Bruine vlekken op bladeren besstruiken

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 10/04/2010 - 00:46
bladgeritsel

Bruine vlekken op bladeren besstruiken

op alle bessenstruiken in mijn moestuin heb ik vandaag bruine vlekken ontdekt. Weet iemand wat dit is? Een schimmel misschien? Wat kan ik eraan doen?

za, 10/04/2010 - 01:03
RdB

? Mijn bessen moeten zelfs nog wakker worden! Plaats even een foto, dan kunnen we wwellicht wat serieus opmerken. Ook: om welke soort gaat het?

Ruud

za, 10/04/2010 - 10:57
bladgeritsel

Het gaat om een zwarte bes en aantal aalbessenstruiken. De bladeren beginnen net te groeien. fris groen van kleur met de bruine vlekken.

za, 10/04/2010 - 16:09
stekjes

Dit vond ik op internet:

Ziekten en plagen
Amerikaanse kruisbessenmeeldauw (Sphaerotheca mors-uvae). Op jonge scheuten en bessen een witte schimmellaag. Groei wordt geremd. Bij geringe aantasting toppen van de scheuten afknippen en verbranden.
Te bestrijden met: Sulphon, Daconil 500 vloeibaar.

Bladluizen. Op aalbes komt met name bessenbloedblaarluis (Cryptomyzus ribesinfo-icon) voor. Ze veroorzaken rode, blaarachtige aantastingen op het blad. Honingdauw treedt op.
Te bestrijden met: Primicarb, Fleur bladluis, AA Fleur vloeibaar, Spruzit.

Bladvalziekte (Drepanopeziza ribes). Ziekte wordt aangekondigd door bruine plekken op het blad gevolgd door voortijdige bladval. Gele bladeren.
Te bestrijden met: Eupareen.

Bessenglasvlinder (Synanthedon tipuliformis). Bladeren verschrompelen, takken sterven af. Oorzaak: witte rupsen in het merg.
Te bestrijden door: aangetaste takken weg te snoeien en te verbranden.

Bonte bessenvlinder (Abraxas glossulariata). Vraat door witte spanrupsen met zwarte vierkante vlekken, aan bladeren en knoppen. Aantasting voornamelijk in het voorjaar.
Te bestrijden met: Bromofos, Fleur Rupsin, Spruzit.

Grauwe schimmel (Botrytis cinerea). Schimmelgroei op blad of vruchten. Langdurig vochtig zijn is de oorzaak.
Te bestrijden met: Eupareen, Daconil 500 vloeibaar, Vital.

Groene appelwants (Ligus pabulinus). Grote en kleine gaten in groeitoppen.
Te bestrijden met: Bromofos.

Kleine bessenluis (Aphis varians). Blad aan de toppen van de struik kroezen en de scheuten gaan krom groeien. Honingdauw.
Te bestrijden met: Primicarb, Vital.

Virussen. Overgebracht door onder andere bladluis. Lepelbladvirus kan ontstaan als eerder bessenstruiken op dezelfde plaats hebben gestaan. Blad gaat bol staan door remming in groei langs de bladranden. Ziekte wordt via de grond overgebracht.
Te bestrijden door: struiken te vernietigen.

za, 10/04/2010 - 16:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bronvermelding?

za, 10/04/2010 - 17:10
za, 10/04/2010 - 18:13
RdB

Even langs mijn eigen besjes gelopen en inderdaad ze lopen aardig uit, sterker nog ze bloeien al weer! Geen vlekje op het blad te bespeuren.
Ik ken die aantasting niet en het is ook niet één der bovenbeschreven litanie. Ik zou even niets doen en rustig afwachten. In 'paniek' allerlei onzinnig gif in de rondte strooien is immers ook geen oplossing.

Ruud

za, 10/04/2010 - 22:59
bladgeritsel

Bedankt voor jullie mailtjes! We hebben de struiken vandaag grondig onderzocht. Aan de achterzijde van de bladeren zitten kleine rupsjes. Sproeien met Spruzit? Gebruiken jullie dit ook preventief voor de fruitbomen? Deze zijn vorig jaar ook belaagd door deze beestjes.

za, 10/04/2010 - 23:02
RdB

Ik spuit nooit, mijn fruitbomen niet en mijn bessen niet, net zo min als de kruiden en de groenten.

Ruud

zo, 11/04/2010 - 15:39
guy_fruit

Hang een stenen pot gevuld met stro in uw bessenstruik. Er komen hierin oorwormen nestelen vanaf mei en zij ruimen veel schadelijke parasieten om.
Ook busseltjes met bamboestengels kan je omhooghangen als nestplaats voor solitair bijen.

Guy
http://bit.ly/b1Bmpg

ma, 12/04/2010 - 09:44
Hendrik Jan

Spruzit kan zeker, maar het best is nu ook direct elke dag te controleren op die groen rupsjes, want ze zijn bijna niet te zien (ze hebben exact dezelfde kleur als het bald van de aalbes en zitten altijd aan de rand van het blad) en ze direct met de hand te verwijderen, anders ben je echt te laat, dan is de struik blad vrij.

Onderwerp gesloten