yucca rostrata

24 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 03/08/2006 - 22:47
miekemaaike

yucca rostrata

hallo,
ik heb een vraagje over mijn yuccainfo-icon rostrata, ik heb hem een maand geleden gekocht, hij staat in een pot (met onderaan steentjes)er zijn gaatje in de pot om teveel aan water te laten weglopen.
maar sinds een week worden de onderste bladen steeds bruiner.
ik denk teveel water toch ?, en dan nu met die zware regenval...
hoe lossen jullie dat op?
ik heb een plastieken zak rond het onderste gedeelte van de stam geslagen, en zo over de rand van de pot , zodat de regen niet in de pot geraakt,
maar is dit echt nodig?, of misschien fout ?
dank voor jullie raad,

vr, 04/08/2006 - 00:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

kijk eerst eens of jouw plant wel wortels heeft ,er worden er zeer veel bareroot verkocht.
gr Frans

vr, 04/08/2006 - 00:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

bareroot ?
zonder wortel ?
hoe moet ie dan overleven ?

vr, 04/08/2006 - 02:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

In principe is het normaal dat de onderste bladeren bruin worden,
Een yuccainfo-icon vormt op die manier namelijk z'n stam. Een beetje hetzelfde idee als een palm, maar als het erg snel gaat kan er wel iets aan de hand zijn.
Het kan de overgang zijn van binnen naar buiten zijn, het kan inderdaad een bare rooted zijn.
Heb je hem verpot? groeit de plant? is de aarde ondanks de steentjes niet doorlatend genoeg?
Ik denk dat de zak geen goed idee is als de boel al nat is, want je sluit de boel dan luchtdicht af zodat ie niet opdroogt
Zet hem dan liever op een plekje lekker in de zon en in de wind
Op zich zou een paar buien in de zomer absoluut geen kwaad kunnen, want het is het groeiseizoen geef hem in ieder geval geen water tot ie weer droog is
Het zou zelfs een tekort aan water kunnen zijn. Heb je hem regelmatig water gegeven met het warme weer?
Vertel eens wat meer.
gr.
Ruud

za, 05/08/2006 - 16:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bare rooted is zonder noemenswaardige wortels.
Deze planten worden allemaal in de usa gekweekt of de grotere exemplaren uit het wild gehaald.
De planten worden zonder wortels aan de wortelstam met een paar duizend tegelijk in een container hierna toegehaald en worden daarna bij 1 van de importeurs opgepot.
Na een maand of 5 a 6 komen er in de meeste gevallen wel nieuwe wortels aan, maar van de kroon is dan in veel gevallen niet veel meer over.
Na een jaar of 2 a3 is de kroon weer redelijk vol en heb je weer een mooie plant. (Niet helemaal hetzelfde als in een warmer klimaat vaak een wat blauwere kleur en wat langere bladeren en ook niet zo vol als in zuidelijke gebieden maar nog steeds erg mooi.)
Vaak gaan ze bloeien het tweede jaar en daar krijgen ze wel weer een knauw van, maar in tegenstelling tot een agave overleven ze het meestal wel en worden ze wel weer mooi.
gr.
Ruud
ps de yuccainfo-icon thompsoniana is het broertje van de rostrata,maar kan naar mijn ervaring wel wat beter tegen vocht (helaas veel duurder geworden)

vr, 04/08/2006 - 12:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook een yuccainfo-icon rostrata in mijn tuin staan en in april gekocht bij tropical centre in Limburg, het is een bare-root.
Wat ik wel heb vernomen van Hans Prins dat er een middel bij gegoten moet worden om de wortels sneller te laten groeien, dat is super thrive, maar ik kan nog steeds geen adres vinden of website waar het gekocht kan worden, wel buitenlandse websites maar in Nederland is het moeilijker verkrijgbaar.
Wel bij growshops of bonsaishops maar onder de naam super thrive vind ik het niet op diverse websites.
Ik weet niet of de plant zo de winter in kan, wortels zal de yucca rostrata nog niet hebben gevormd denk ik, dus ik moet iets gaan doen.

vr, 04/08/2006 - 14:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja de beste meneer van tropical centre waarschuwd voor bare rooted exemplaren, maar zet ze zelf ook op de markt!
Ik heb 2 jaar geleden een bare rooted exempl. van een rostrata en een carnerosana gekocht zo uit de container en zijn in april mei in de grond gegaan, ze zijn tijdens een storm na een paar weken in de sloot gewaaid (de carnerosana had ik trouwens een jaar eerder, gekocht, maar had deze het volgend voorjaar verplant en toen zaten er al wat korte dikke wortels aan die tijdens het verplanten allemaal weer afbraken) en hebben daar een dag in door gebracht, ik heb ze weer in de grond gezet en staan daar nu nog steeds en als ik de grond in de ruime omgeving openmaak zit
deze vol met hun roodachtige wortels.
Ik heb van het voorjaar weer een bare rooted rostrata zo uit een berg planten geplukt en weer in de tuin gezet.
Ik kon net nog geen wortels vinden in de gauwigheid, maar heb er alle vertrouwen in dat dat allemaal goedkomt!
Ze staan allemaal op een verhoging van zand, split, grind keien, gebroken puin (m'n hele achtertuin is trouwens een heel end verhoogt, ik heb er nog pijn in m'n rug van) en ook heb ik nog een hoop aarde verwijdert in de diepte.
Ik heb 4 jaar geleden 3 thomsonias met wortels aangeplant, maar ook die wortels zijn tijdens het verwijderen van de pot grotendeels
afgebroken maar geen enkel probleem gehad.
Dus ik vraag me af of dat spul echt nodig is!
(niet boos worden als je plant sneuvelt zonder dat spul)
Neem anders eens contact op met tropical centre
gr.
Ruud
ps ik heb in de winter wel een aantal dakpannen rond dee planten gelegd aflopend van de plant af

vr, 04/08/2006 - 16:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik denk wel dat hij wortels heeft, we hebben de plastieken pot erag geknipt en zo volledig met de hele kluit in een andere pot gestoken , gaatjes geboort in de pot, eerst korrels en daar de plant in.
ik heb hem niet veel water gegeven tijdens de hittegolf omdat de grond nog vochtig was.
bovenop de grond had ik nog witte steentjes gelegt, die heb ik er nu afgehaald ,want dat houd vocht nog langer.
de plastieken zak heb ik er nu ook afgehaald,want inderdaad , het houd de regen wel tegen, maar er kan dan wel geen lucht aan.
ik had er een foto van genomen, maar denk niet dat ik ze erop kan krijgen, want kan me hier niet meer inloggen blijkbaar .

vr, 04/08/2006 - 16:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, maar dan ben je tenminste wel gewaarschuwd, normaal verkopen ze daar nooit rechtstreeks uit de container of losse stammen zover ik weet!, heb je ooit aanbiedingen op hun nieuwsbrief of website gezien? ikke niet

Zover ik weet word dit alleen aan bedrijven gedaan, als je er persee een wilt dan moet je er op dat moment dat ze er liggen toch zelf om vragen! en ben je het mijns inziens zelf schuld. Bij de opgepotte heb je inderdaad kans dat die ook nog geen wortels hebben maar je kan slecht elke plant daar uit de pot halen om te kijken of er al een wortel aan zit. je hebt tenminste wel de goede grond waar ze in staan en yuccainfo-icon's die al enigzins bijgekomen zijn. dat is toch weer anders als helemaal vers al hebben ze geen wortel. ik heb van hun de tip om de yucca's met pot en al in te graven, dan heb je bij verplanten geen last van afgebroken wortels, je moet er wel niet de tuinslang in hangen....

ed-karin Als je de bare rooted al vanaf April hebt en op dezelfde plek hebt laten staan moet hij al wortels hebben, het slechtste wat je kunt doen is gaan kijken of ze al wortel hebben, ze breken zo af.

ik heb die hormoon discussie ook gezien, ik zou toch meer de importeur geloven die het mogelijk maakt dat wij allemaal deze mooie yucca's kunnen kopen, ze hebben ruim 25 jaar ervaring in huis, die het hardste schreeuwen over super trive zijn de verkopers van dit spul, die Nigel (hardy palms uk) uit die discussie verkoopt het en de Groene prins zegt dat te gebruiken omdat gardenpalms dat verkoopt en hij ermee samenwerkt. die vergelijkings foto's op hardypalms zijn wel lachen, https://tinyurl.com/y5bzdmcx zie foto 3 jubea's bij de een zie je duidelijk potgrond toegevoegd, ja...het is logisch dat ze goed wortelen in nieuwe potgrond, en heeft niks met dat spul te maken.

deze verkoopt het trouwens ook
https://tinyurl.com/yxzqajlj

Groet marc

vr, 04/08/2006 - 23:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

marc, Fijn... ik sluit me ook volledig bij je aan, nee ik bekijk mijn kluit van de rostrata helemaal niet ik laat het zo wat dacht je.

Inderdaad de vergelijkings foto's zijn onduidelijk, website is nog steeds niet compleet, Hans Prins zegt dat zijn vriend daar geen personeel voor zou hebben, de zaken zo goed gaan etc... oke dat kan?

Hans Prins zegt ook steeds om wat meer vloeibaar meststof te vermengen(als de juiste verhouding) met water voor de musa basjoo, koemestkorrels en kunstmest is veel te zwak voor een goede groei in de zomer, aldus Hans Prins?

Ik weet het niet, hij is toch een van onze exoten pioniers?

vr, 04/08/2006 - 23:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geef je yuccainfo-icon's in de volle grond helemaal geen mest hooguit een handje compost hier en daar tussen de grond als enig organisch bestanddeel
gr.
Ruud

za, 05/08/2006 - 12:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb de bare rooted niet bij Tropical centre vandaan, maar bij een andere importeur en je weet inderdaad wat je koopt op die manier, er zit absoluut een risico aan, maar ze zijn wel vele malen goedkoper.
Wat betrefd de plant met bruine bladeren: ik denk dat het nog wel goed gaat komen!
Ik zou hem van de winter wel naar binnen halen omdat ie in een pot staat, of je moet hem op een of andere manier helemaal droog kunnen houden.
Volgend jaar zul je zien dat de groei los gaat barsten en dan zijn die bladeren die nu en de komende winter bruin gaan worden zo weer aangevuld.
Hij is zich nu aan het aanpassen het is ook redelijk stressend voor een plant zo uit een zeer heet gebied worden een hoop bladeren en de meeste wortels afgesneden vervolgens wordt je in een container gepropt dan weer in een kas en vervolgens wordt je buiten gezet in ons relatief koel en nat klimaat.
En toch overleven ze het! Zegt genoeg over de sterkte van deze planten lijkt me.
gr Ruud

za, 05/08/2006 - 13:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ruud wie mag dat dan zijn? Ik kom vaak bij tropical centre en er zijn maar 2 importeurs volgens Tropical Centre, slechts in 3 soorten hebben zei concurentie voor de rest zijn zei de enigste die deze andere soorten op de markt brengen!, die ander kan alleen Las Palmas zijn? en die verkoopt niet aan particulieren normaal gesproken. Er zijn er velen die zeggen dat ze zelf importeren om schijnbaar interessant over te komen is mijn ervaring maar in een container gaan wel meer dan duizend yuccainfo-icon's kwam ik achter, dus als je die al niet ziet staan is het gelogen. loop maar eens bij tropical binnen als er een container gearriveerd is, niet normaal wat een hoeveelheden.

Groet marc

za, 05/08/2006 - 16:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ze zo uitgekozen uit de grote stapel net uit de container en je hebt het dan inderdaad over duizenden, maar ik weet niet of hij zit te wachten op hopen particulieren.
Las palmas is het inderdaad niet die zit in aalsmeer als ik me niet vergis?(die moet ik ook nog eens met een bezoek vereren als dat mogelijk is ga volgend jaar op zoek naar een betaalbare trithrinax)
De eerste de beste x dat ik er weer eens ben zal ik het er eens met hem over hebben.
(ik kom er niet al te vaak zo groot is m'n portemonee niet)
Helaas zit tropical centre niet om de hoek (ik ben er wel geweest) en die heeft inderdaad zeer fraaie exemplaren
gr.
Ruud

za, 05/08/2006 - 16:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Marc, er zijn trouwens nog wel meer importeurs.
Ik heb ze ook wel bij cactuskwekerij Ubbink gezien (niet in die hoeveelheden maar toch) en deze importeerde ze gewoon uit de canarische eilanden.
Deze kweker verkoopt niet meer aan particulieren dus bellen heeft geen zin en zo zullen er vast nog wel meer zijn.
Wel een prachtige open dag gehad daar trouwens afgelopen juni
met schitterende planten!
gr.
Ruud

za, 05/08/2006 - 17:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Ruud
och ja op die manier, dat kan ook en zijn er inderdaad importeurs genoeg! maar ik bedoelde rechtstreeks vanaf de bron uit mexico texas, zei leveren wereldwijd bare rooted en er zijn inderdaad bedrijven die deze weer vanuit het buitenland opgepot teug naar hier importeren. Dat zie je meestal wel aan de prijs....

of zouden die gekweekt worden in de canarische eilanden? ik heb gehoord dat ze nooit zo hard groeien op andere plaatsen dan hun land van oorsprong, en krijgen gekweekte dunne stammetjes.

Groet marc

za, 05/08/2006 - 17:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die bij Ubbink waren prachtige planten en of ze daar gekweekt worden of ook weer geimporteerd?
Ik heb niet aan die andere kweker gevraagd waar hij ze vandaan had (dat boeit me eigenlijk ook niet)
Je ziet zelfs op marktplaats zeer grote parijen (honderden voorbijkomen)
Maar bedoelde je las palmas in aalsmeer?
gr.
Ruud

za, 05/08/2006 - 17:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volgens mij wordt er van alles door iedereen geimporteerd
Laatst zag ik bij het Oosten een partij yuccainfo-icon valida staan dat zijn planten die ik hier nog nooit ben tegengekomen ook niet bij tropical
centre zo zie je maar! Veel kijken, snuffelen en vragen en je komt altijd wel weer dingen tegen waarvan je denkt hoe komen ze daar nu weer aan?
gr.
Ruud

za, 05/08/2006 - 18:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

ja ik bedoelde las palmas aalsmeer.

Marc

za, 05/08/2006 - 21:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Yuccainfo-icon Valida, hoe groot en hoe duur, ik heb een pracht exemplaar in mijn tuin staan van de Yucca Rostrata en die is al jaren mooi en staat niet eens op een al tedroge plaats, maar geen bruin bladpuntje te bekennen.
Deze kwam ook van 'het oosten' in Aalsmeer, soms tref je daar wel eens wat, maar helaas is 'het oosten' wel een stuk duurder geworden, maar ik kom er graag.

Las Palmas zit aan de Aalsmeerderdijk in Aalsmeer, levert niet aan particulieren, makkelijk te herkennen op de dijk, daarlangs staan een 3 tal Trithrinax campestris, als reclame van hun, buiten liggen bare roots van boomvarens en yucca's en ze hebben 100'en palmen van groot tot zeer groot.

Over officiele importeurs gesproken, de markt word steeds groter en groter, kan me niet schelen wie het verkoopt, als de plant maar gezond is en het bij mij goed doet.

za, 05/08/2006 - 21:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een halve meter ong.
27,50euro dacht ik, ik heb hem zelf niet gekocht hoewel ik het mooie plantjes vond, maar ze zijn volgens de boeken niet echt geschikt voor ons klimaat ze komen uit midden mexico, en ik heb al zoveel wat naar binnen moet. Ze lijken een beetje op de filifera maar hebben kortere bladeren.
Ze kunnen wel wat vorst hebben ik dacht een graadje of 6 Ik kan het even in de boeken nakijken als je het precies wilt weten.
Ze staan of stonden vooraan in de tuinafdeling bij de trachy's en de andere exoten.
gr.
Ruud

za, 05/08/2006 - 21:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja dat is dezelfde las palmas
wel eens geprobeerd om er te kopen?
die palmen zien er wel erg mooi uit en staan nu al 2 of 3 winters onbeschermd
gr
Ruud

za, 05/08/2006 - 22:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kan er niet veel over vinden op internet, maar het is een synoniem aan de joshua three, die verdraagt ong. -15 meer ook niet.
Ik heb in mijn voortuin een mooie yuccainfo-icon aloifolia, ook dat een prachtsoort en kan veel kou verdragen ong. -15 graden.

50 cm. hoog, zien ze er mooi uit, want 27 euro is niet veel voor een mooie plant.
50 cm. excl. de pot neem ik aan?

ma, 11/09/2006 - 22:34
basje1

hallo,

ik wil graag even reageren op de rostrata discussie en mijn ervaringen toevoegen.
ik heb najaar 2005 drie stuks bare rooted rostratas van 60,80,100 cm stam gekocht,samen voor 180 euro.deze in de winter opgepot en op een onverwarmde slaapkamer op t zuiden gezet.
in mei zijn deze met enkel wat hydrokorrels in de volle grond gegaan en ik zie bij alle drie al groeipunten,ook de volle kroon is gewoon intact.
ik zal zsm wat fotos toevoegen als je wilt,ik zet er in de winter een glazen plaat schuin overheen om ze zoveel mogelijk warmte te geven en dat de het regenbwater niet bij de wortels komt
tot op heden met succes.

mvg bas.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag