Aantasting stam tulpenboom

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 15/08/2011 - 15:34
daucus

Aantasting stam tulpenboom

Op de stam van onze tulpenboom zit een rotte plek waaruit ook vocht uit komt. Wat is er aan de
hand en wat kan ik er aan doen. de boom zit goed in het blad en is flink gegroeid.

Aantasting stam tulpenboom
ma, 15/08/2011 - 16:28
WiPe

Het is moeilijk om de oorzaak van die barst te geven, dat zou een vorstscheur kunnen zijn, dat kan het gevolg zijn van wortelschade of misschien zonnebrand.
De boom is in staat om die aantasting zelf inwendig af te grendelen zodat eventuele aantastingen zich niet kunnen verspreiden. Als je daar gaat in snijden doorbreek je die inwendige afgrendelingen waardoor eventuele aantastingen zich zouden kunnen verder verspreiden.
Probleem is alleen dat die barst geïnfecteerd is door een aantasting die slijmvloed veroorzaakt. Die infectie hoeft niet zo, ernstig te zijn. Meestal groeit de boom daar overheen als de conditie van de boom optimaal is.
Probleem ontstaat wanneer je de aantasting gaat proberen weg te snijden omdat je dan de inwendige afgrendeling doorbreekt. Bovendien moet je opletten met de boom sterk te gaan bemesten omdat je op die manier de boom weliswaar doet groeien, terwijl in eerste instantie de reserves die zorgen voor een goede afgrendeling afnemen. Met bemesting ga je eerder de aantasting versterken ipv de boom.

ma, 15/08/2011 - 16:38
daucus

Ik denk dat de barst is ontstaan in de winter, dus een vorstscheur zou kunnen. Maar ik begrijp dat ik
beter niets moet doen. Eigenlijk moeten er een paar onderste takken af, maar ik weet niet of ik dat
in deze situatie kan doen

ma, 15/08/2011 - 17:06
WiPe

Dat kan je gerust nu doen.
Je kan eventueel de boom helpen door de standplaats te optimaliseren. Gras of verharding weghalen (als die er zijn) en onder de boom een laag half verteerde compost met een onderbegroeiing van bollen en andere schaduwplanten.

wo, 24/08/2011 - 22:49
Kaaatje

Ik heb hetzelfde bij een plataan, die nu een jaar of 5 staat. Staat ook prachtig in het blad, en is op z'n stam na vergelijkbaar met de 2 andere platen die ernaast staan.
Er zat een langwerpige, rottende en plek onderop de stam, in het rottende stuk zaten zelfs wormpjes. Ik heb alle viezigheid zojuist meteen van/uit de stam gehaald (gekrabt, niet gesneden), dus aan een foto knippen heb ik nu niks... Als ik de reactie van Wipe lees, vraag ik me af op ik het goede heb gedaan!? Ik kon die wormen gewoon niet aanzien, en heb 't weggehaald.
Moet ik er iets mee doen? Inpakken misschien?
Ik heb gegoogled, en denk dat deze ziekte bastnecrose heet. Helaas kan ik via google nergens vinden hoe het behandeld moet worden... Heeft iemand raad?

do, 25/08/2011 - 12:25
WiPe

Bastnecrose betekent letterlijk afsterven van de bast. Dat is geen ziekte, maar een symptoom; er is dus met andere woorden een reden waarom die schors afsterft.
Behandeling is eenvoudig: afblijven. Die wormpjes gaan echt niet aan het gezonde houdt zitten. Alleen het afgegrendelde hout kan verteerd worden door schimmels of andere.

za, 27/08/2011 - 23:52
Kaaatje

Dank je voor je bericht. Ik vraag me wel af waarom de middelste boom is aangetast, en waardoor. De rotte plek zit/zat op de west-kant van de boom, dus precies waar nooit de zon komt! Alle 3 de bomen staan aan de zijkant van het terras, met aan de andere kant gras. Dus vergelijkbare omstandigheden... No idea?

zo, 28/08/2011 - 09:50
WiPe

Ideeën genoeg, maar daarom nog niet het juiste.
Kan te maken hebben met wortelschade of met verkeerd snoeien. Vorstscheuren komen eigenlijk veel minder voor dan je zou denken.
Als het te maken heeft met wortelschade kun je je weer afvragen waardoor die ontstaan is.

Onderwerp gesloten