Schefflera (vingerplant) met bruine vlekken

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 30/01/2012 - 18:50
JohanSch

Schefflera (vingerplant) met bruine vlekken

Hallo,

Sinds een paar weken hebben wij een vingerplant (Schefflera) in onze woonkamer. Helaas begon de plant als snel bruine vlekken te vertonen op de bladeren. Na een paar dagen vallen deze bladeren uit. Elke dag een paar.
Weet iemand de oorzaak ? De plant krijgt voldoende water (met pokon), de aarde is licht vochtig. De plant staat midden in de kamer, niet de meest lichte plek.

Ik hoor graag jullie tips.

Schefflera (vingerplant) met bruine vlekken
ma, 30/01/2012 - 21:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Te donker, warm en voeding zijn de oorzaken. In de winter geef je geen voeding, zeker niet op een donkere plek. Zo jaag je planten op, die niet kunnen groeien door te weinig licht.
Bovendien hoeft een nieuw gekochte plant de eerste 2 maanden geen voeding, hetgeen inhoudt, dat er bladverbranding is opgetreden door overbemesting.

wo, 01/02/2012 - 13:32
JohanSch

Ok, bedankt voor je antwoord.

We zijn pas begonnen met bemesten NADAT de bruine vlekken verschenen. Heeft dus niet geholpen, en zo ik nu begrijp het misschien alleen maar erger gemaakt. De temperatuur in de kamer is normaal, zo rond de 20 graden.
Het lijkt er dus op dat te weinig licht de enige overgebleven reden is. Jammer, maar een andere geschikte, lichtere, plek hebben we helaas niet. Het is een plant van ruim 130 cm hoog.

We hebben de plant gekocht omdat op het bijbehorende kaartje stond ook geschikt voor minder lichte plekken in de woonkamer . Blijkt dus toch niet helemaal het geval te zijn.

Tsja, maar even kijken hoe het verder gaat met onze plant. Anders moeten we toch op zoek naar een plant die wel tegen weinig licht kan. Suggesties ?

Gr,
Johan

wo, 01/02/2012 - 14:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bontbladige planten, zoals deze vragen altijd een lichte standplaats. Ze hebben nu eenmaal minder bladgroen beschikbaar om te assimileren, dan hun groenbladige soortgenoten.
De groenbladige Schefflera arboricola verdraagt een minder lichte standplaats.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag