Wolluis

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/04/2011 - 19:48
Aquagirl

Wolluis

Hoi Allemaal,

Ik had vorig jaar 1 plant met wolluis
maar dat is zich behoorlijk uitgebreid sinds
ik weinig zicht heb op me planten.
Wat kan ik er aan doen? Want die ene plant had
ik al steeds behandeld met bestreidingsmiddel.
Maar ja wat nu?
Op zich gaat het goed hoor met me orchideeen
zal jullie laten meegenieten in een nieuw bericht.

Kikkertje helpen die lieveheersbeestjes tegen wolluis?

Groetjes
Aquawoman

ma, 11/04/2011 - 20:40
kikkertje

Hoi Aquawomen....

Wel tot nu toe heb ik nog steeds geen wolluis gehad .... en die lieve schatjes blijven lekker vertoeven tussen mijn orchideeen....zijn er zelfs nog twee bijgekomen....
En schade aan mijn orchideeen heb ik ook niet ervan....je kan het ook eens proberen...misschien kan iemand je er een tweetal bezorgen...wel deze van die van op de foto gebruiken(de zevenstippelige)
Hoe dan ook ik hoop dat je vlug van die wolluis afgeraakt.....
groetjes,
kikkertje

ma, 11/04/2011 - 22:37
Sjaaks

Tja Aquawoman, ik ben altijd heel rigoreus als ik ongedierte op de planten zie. Ik heb er teveel om het uit de hand te latne lopen dus grijp ik hard in. Omdat wolluis bij Phalaenopsis ook op de wortel kan zitten (helaas zelf gezien bij planten die hier hun vakantie doorbrachten) krijgen ze allemaal een dompelbad in Admire. Op die manier werkt het systemisch. Ik doe dat twee waterbeurten achter elkaar. Plus dat ik ze ook nog een spuit waarbij ik elke hoek en kier probeer te raken; dus ook de slapende ogen, de knoppen en bloemen. Tot nu toe er geen bloemen aan verloren, ondanks dat ik afwasmiddel als uitvloeier gebruik.
Ik moet het afkloppen hoor... misschien omdat ik het destijds zo dramatisch heb aangepakt maar ik ben al 1.5 jaar vrij van ongedierte.

Op zich kun je ook wolluizen blijven wegpakken maar ze kunnen zo goed wegkruipen op plekken waar je ze nooit zult zien.
De planten die hier op vakantie waren waren al meerdere keren behandeld, maar niet de hele collectie. De besmetting zat volgens de eigenaar alleen op de Phalaenopsissen en dan met name op de bloemen en wortels. Toen ik ging behandelen behandelde ik dus ook een aantal Paphiopedilums mee en laat me die toch helemaal vol zitten in het hart van de scheuten? Voor de bestrijding niet zichtbaar maar na de eerste sproeibeurt waren ze boven komen drijven (dood).

Je zou niet perse naar gif hoeven te grijpen, je zou bv ook groene zeep, spiritus en water kunnen mixen en dan met regelmaat behandelen maar kan je niet uit ervaring zeggen hoe orchideeën daar op reageren. Ik heb heb dit mengsel wel eens gebruik op kattenkruid dat voor de katten in een pot stond en het kattenkruid stond er daarna tamelijk zielig bij, leek wel verbrand.

Succes ermee...
Groetjes Nicole

ma, 11/04/2011 - 23:50
RdB

Ook ik heb de nodige problemen gehad met Wolluis, mijn behandeling is gelijk aan die van Nicole hierboven. Maar zelfs dan blijft het al gauw een half jaar opletten. Als ze op 1 plant zitten zijn er bijna altijd meer, en zeker niet alleen op Phalaenopsis! (Ook cactussen, kerstster, clivia, vele andere orchideeen, gembers....). Ik heb ze onder controle maar zo elk half jaar of zo duiken ze toch weer op.

Ruud

di, 12/04/2011 - 00:48
Antoon1

Admire is er ook in pilvorm je stopt er een als het lukt tussen de wortels en schijnt zeer goed te werken.
De vernieuwde promanal R schijnt ook goed te werken.
Word zelfs aangeraden door NOV in combinatie met de admire pil.

di, 12/04/2011 - 00:51
Manuela123

Hoi Aquawoman,

Wat een vervlende rotbeestjes,zoals je weet heb ik vorig jaar(nazomer)
ook last van wolluis gehad,ik heb alles schoongezogen en daarna alle planten afgedaan met pure alchohol 70%,daarna heb ik op alles Phalaenopsis orchideen natte tabak gelegt,ook voor mij is het ook afkloppen net zoals Nicole al zei maar hoop dt ze echt wegblijven...
ik heb er wel uit voorzorg 4 weg moeten gooien,nu maar hopen dat het niet meer terug komt!hoop ook voor jou dat iemand de gouden tip aan je kan geven
ikzelf ben helemaal tegen bestrijdingsmiddelen(chemi)

Liefs Manuela.

di, 12/04/2011 - 01:52
Sjaaks

Antoon, weet jij zo uit je hoofd het verschil tussen Promenal en Promenal R? of is Promenal R ook de oude naam en is het produkt veranderd?
Nicole

di, 12/04/2011 - 10:02
Aquagirl

Heb zelf HGX middel tegen wolluis.
Waar kom ik aan die lieveheersbeestjes met 7 stippen?
Ik hoop dat het allemaal wil lukken met die stomme wolluis
Hoe maak ik dat middel met groenezeep, spirtus en.....
Alvast bedankt ik ga er proberen alles aan te doen
Kan ik dat bestrijdingsmiddel wat ik heb ook in het dompelwater doen?

Groetjes
Aquawoman

di, 12/04/2011 - 10:39
RdB

Promanal: paraffine olie
Promanal R: koolzaadolie + Pyrethrines.

Dus een ander olie-tje en er is een insecticide aan toegevoegd.

Ruud

di, 12/04/2011 - 15:39
Sjaaks

Dank je voor de uitleg over Promenal en Promenal R.

HgX moest ik even opzoeken maar ik kwam geen ingredienten tegen. Ik denk alleen dat als je het al eens gebruikt heb je nu te maken kunt hebben met resistentie. Ideaal gezien gebruik je iedere keer een ander middel om die reden.

De verhoudingen groene zeep en spiritus in water moet ik even voor je opzoeken. Zal ik later vandaag voor je nakijken. Ik zou er alleen geen wortelkluit in durven dompelen, geen idee hoe dat voor de plant uitpakt.

Als je niets tegen bestrijdingsmiddelen hebt (natuurlijk zoals in HgX beschreven is waarschijnlijk ook gif) zou ik zelf voor Admire gaan en dan met name voor de planten die alleen in bark staan de korrels die je in water kunt oplossen. Daar kun je de wortels mee dompelen (heb ik gedaan met en zonder afwasmiddel als spreader) en de plant mee spuiten. Vanuit de wortels vindt dan transport plaats naar andere delen van de plant. Omdat dit tijd nodig heeft en naar sommige delen in de plant langzaam gaat (bloemstengels en bloemen) combineerde ik dat met spuiten. Ga je voor de tabletten die je in de grond steekt zou je voor een snelle behandeling nog een tweede middel moeten kopen (of de HgX moeten inzetten).
De korrels van Admire zijn extreem zuinig in gebruik. Kosten ongeveer 13 euro maar je doet er *jaren* mee. Als ik kijk hoeveel planten ik toen gespoten heb voor die kennis en ik kan nog heel lang vooruit met de flesje mocht hier nog ooit een probleem optreden.

Op de fles van Hgx staan waarschijnlijk de exacte ingredienten. Zou je die eens willen neerschrijven hier? Ben wel benieuwd eigenlijk.

Groeten Nicole

di, 12/04/2011 - 22:44
kikkertje

Hoi Aquawomen,
Die lieverheerbeestjes vindt men overal in de natuur,tuinen enz....
Maar zou ze nu niet in huis halen als je met produkt de wolluis wil aanvallen....ik zou toch eerst de wolluis behandelen met wat de andere leden voorstellen en later als het wolluisvrij is kan je eens die lieveheerbeestjes in huis halen....
veel succes,
groetjes,
kikkertje

wo, 13/04/2011 - 15:34
Sjaaks

Hallo Aquawoman, ik heb nagezocht voor je hoeveel ik in het verleden gebruikt van groene zeep en spiritus om ongedierte te bestrijden.

In het recept dat ik gebruikte staat:

200 ml vloeibare groene zeep
100 ml spiritus
10 liter water.

Ik had geen vloeibare groene zeep en heb toen gewoon de groene zeep uit een pot gebruikt en me aan dezelfde verhoudingen gehouden.

Voor een kleine hoeveelheid die in een plantenspuit past: 15 ml groene zeep, 7,5 ml spiritus, 750 cc water. Blijft onder de liter.

Houd er rekening mee dat wolluis ook rond de wortels kan zitten. Dit zou naast een systemisch middel een tweede middel kunnen zijn om te bespuiten (omdat ik de gevolgen voor de wortels niet ken). Twee verschillende middelen, beter nog 3 is perfekt om resistentie te voorkomen. Wellicht dat je ook de HgX om die reden kunt inzetten.

Liefs Nicole

wo, 13/04/2011 - 19:46
Aquagirl

Dank je wel voor de info!
Ja wil korte mette maken met die wolluis
als dat lukt tenminste.

De ingredienten zal ik nog plaatsen van de HGX

Groetjes
Aquawoman

vr, 15/04/2011 - 20:13
eburoon

Hey Aquawoman,

ik had vorig jaar ook heel veel last van wolluis. ik behandel ze met Provado Plus als er veel zijn EN dagelijks checken en afhalen met een tandenstoker :-)

Heb er nu weer een paar ontdekt, na een maanden van 'wolluis-vrij'.
Volhouden, de bloemen zijn de moeite waard!

groetjes
Eburoon

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag