witte vliegjes

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 10/08/2005 - 23:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

witte vliegjes

In de serre ontdek ik niet alleen dat onze tomatenbladeren bruine schimmelvlekken vertonen maar er nu heel veel witte vliegjes op zitten.
Hoe kan ik die witte vliegjes weg krijgen? Ik gebruik de serre 's winters voor het overwinteren van Agapanthussen enz... Wil deze niet met die witte vliegjes opzadelen.

Wie geeft raad?

wo, 10/08/2005 - 23:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Spuiten tegen Witte vlieg.
Dit middel is in de winkel verkrijgbaar

do, 11/08/2005 - 10:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Witte vliegjes op tomaten zijn een regelrechte ramp. Jaren achtereen heb ik in mijn kas van 3x6 m daar last van gehad; dan stonden mijn tomaten er prachtig bij en regelmatig tikte ik met een stokje tegen de plant voor de bestuiving en dan zag ik een klein wit dingetje wegvliegen. Zo begon het. Na enige dagen werden de bladeren vettig en vervolgens vies kleverig en dan was het net alsof de planten een instorting nabij waren. Dan plukte ik de bijna rijpe tomaten en deed de vieze planten weg. Afgelopen. Ik denk dat de atmosfeer in de kas of serre mede een rol speelt, vochtgehalte enzo. Sommige planten zijn erg gevoelig voor witte vlieg, zoals o.a. sinaasappelboompjes. Spuiten met een verdelgingsmiddel heeft misschien zin in een vroeg stadium, en ik heb zeer giftige, afschuwelijke, chemische middelen gebruikt waar alle dierlijk leven aan dood ging, maar ik heb mijn tomaten daarmee niet kunnen behouden. Het spijt mij dat ik u niet afdoende kan helpen

do, 11/08/2005 - 10:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou me niet alleen zorgen maken over de witte vlieg, maar ook over de bruine schimmelplekken. Als dit phytophtera (aardappelziekte) is, kan je 't echt vergeten.
Al met al krijg ik de indruk dat het klimaat in de serre niet juist is voor tomaten: te vochtig en te weinig luchtcirculatie. Ook kan het zijn dat de planten verzwakt zijn door een niet optimale voedingstoestand. Tomaten hebben voedzame grond nodig met veel organisch materiaal. Ik krijg de indruk dat ze in potten staan (omdat ze in de serre staan), terwijl deze planten toch wel volle grond nodig hebben om voldoende voedsel te kunnen opnemen.
Wanneer planten zwak zijn krijgen ze gemakkelijk ziektes en plagen. Verbeter dus eerst de omstandigheden, dan verdwijnt de witte vlieg vanzelf.

do, 11/08/2005 - 11:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maria heeft gelijk dat tomaten voedselrijke grond verlangen en in een boekje over biologisch tuinieren lees ik dat royaal werken met compost de kansen op witte vlieg verkleinen. En in de periode dat ik veel last had van witte vlieg gebruikte ik inderdaad geen compost.

vr, 12/08/2005 - 13:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben een aantal cherrytomaatplantjes in de tuin staan, waar een aantal mooi groeiende tomaatjes aanzitten. Maar de laatste dagen worden de planten bruin (aan de grond, trekt naar boven). Komt dit door de vele regen? Of is dit een ziekte waar je iets aan kunt doen? Kan iemand helpen?

vr, 12/08/2005 - 17:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tomaten in de vollegrond hebben het nu heel moeilijk. De planten zelf zijn in deze ongunstige omstandigheden gevoeliger voor ziekten, maar ook de vruchten gaan meestal al rotten voor ze gaan kleuren. Tomaten buiten in de tuin lukt alleen met een goede warme zomer, met niet te koude nachten en in daarvoor geschikte grond. En dan zijn er mensen die met enkele planten op het zuiden, eventueel onder plastic, toch een goeie oogst hebben.

vr, 12/08/2005 - 18:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank voor uw reacties; heb maar de lelijkste planten verwijderd. Van anderen nog wat zieke bladeren verwijderd. Zal volgend jaar toch op een betere manier te werk gaan en misschien moeten we hier wel een 2e deur in de serre zetten omwille van betere luchtcirculatie. De serre staat praktisch gans de dag in de zon, dus geeft dat in een seizoen zoals dit jaar ook vreselijk hoge temperatuurschommelingen tussen de regendagen en die met zon (+45°) Ik heb inderdaad voor een paar tomatenplanten met potten geexperimenteerd, het zou dus best kunnen dat het allemaal maar begonnen is doordat de planten op de duur niet voldoende voedingsrijke grond hadden.

ma, 15/08/2005 - 16:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Planten flink afspuiten met water schijnt ook te helpen. Nadeel nu is dat alles al kleddernat is, maar met de komende mooie dagen zeker 't proberen waard. Gewoon flink afsproeien en dat net zolang tot ze wegblijven.
Probeer gif en chemische bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden. 't Ontwricht het natuurlijk balans en doodt meer dan alleen de beesten waar je je op richt. En zeker al voor consumptie-groenten...

di, 30/08/2005 - 22:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na alles nog eens gelezen te hebben en mij uw serre te hebben voorgesteld, waar heel de dag de zon op schijnt, daar vraag ik mij af of u de zon ook wat afschermt. Een broeikas wordt wit gemaakt met Temperzon of met schermdoek behangen omdat de planten anders bijna verbranden.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag