Asparagus densiflorus `Sprengeri`

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 26/11/2014 - 19:25
AnneBerkh

Asparagus densiflorus `Sprengeri`

Hallo,

Ik heb deze sierasperge al heel veel jaren. Hij heeft het altijd goed gedaan. Soms had hij zelfs bloemetjes en rode besjes. Maar nu ben ik bang dat hij dood gaat want veel naaldjes worden geel en hij verliest ook veel naaldjes. Heeft iemand misschien een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn? Is er iets dat ik zou kunnen proberen om hem in een betere conditie te brengen?

Mijn planten hebben een tijd geleden last gehad van de varenrouwmug. Ik heb de larven daarvan bestreden met aaltjes en met Admire N van Bayern. Misschien dat een van deze middelen, of misschien de larven van de varenrouwmug, er de oorzaak van is dat de plant zoveel naaldjes verliest?

Vriendelijke groet,
Anne

Asparagus densiflorus `Sprengeri`
wo, 26/11/2014 - 22:55
RdB

Varenrouwmug hoef je nooit chemisch te bestrijden (tenzij misschien bij zaaigoed) maar is juist een teken dat je de plant te nat houdt. Hou hem droger en het mugje verdwijnt vanzelf. Te nat zou ook hier je probleem kunnen zijn, zeker in deze tijd van het jaar.

Ruud

do, 27/11/2014 - 09:26
AnneBerkh

Hallo Rdb,

Dank voor de informatie.
Ik heb op internet gelezen dat de grond steeds enigszins vochtig moet zijn. Ik weet niet of dat juist is. Maar ik heb die opmerking zo opgevat dat de plant dus best veel water nodig heeft.
Ik geef hem een of twee keer in de week een behoorlijke plens water (hij staat in een grote pot van 32 cm doorsnede). Of ik water geef is afhankelijk van de temperatuur en de droogte van de grond bovenop. Als de grond droog is geef ik weer een nieuwe plens water.
Kan het zo zijn dat de naaldjes geel worden en uitvallen doordat de plant te veel water krijgt?
Mag de grond bovenop best een beetje droog worden? Of is het dan inderdaad wel tijd voor een nieuwe watergift?

do, 27/11/2014 - 12:18
RdB

Je hebt de plant al vele jaren, dan gewoon zo blijven verzorgen als je al die jaren al deed, dat ging toch goed?

Ruud

do, 27/11/2014 - 14:42
AnneBerkh

Hallo ruud,

Het ging inderdaad heel lang goed. Maar inmiddels gaat het al een tijdje niet meer goed. De plant is al veel dunner geworden en heeft steeds weer gele naaldjes en naaldjes die uitvallen.
Omdat ik anderhalf jaar geleden ben verhuisd staat hij op een andere plaats. Ik denk dat hij wel goed staat omdat hij het na de verhuizing erg goed deed (hij staat wel licht maar heeft niet veel directe zon).

Eerlijk gezegd geef ik mijn planten water als de grond, de aarde, droog aanvoelt. Maar als een plant het niet meer goed doet begin ik me af te vragen of ik iets verkeerd doe of waar het aan kan liggen. Alle informatie die daarbij kan helpen is erg welkom want ik zou deze plant heel erg missen.

Groetjes, Anne

do, 27/11/2014 - 15:56
GreenConnection

Misschien is er iets mis met de afwatering? De knolvormige wortels kunnen de afvoergaten verstopt hebben. Hoelang is het geleden dat de plant verse potgrond kreeg? Voeding?

vr, 28/11/2014 - 01:39
AnneBerkh

Hallo Greenconnection,

Tja, verse potgrond is al een hele tijd geleden maar het wordt moeilijk want de plant zit al in een heel erg grote pot (wordt erg groot en zwaar).
Voeding heeft hij ook al een hele tijd niet meer gehad. Daar kan ik inderdaad wel eens aandacht aan besteden. U bedoelt toch Pokon of zoiets? Mag voeding eigenlijk in het najaar? En is Pokon wel goede voeding?
Afwatering moet ik ook maar eens naar kijken.
Bedankt voor de tips.

vr, 28/11/2014 - 11:06
GreenConnection

in najaar en winter geef je kamerplanten geen voeding.
Pokon is slechts een merk, maar elke soort voeding volstaat. Verpotten doe je het best in het voorjaar.

zo, 30/11/2014 - 01:46
AnneBerkh

Maar in dit geval, nu de naaldjes zo uitvallen, zou ik de plant dan niet beter nu kunnen verpotten? Ik geloof niet dat de plant dood is maar hij begin wel dun te worden en er dor uit te zien. Elke week vallen vele naaldjes uit of worden geel. Als ik niet ingrijp en de plant nieuwe aarde geef is er in het voorjaar niet meer veel over van de plant, denk ik.

zo, 30/11/2014 - 10:17
GreenConnection

Als je nu verpot, zal in de komende lichtarme periode, schot gevormd gaan worden dat er dun en spichtig uitziet. Wacht je nog 2 maanden, dan is de groei veel krachtiger en worden stevige scheuten gevormd.

zo, 30/11/2014 - 14:06
AnneBerkh

Hallo Greenconnection,
Dus als ik het goed begrijp is het voor de plant misschien beter nog even te wachten met verpotten tot het voorjaar. Tegen die tijd zal hij wel dun zijn maar er zullen dan ook weer nieuwe sterke scheuten kunnen worden gevormd.
Hartelijk dank voor de informatie.

zo, 07/12/2014 - 09:49
AnneBerkh

Greenconnection, mag ik u iets vragen? Ik hoop dat u dit leest.
U schrijft dat je kamerplanten in najaar en winter geen voeding geeft. Toch staat op het flesje van Pokon dat je je planten in deze periode wat voeding geeft, de helft van de dosering die je in het voorjaar en de zomer geeft. Natuurlijk wil meneer Pokon dat mensen zoveel mogelijk Pokon gebruiken maar als het echt slecht zou zijn en planten dood zouden gaan zou hij dit waarschijnlijk toch niet schrijven. Je vraagt je af of het nou echt zo nadelig is om de aarde van je kamerplanten wat te verrijken want dat doe je eigenlijk als je voeding geeft.
Omdat mijn plant zo veel gele naaldjes/blad heeft vraag ik me af wat voor de plant het beste is nu. Ik heb er te weinig verstand van. Ik denk niet dat de plant aan het doodgaan is. Hij is al heel oud en heeft een groot, sterk wortelgestel. Maar ik zie niet graag zoveel naaldjes geel worden en uitvallen. En het voorjaar, als ik hem kan verpotten, is nog ver weg. Zou ik er verkeerd aan doen toch een beetje voeding te geven om de aarde toch iets te verrijken?

Hoe vaak moet je deze plant eigenlijk verpotten? De laatste keer is bijna drie jaar geleden.

Ik hoop iets van u te horen.

Vriendelijke groet, Anne

zo, 07/12/2014 - 12:36
GreenConnection

Die dosering geldt alleen voor planten, die in optimale omstandigheden verkeren, zoals in kas of serre. Ook sommige (van nature) winterbloeiende planten mogen wel wat voeding. Voor de rest geldt bovenstaande redenen. En dat is: de verminderde hoeveelheid licht in de winter.

ma, 08/12/2014 - 12:51
AnneBerkh

Aha, dat maakt het duidelijk.
Ik vraag me wel af wat ik nu het beste kan doen. U schrijft dat als ik de plant nu verpot dat er dan in de komende lichtarme periode schot gevormd gaat worden dat er dun en spichtig uitziet. Als ik tot het voorjaar wacht met verpotten dan is de groei veel krachtiger en worden stevige scheuten gevormd. Dat neem ik aan. Maar als ik nog twee maanden wacht en als het geel worden en uitvallen van de blaadjes in het huidige tempo doorgaat, dan zijn er over twee maanden zoveel naaldjes uitgevallen dat er weinig van de plant over is. Dan kan er in de komende lichtarme periode misschien beter dun en spichtig schot gevormd gaan worden. Dat is dan nog iets en het wordt toch ook weer voorjaar en zomer. Dan kunnen er toch weer stevige scheuten gevormd worden. Of zie ik dat verkeerd?

ma, 08/12/2014 - 22:50
GreenConnection

Het vormen van die spichtige sprietjes, door lichtgebrek is een verspilling van energie, die opgeslagen ligt in de wortels.

ma, 08/12/2014 - 23:05
AnneBerkh

Het blijft moeilijk te bedenken wat ik het beste kan doen. Maar ik dank u hartelijk voor al het inzicht!

ma, 08/12/2014 - 23:30
GreenConnection

Geen dank. We horen graag hoe de plant in het voorjaar weer opknapt!

wo, 10/12/2014 - 19:31
AnneBerkh

Is goed. Ik laat het weten.

Onderwerp gesloten