Aardbei groent of fruit?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 18/06/2004 - 12:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aardbei groent of fruit?

In een quiz heb ik gehoort dat een aardbei een groent is. Klopt dat?
Ik dacht dat het een fruitsoort was...

vr, 18/06/2004 - 16:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

eigenlijk denk ik toch ook dat het fruit is, maar in de tuin wordt ze dikwijls ingedeeld bij de groenten omdat ze niet ieder jaar mag geteeld worden op hetzelfde perceel grond, ook in tuinboeken vind je de aardbei terug soms in boeken over fruit en soms in groentenboeken

za, 19/06/2004 - 22:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aardbeien zijn zeker een fruitsoort! Vruchten waarin het zaad omringd is door vruchtvlees wordt fruit genoemd. Uitzonderingen daarop zijn bijv. tomaat en komkommer. Wat ook als verschil tussen groenten en fruit wordt genoemd is dat je fruit onbereid kan eten.
Deze quiz (SBS6?!) heeft het dus fout!
Josine

zo, 20/06/2004 - 00:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn ook groenten die je onbereid kan eten komkommer , sla , bloemkool wortelen, tomaten, radijs... dus die vergelijking gaat niet op

di, 22/06/2004 - 00:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Groenten zijn zoals sla, spinazie en kolen als ook wortelen en dergelijke, die kan je bij gelijk welke volledige maaltijd nuttigen. Kleinfruit (of ook zacht fruit genoemd) daarentegen, zoals aardbeien, aalbessen, druiven, rabarber, appelen enz... (onder de vorm van moes of sausen) kun je ook bij hoofd- , voor- en bijgerechten serveren.
In een groententuin kan men dus ook kleinfruit verbouwen, rekening houdend met de vruchtafwisseling.
Onder fruit kun je verstaan, deze die door bloemen voorgegaan zijn, en als nagerecht geserveerd worden.
Besluit, bepaald fruit kun je als groente gebruiken en tegelijk ook als fruit. Als men het over fruit heeft, zal men toch niet denken aan wortelen en tomate? Alhoewel? Fruit is een beetje zoals iets om de gaatjes te vullen.
Je hebt natuurlijk nog het hardfruit enz...
Moeilijke dicussie? Nee, alleen de verschillende gedachtengangen.

do, 24/06/2004 - 18:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eeigenlijk zijn aardbeiën fruit alhoewel ze tot de groenteteelt gerekend worden.De regel is dat vruchten die afkomstig zijn van houtachtige gewassen tot de fruitteelt gerekend worden.Vandaar dat trosbessen , frambozen en braambessen tot de fruitteelt gerekend worden.Meloen is ook fruit en wordt onder de groenten gerekend omdat dat de plant niet houtachtig maar kruidachtig is evenals de aardbei..

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag