Phalaenopsis NOID en Dendrobium NOID

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 05/10/2008 - 01:13
Sjaaks

Phalaenopsis NOID en Dendrobium NOID

Gisteren kocht ik bij een lokale bloemenwinkel een Dendrobium. Ik vermoed een Dendrobium Phalaenopsis.

De bloemstengel komt tussen de bovenste twee bladeren uit. Ik vond de kleur van de bloem erg mooi, bij daglicht niet gelig maar juist groenig met een beetje paarsig in het hart van de bloem.
Ik ben nog vrij nieuw met orchideeën maar heb er veel plezier van. Ik zou graag weten of iemand deze Dendrobium herkent zodat ik hem de optimale verzorging kan geven?
Via Google kwam ik een soort tegen die er wel veel van weg heeft, maar het volgens mij niet exact is: Dendrobium Burana Green.

Groeten Sjaak

Phalaenopsis NOID en Dendrobium NOID
zo, 05/10/2008 - 01:16
Sjaaks

Hier nog een foto van de hele plant, misschien helpt dit jullie verder op weg.
Bij voorbaat dank voor jullie tijd en moeite.

Groeten Sjaak

Phalaenopsis NOID en Dendrobium NOID
zo, 05/10/2008 - 11:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is inderdaad een van de vele hybriden Dendrobium phalaenopsis. Ik zou het houden op mooie Dendrobium want namen van de vele kruisingen zijn omzeggens niet te achterhalen en als je het niet weet van de kweker zelf kan je nooit zeker zijn. Er zijn tientallen kruisingen die er net hetzelfde uitzien en toch een andere naam hebben.
Maar wat doet een naam ertoe, het is een hele mooie.
vrgr.

zo, 05/10/2008 - 18:34
Sjaaks

Dankjewel dat je de tijd hebt genomen om te reageren Joanna. Ik heb hem zonder enig label gekocht en herkende hem wel als Dendrobium maar had internet nodig om uit te vinden dat het Den. Phalaenopsis hybride was. Ik moet nog veel leren :-) maar dat geeft niet, houdt me van de straat af ;-)
Groetjes Sjaak

ma, 06/10/2008 - 13:55
birdwatcher

Hoi Sjaak
ik zie op de foto dat de pot afgewerkt is met Tillandsia,als deze groen wordt bij water geven leeft ze nog en kun je deze prima voor het raam hangen een keer in de week sproeien of dompelen in liefst regenwater en je krijgt een echt tropisch effect.
gr Dirk.

ma, 06/10/2008 - 14:52
Sjaaks

Hallo Dirk,
wat leuk dat je dit zegt! Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot gisteren geen idee had dat dit, wat ik niet anders ken dan decoratiemos, Tillandsia is.
Ik heb een voorraadje in een plastic zak (oei oei) zitten dus ik vrees dat het zo dood is als een pier, maar zal eens wat nat maken om te zien of het nog leeft.
Ik had deze Tillandsia over de pot gedrapeerd omdat het er erg rommelig uit zag, bij mijn andere orchideeën heb ik dat nooit eerder gedaan.
Ik heb trouwens geen idee in welk medium deze plant staat, het is geen gewone potgrond, sfagnum (spagnum?) heb ik nooit in het echt gezien, osmundainfo-icon ken ik ook niet in het echt. Het is zeker geen bark. Ik had geprobeerd de plant even uit de pot te tillen maar hij zit vastgegroeid dus ik blijf er vanaf en ben erg voorzichtig met watergift. De wortels da ik kan zien zien er in elk geval goed uit (geen doorzichtige maar een witte pot).
Van een Engels forum heb ik de 'skewer' tip, een satéprikker in het midden van de pot steken om de vochtigheid te kunnen zien van het oppotmedium. Deze kun je afknippen vlak boven het oppotmedium zodat het er netter uitziet. Dit hulpje werkt bij mij perfect met heel wat andere planten. Al is de bovenste laag van het oppotmedium erg droog, als je de prikker uit de aarde/bark (what ever) trekt schrik je vaak van de vochtigheid in het midden van de pot. Ik hoop dat mijn planten er wel bij gaan varen grinnik, omdat te nat vaak eerder een probleem is dan te droog. Zeker in deze tijd van het jaar waar als het echt koud gaat worden de temperaturen eigenlijk 's nachts iets te ver dalen in huis.

Heb jij trouwens een suggestie waar ik goede levende (!) Tillandsia (diverse soorten) kan kopen? Vroeger zak je ze wel in de gewone bloemenwinkels, ben ze echter al lang niet meer tegengekomen.

Groetjes Sjaak

wo, 22/10/2008 - 11:48
birdwatcher

sorry sjaak beetje laat
mijn Tillandsia komt bij intratuin weg ik heb het tussen de decoratiespullen gevonden.
gr Dirk.

Onderwerp gesloten