn grootste vijand.
Advies; een bare roots eerst in een pot bewortelen, dan heb je alles onder controle, en door enkele gaatje te boren kun je ook het bewortelen volgen, geen water aan de plant gieten, NOOIT.
De plant droog in de pot laten staan dan mist hij water en gaat op zoek daarnaar door middel van wortels aanmaken.
Gooi na enkele weken een klein beetje water op de schaal onder de plant, en wacht weer een week, dan weer herhalen, de plant gaat zich zetten om aan dat water te komen.
Beter te weinig dan ook maar iets te veel aan water, na drie maanden moeten er al wortels gaan groeien.
Als hij beworteld is en hij mag naar buiten dan eerst af laten harden, overdag buiten sávonds binnen en bij warmer weer helemaal buiten dan pas in de volle grond.
Niet in het gras met paaltjes er om, maar zorgen voor een goede dreinage onder de plant door hem op een verhoging te planten met puin er onder, geen gras tot aan de plant maar rotsen of leislag, iets waar het water vlot doorheen gaat.
Ik heb er verscheidene op deze manier in de volle grond staan, en ze doen het erg goed, overigens wonen wij op zandgrond, even ter info.
Ik hoop een beetje bijgedragen te hebben tot meer succes voor de volgende keer.
groetejes
Hans

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag