verzorging chrysalidocarpus

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/12/2006 - 17:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

verzorging chrysalidocarpus

Ik heb sinds 1 maand een chrysalidocarpus in ernstig verwaarloosde staat van een vriendin overgenomen. Zag wit van de wolluis, bruine punten, kurkdroge aarde ruikend naar camfer/ schimmel, kleine bruine puntjes onderaan de wortel van de stengel, lijkend op brandschroeiplekjes of een soort rot. en aan sommige bladeren bruine punten waarschijnlijk door de droogte.
Onderaan 2 van de basisstammen zit het stikvol met wat lijkt op een soort luis: lichtbruin, beweegt niet, ca 1,5 mm doorsnede, soort platrond bolletje met een flinterdun randje .Doet denken aan de sporen van een varen.
Ik heb de plant met een milieuvriendelijk antiluismiddel behandeld en blad voor blad met een nat watje de wolluizen verwijderd. De droge aarde voorzichtig verwijderd, zonder de wortels te beschadigen en in palmengrond gezet. Ik geef hem nu voldoende vocht, vernevel dagelijks vocht en de kamertemp zit rond de 20 graden. Bovenop de aarde zijn nu witte schimmeldraden ontstaan.

Kan ik dit met iets behandelen dat niet schadelijk is voor de plant en zijn er nog andere tips?

do, 07/12/2006 - 11:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat je omschrijft is inderdaa een schildluis. Verder denk ik dat je al aardig je best gedaan hebt voor deze plant. Houdt hem wel in de gaten want schildluizen laten zich niet zo makkelijk bestrijden van buiten af. Plantpijltjes willen dan wel eens beter helpen. Verder zou ik hem aan de droge kant houden zodat de wonden op de wortels wat kunnen herstellen.

Ruud

Onderwerp gesloten