Rhododendron 'Baden-Baden' - Rododendron

De nederlandse naam is Rododendron, familie van de Ericaceaeinfo-icon. De bloemkleur is scharlakenrood en de bloeitijd is van ca. mei. De bladeren zijn dofgroen. De volwassen hoogte van deze kleine heester is ca. 100 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. Heeft een opvallende bloeiwijze. Is matig verkrijgbaar.

Bijvoorbeeld voor stedelijk openbaar groen (parken) en bostuinen. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, 'gemiddelde' bodem. Dus niet te zware of te lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Verlangt een licht beschaduwd plekje. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met 'bosrand' en 'borderplanten', zolang die er niet te dicht op staan.

Voor zuurminnende planten is het belangrijk om de fosfor gift zo laag mogelijk te houden zodat de bodem niet alkalisch wordt. Stikstof is hier mede een vorm om de bodem zuur te houden indien de stikstof gift voornamelijk bestaat uit NH4+. Daarnaast is stikstof van belang voor de sierwaarde van het blad en de stimulering van de groei (zuurminnende planten groeien over het algemeen minder snel). Kalium is hier hoger zodat de vochthuishouding beter geregeld wordt (met name belangrijk voor wintergroene zuurminnende planten) en de planten beter afharden zodat ze niet kapot vriezen in de winter. Van eenjarige zomerbloeiers wordt verwacht dat ze het hele seizoen goed groeien en bloeien. Aangezien de nadruk ligt op bloei en vertakking ligt in deze formulering ook de nadruk op kalium. Dit zorgt tevens voor een betere waterhuishouding en stevigere celwanden waardoor de plant zuiniger omspringt met het beschikbare water en minder kans heeft op aantastingen door insecten. Stikstof is hier hoger dan bij kuipplanten om de groei extra te bevorderen. Advies samenstelling: N4+P2+K6 tot maximaal N8+P6+K8

Grond vochtigheid: 
vochthoudend
Grond voeding: 
matig voedselrijk
Grond zuurgraad: 
zwak zuur tot licht basisch

Geschikt voor een koele, beschutte plaats.

Plant vorstbestendigheid: 
-20°C

Rhododendroninfo-icon (Rododendron)

Dit geslacht bevat grote heesters en dwergheesters, die al dan niet bladhoudend zijn. Voor al deze planten geldt dat we ze de eerste tien tot vijftien jaar van hun leven niet hoeven te snoeien. Daarna is het ook niet echt nodig, maar dan kunnen ze te groot worden of wat kaal van onder. Als de plant te groot wordt, kunnen we hem tot ongeveer 30 cm boven de grond terugsnoeien. Ze loopt dan gewoon weer uit, maar we zitten wel de eerste jaren met een `gat' in de border en zonder de mooie Rhodo bloemen.

Het is daarom beter om vanaf het moment dat ze te groot wordt of kaal elk jaar maximaal een kwart van de oudste takken te verwijderen in juli. Let dan wel even op of de plant nu meer zon op de takken krijgt. Ze verdraagt dat namelijk niet zo goed. In dat geval is het verstandig om deze takken te beschermen met jute of linnen, net als bij Fagusinfo-icon.

Azalea en dwergrhododendrons hebben deze snoei zelden nodig. Veel mensen verwijderen de oude bloemen uit Rhododendron. Bij volwassen exemplaren maakt het echter helemaal niets uit of we ze laten zitten of verwijderen. Wetenschappelijke experimenten hebben namelijk uitgewezen dat de bloei (in tegenstelling tot wat men altijd aannam) niet wordt bevorderd door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen. Bij jonge planten heeft het verwijderen van de uitgebloeide bloemen wel effect. Niet op de bloei in het volgende jaar, maar wel op de groei in hetzelfde jaar. De energie die de plant anders in de zaadvorming zou steken gebruikt ze nu om door te groeien. Dat is bij de traag groeiende Rhodo's wel een aangenaam bijverschijnsel.

Rhododendroninfo-icon

Blad en bloem zijn giftig bij inname. Deze heester is speciaal voor dieren zeer giftig. Pas dus op met snoeiafval!

Symptomen speekselvloed, tranen, neusslijmvliesontsteking, braken, vertraagde hartwerking

Heeft u een vraag over de Rhododendron 'Baden-Baden', of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.