Vissen

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 27/05/2007 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vissen

Waarom kunnen vissen overleven onder een ijslaag ( op voorwaarde dat we gaten hakken in de ijslaag )

zo, 27/05/2007 - 00:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

In sloot of meer worden ook geen gaten gehakt, m.a.w. zelfs zonder gaten leven de vissen rustig verder. Dit komt omdat vissen koudbloedig zijn: hun stofwisseling staat bij die temperaturen bijna stil (je voedert immers ook niet) en de vissen verbruiken dus vrijwel geen zuurstof. In een extreem klein milieu (en zelfs en grote vijver is natuurlijk nog klein voor grote vissen) kan er wel gevaarlijke ophoping van afvalgassen uit de verrotting door bacterien ontstaan.

Ruud

zo, 27/05/2007 - 00:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ruud gaf al een goed voorbeeld.

Graag wil ik er aan toevoegen dat de diepte van de vijver uiteraard ook van groot belang is.
Hoe dieper hoe beter voor de vis, omdat het daar voor hem veel warmer is.
Vissen zijn weliswaar koudbloedig, maar toch is er een temperatuur verschil in het bovendeel en het onderdeel van de vijver.
Te koud is uiteraard ook voor een vis niet goed.

Succes!

zo, 27/05/2007 - 12:23
Tr!bal

mijn vijver is wel maar 50 cm diep.. niet zoo goed, maar in de winter span ik bubbeltjefolie eroverheen. zo blijft de temperatuur verschil nihil en voorkom je ijsvorming. word blijkbaar wel vaker gedaan. en een goede manier om wak te maken, is een pan kokend water op het ijs te zetten. als je een wak slaat schrikken de vissen te erg en krijgen ze een temperatuur schok. maar in principe heb je geen wak nodig, maar als je planten in je vijver hebt kunnen die gaan rotten, en die gassen moeten wegkunnen.

zo, 27/05/2007 - 13:33
Sjuul

Ijs isoleerd oké en is hier al ééns een diskussie over geweest over het wel of niet open houden van de vijver. Gassen zijn en blijven aanwezig en moeten er uit middels beluchting, dus is er in princiepe wel een opening in het ijs nodig.

Vissen sterven niet aan een temperatuurschok als je een gat in het ijs slaat! vissen die sterven aan een temperatuurschok is als ze van koud naar warm water en vice versa worden overgeplaatst als er al 3 graden of meer temperatuur verschil heerst.

De vissen sterven door de trillingen en de druk die plots ontstaat in het water. De longblaas van de vissen knapt door door de plotselinge druk.

Die noppenfolie zal er niet voor zorgen dat de temperatuur nihil blijft maak dat jezelf maar wijs.
Laten we er ééns van uit gaan dat het 1°C verschil zou opbrengen? boven de folie is het 3°C en eronder 4°C. Hoe warmer het wordt zal dus ook de temperatuur eronder stijgen.
Hetzelfde gebeurt als het kouder wordt dus -4°C boven de folie dan zal de temperatuur -3°C worden onder de folie .

Te bedenken dat zuiver water bevriest bij 0°C zonder opgeloste zouten.

Als ik dan nuchter nadenk? De gevels van mijn huis, het dak, en heb ik dubbele beglazing, dus is dat wel geïsoleerd niet? maar toch moet ik in de winter stoken! terwijl jij zegt het temperatuur verschil zal nihil zijn om ijsvorming te voorkomen.

zo, 27/05/2007 - 13:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Tribal.

Geen negatieve reactie van mij uit.
Mocht je mij weer verkeerd begrijpen.

In feite is je vijver te ondiep, en zou hij in feite 30 cm dieper moeten.
80 cm is het beste.
Nu het afgelopen jaar de winter niet zo streng is geweest, en dat we mogelijk meer van deze zachte winters zullen krijgen, kan het zijn dat je vissen hierin kunnen overleven.
Tenzij je last van Reigers heb, is dit wel een ideale diepte voor deze vogel.

Wat betrefd een wak in het ijs maken, kan je dit het best voorkomen door o.a. een borrelsteentje met luchtpompje te gebruiken.
Je zet deze in de herfst aan zodat je niet ineens verrast wordt door winterse buien.

Nou...beste Tribal, als je een gat in het ijs slaat, krijgen de vissen geen temperatuurschok, maar je slaat letterlijk hun hersen in.
Vergelijk het met een paar grote joekels van Luidsprekersboxen die je tegen je oren aan houd, en dan de volumeknop vol uit open zetten.

Jij werkt met noppenfolie die je over je vijver span om ijsvorming te voorkomen.
Als het werkt, is het goed natuurlijk.
Eén vraag van mij uit: Wat doe je bijv met hevige sneeuwval?
Zak dan de noppenfolie dan niet in?

zo, 27/05/2007 - 15:15
Sjuul

Die vijver is geen 50 cm diep maar minder!

ma, 28/05/2007 - 16:33
Tr!bal

jonge sjuul je moet echt een gaan nadenken hoe je tegen mensen praat met je ! uitroeptekenens. ik heb me dit ook laten vertellen door de vijverhandels etc. wij hebben vroeger ook vijvers gehad die ongeveer zo diep waren en dat ging perfect! dus ga niet constant bij alles wat ik zeg doen alsof je alles weet man.. irritante vent!

ma, 28/05/2007 - 19:13
Sjuul

Ik hoef niet na te denken hoe ik tegen mensen praat dat doe ik al voordat ik een bericht plaats.

Dan snap ik niet wat jij je door vijverhandelaars hebt laten vertellen?

Als je vroeger al vijvers hebt gehad en dat het perfect ging met die diepte, wil dit niet zeggen dat dit voor iemand anders ook geldt.
Regel en maatstaf is vanaf 80 cm diepte.
Toch ga ik nog enkele punten aanhalen waardoor jij je gefixeerd voelt en ik irritant ben.

Na al die jaren doe je het nog verkeerd en merk ik op uit je vermeldingen en dat wat ik gelezen heb.
Je vermeld mijn vijver is 50 cm diep niet genoeg ik weet het, toch bega je weer de fout door een vijver(tje) aan te leggen van 50 cm diep.
De randafwerking is ook niet de manier van afwerken, maar goed als jij dat mooi vind.
Dan vermeld je mijn zuurstofplanten (waterpest) zitten in plantmandjes met substraat, terwijl dit helemaal niet hoeft want het zijn oppervlakte drijvers en hoeven niet in mandjes gezet te worden en wortelen doen ze toch niet.
De steur ook zo iets die behoort niet in jouw vijver(tje) en heb ik ook uitgelegd waarom, of je die nu van je ouders hebt of van de paus doet niet terzake! wat terzake doet is de huisvesting voor de steur en daar aan moet je voldoen ook hier verzaak je in.
Dan geef ik tekst en uitleg over de zieke vis met wond aan zijn hoofd, je zegt dat je bij een specialist bent geweest! Maar je bent er niet geweest je hebt gebeld zeg jezelf lees het dan na, wie doet hier dan godverdomme irritant.

Het forum is openbaar en kan door iedereen gelezen worden en vragen gesteld worden, taak is dat mensen geholpen worden die een probleem hebben en opgelost kan worden met een goed omkleed advies, en geen fouten meer begaan of kunnen maken, daarom ben ik hier op het forum en nog altijd.
Maar dat kan ik van jouw vermeldingen niet zeggen die 1 niet kloppen en 2 de inhoud bevatten van! ik doe het al jaren zo en gaat altijd perfect.
Ik heb nog NOOIT hier op het forum vermeld ik doe het al jaren zo en gaat altijd perfect NOG NOOIT.
Je moet zelf ééns kijken naar je antwoorden hoe irritant die zijn voor andere mensen, terwijl gestreefd wordt naar hoe het wel moet en met veel woorden wordt uitgelegd.

Tot slot!
Al heb je de vijver op 50 cm diepte wil dit niet zeggen dat er ook voor 50cm water inzit dit is minder, zo irritant als ik ben mag je dat zelf uitzoeken.

ma, 28/05/2007 - 21:39
Tr!bal

nee hoor 50 cm zoals ik al meerdere keren heb gezegd. en die randafwerking is goed zo. de scherpe stukken heb ik anders neer gelegd. en waterpest kan je wel in substraat zetten. want naar mijn mening groeien ze dan sneller.

maar nee idd als jij zegt dat het niet zo is zal het ook wel niet.

ma, 28/05/2007 - 21:56
Hannes

Tribal ik vind wel dat je mensen op het verkeerde been zet, je laat doorschemeren dat 50 cm diep en vissen geen probleem is. Nou ik heb vrienden waar die diepte wel een probleem was met als gevolg
dat alle vissen dood waren...

Zullen we het wel gewoon een beetje diervriendelijk houden allemaal.

Groeten,

Hans

wo, 30/05/2007 - 00:38
Tr!bal

Nou de vijver heb ik toch maar aangepast :(

is nu bijna meter breed, en 2 meter lang en 1 meter diep.

zo goed? alleen hopen dat mijn filter het nog trekt, want die is maar voor 1500 liter

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag