Rhododendron 'Berryrose' - Rododendron

De nederlandse naam is Rododendron, familie van de Ericaceaeinfo-icon. De bloemkleur is roze+geel en de bloeitijd is van ca. mei. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. 100 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. Heeft een opvallende bloeiwijze. Is slecht verkrijgbaar.

Bijvoorbeeld voor stedelijk openbaar groen (parken) en bostuinen. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, 'gemiddelde' bodem. Dus niet te zware of te lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Deze plant is goed te combineren met 'bosrand' en 'borderplanten', zolang die er niet te dicht op staan.

Voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Grond vochtigheid: 
vochthoudend
Grond voeding: 
matig voedselrijk
Grond zuurgraad: 
zwak zuur tot licht basisch

Geschikt voor een koele, beschutte plaats.

Plant vorstbestendigheid: 
-20°C

Rhododendroninfo-icon (Rododendron)

Dit geslacht bevat grote heesters en dwergheesters, die al dan niet bladhoudend zijn. Voor al deze planten geldt dat we ze de eerste tien tot vijftien jaar van hun leven niet hoeven te snoeien. Daarna is het ook niet echt nodig, maar dan kunnen ze te groot worden of wat kaal van onder. Als de plant te groot wordt, kunnen we hem tot ongeveer 30 cm boven de grond terugsnoeien. Ze loopt dan gewoon weer uit, maar we zitten wel de eerste jaren met een `gat' in de border en zonder de mooie Rhodo bloemen.

Het is daarom beter om vanaf het moment dat ze te groot wordt of kaal elk jaar maximaal een kwart van de oudste takken te verwijderen in juli. Let dan wel even op of de plant nu meer zon op de takken krijgt. Ze verdraagt dat namelijk niet zo goed. In dat geval is het verstandig om deze takken te beschermen met jute of linnen, net als bij Fagusinfo-icon.

Azalea en dwergrhododendrons hebben deze snoei zelden nodig. Veel mensen verwijderen de oude bloemen uit Rhododendron. Bij volwassen exemplaren maakt het echter helemaal niets uit of we ze laten zitten of verwijderen. Wetenschappelijke experimenten hebben namelijk uitgewezen dat de bloei (in tegenstelling tot wat men altijd aannam) niet wordt bevorderd door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen. Bij jonge planten heeft het verwijderen van de uitgebloeide bloemen wel effect. Niet op de bloei in het volgende jaar, maar wel op de groei in hetzelfde jaar. De energie die de plant anders in de zaadvorming zou steken gebruikt ze nu om door te groeien. Dat is bij de traag groeiende Rhodo's wel een aangenaam bijverschijnsel.

Rhododendroninfo-icon

Blad en bloem zijn giftig bij inname. Deze heester is speciaal voor dieren zeer giftig. Pas dus op met snoeiafval!

Symptomen speekselvloed, tranen, neusslijmvliesontsteking, braken, vertraagde hartwerking

Heeft u een vraag over de Rhododendron 'Berryrose', of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.
Stel een tuinvraag