Liquidambar styraciflua

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 18/05/2007 - 12:25
Karin2

Liquidambar styraciflua

In november 1999 hebben wij deze boom geplant.
Op het label staat dat hij 8.00 meter hoog kan worden,nou dat is hij ondertussen ook wel.(in mijn Botanica staat dat hij 24 m hoog kan worden).
Het probleem is dat de boom ontzettend snel gegroeid is, maar nog een relatief dunne stam heeft.
Wij hebben hem al met een extra boompaal moeten stutten want als er maar een beetje wind staat buigt de boom bovenin al helemaal door. Hij hangt zelfs al scheef.
Toen wij deze boom kochten wisten wij niet dat er nog veel mooiere 'amberbomen' zijn. Die van ons verkleurt al vroeg in de herfst naar geel/rood en verliest al snel zijn blad.
Om de boom te rooien zal niet eenvoudig zijn want hij staat in de bestrating. (heeft hij een uitgebreide wortelkluit en hebben wij een kapvergunning nodig?).
Zal de boom nog veel hoger worden en kunnen wij iets doen aan het scheefhangen?
Met vriendelijke groet, Karin.

ma, 21/05/2007 - 14:33
birdwatcher

hallo Karin
het probleem met amberbomen zit vaak in het wortelgestel dit is vaak niet sterk genoeg om de boom rechtop te houden.
door bij een jonge boom de kroon licht te houden kan dit worden voorkomen ,als men een boompaal plaatst moet dit zo gedaan worden dat de boom nog kan bewegen,als je dit niet doet weet de boom niet dat hij zich moet verankeren want de paal doet dit al.
verplanten gaat wel amberbomen hebben niet een heel uitgebreid wortelgestel.vooral als de boom in bestrating staat blijven de wortels vaak rond groeien in het plantgat waardoor geen dus ook geen verankering onstaat,dus bij verplanten zorgen voor een groot plantgat.
of je een kapvergunning nodig bent weet ik niet iedere gemeente heeft een eigen bomenverordening dus moet je daar vragen.
groet Dirk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag