Paulownia: groei gestopt en bladeren wat verlept

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 09/06/2012 - 12:30
sg_sc

Paulownia: groei gestopt en bladeren wat verlept

Wij hebben begin mei 2011 een paulowniainfo-icon in potcultuur gekocht en geplant in de tuin. Hij heeft toen op het eerste zicht goed aangepakt en kreeg mooie grote bladeren en groeide nog een beetje. Na de winter was er bijna niks van vorstschade te zien. Pas begin mei begon er nu blad aan te komen en op iedere tak zaten er kleine blaadjes. Nu is plots 2 weken geleden precies iedere groei stil gevallen, en zien de blaadjes er wat verlept uit.

Is er iets aan de hand? Wat kunnen we doen?

Foto bijgevoegd.

Paulownia: groei gestopt en bladeren wat verlept
za, 09/06/2012 - 12:31
sg_sc

Nog een close-up foto van de bladeren.

Paulownia: groei gestopt en bladeren wat verlept
za, 09/06/2012 - 13:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Paulowniainfo-icon is een boom voor een zeer beschutte plek. Het lijkt me dat de boom op deze plaats de volle winterwind mee kreeg.

za, 09/06/2012 - 15:42
sg_sc

Dat klopt, hij vangt veel wind op die plaats. Maar wij hebben weinig tot geen beschutte plaats. Maar wil dat zeggen dat hij het niet zal overleven of gewoon dat hij het moeilijker krijgt?

Hij heeft toch al blad gekregen nu, en het vriest al een hele tijd niet meer. Waarom dan nu zo stilvallen.

za, 09/06/2012 - 14:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt me dat de sapstroom ergens in de stam wordt verhinderd, door kapotgevroren cellen.
Als de boom dit seizoen niet meer uitloopt, dan vrees ik dat je hem als verloren moet beschouwen.

za, 09/06/2012 - 16:28
Draco

Ik ben het met GC eens, dit type late (vorst)schade zie ik hier bij meerdere planten o.a. bij Hibiscusinfo-icon syriacus. Aanvankelijk liep deze uit op een aantal takken waarna het nieuwe blad plotseling verlepte. Het verschijnsel lijkt op de verwelkingsziekte, maar is waarschijnlijk te wijten aan winterschade.

za, 09/06/2012 - 21:30
WiPe

Bij bomen die problemen geven na het aanplanten raad ik altijd aan om te controleren hoe diep de bovenste wortels onder de grond zitten. De bovenste wortels mogen maar net onder de grond zitten, anders groeit de boom slecht tot zeer slecht. Zelfs wanneer je de boom net zo diep gezet hebt als hij in de pot stond kan hij nog te diep staan.
Plantdiepte controleren duurt niet lang.
Als het om vorstschade zou gaan, was de boom helemaal niet meer uitgelopen.

za, 09/06/2012 - 22:00
tuinprins

Dat laatste klopt niet Wipe.

Bomen hebben nog reserve in zich en lopen daarmee nog uit of proberen dat althans. Zo gauw het wat warmer wordt en de waterbehoefte van de plant groter wordt verwelkt het blad omdat de boom door vorstschade niet meer aan die waterbehoefte kan voldoen.

Ik heb een aantal weken geleden bij een kweker beuken en ginkgoinfo-icon's in pot gezien die nog waren uitgelopen maar toen het warmer werd begonnen te verwelken. Doordat de wortels (planten in pot zijn extra gevoelig bij strenge vorst!)waren bevroren konden de planten onvoldoende water opnemen.

Paulowniainfo-icon heeft tamelijk zacht hout en is daarmee extra gevoelig voor bevriezing. Hoe jonger de plant, des te gevoeliger voor vorst. Vooral strenge vorst in combinatie met een harde oostenwind is funest voor een jonge Paulownia.

Gegroet, de tuinprins

za, 09/06/2012 - 23:07
WiPe

Mijn ervaring met Paulowniainfo-icon is dat als de takken bevriezen, de knoppen ook bevriezen en dus niet meer kunnen uitlopen.

za, 09/06/2012 - 23:20
sg_sc

Ik zal morgen alleszins proberen de boom een beetje uit te graven en minder diep te plaatsen.

Onderwerp gesloten