Wortelschade of niet.....

25 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 19/02/2012 - 16:31
D_SDennis

Wortelschade of niet.....

Om nog wat praktijkmateriaal in de strijd te gooien. Ik heb een gezonde Trachycarpus fortunei opgeofferd om geinteresseerden te laten zien wat er met de wortels gebeurt als je die niet vorstvrij houdt. Deze plant stond al drie jaar in pot, was goed gezond en heb ik dus helemaal niet beschermd. Foto 1 is de plant die toch wel ten dode is opgeschreven. Foto 2 is het beeld van de kluit. Als je snel kijkt denk je prachtige wortelkluit. Maar wat je ziet zijn wortels die allemaal stuk voor stuk bevroren zijn geweest en nu dood zijn. Foto 3 is een doorgeboroken willekeurige wortel.

Wortelschade of niet.....
zo, 19/02/2012 - 16:31
D_SDennis

kluit....

Wortelschade of niet.....
zo, 19/02/2012 - 16:31
D_SDennis

Detail rotte wortel...

Wortelschade of niet.....
zo, 19/02/2012 - 16:59
Subtropical

Na lange tijd na wee een nieuw wachtwoord weer terug op het forum.
Status palmen weinig schade tot nu toe, het broei seizoen komt echter nog. De zon is nu de grootste vijand van de speren.

Ik had eigenlijk alle trachy's opgegeven , ondanks het omwikkelen van de stammen met isover en een laag blad rond de stammen afgedekt met plastik.
De kronen ingepakt met losse stukken glaswol tussen de stengels.

Hier in Hardenberg gelukkig niet veel sneeuw gehad, en dat was de redding. De horrornacht viel hier daardoor mee met slechts -15. De isolatie houdt zo de pieken naar beneden buiten de palm , maar het duurde te lang en dat baarde mij zorgen ( droogvriezen bladeren )

Na een week zware vorst kon ik echter nog en de grond prikken,afdekken met een laag blad blijkt toch effectief te zijn.
Ik doe dit elk jaar en zodra het dooi wordt kan er direct weer vocht op worden genomen door de palmbladeren.

Resultaat is snel weer groene bladeren na de vorst. Wortels zijn mijn's inziens net zo belangrijk als de speer.

Maar hopen op een warme maart zodat de groei kan beginnen en de echte schade balans opgemaakt kan worden

ma, 20/02/2012 - 11:58
edwardkarin

Maar hoe dan ook, ik ga wel bayer halen vanmiddag en inspuiten.

Is het nu goed om te gaan doen vanmiddag, is nu droog.

Overal overheen spuiten?

gr. Edward

ma, 20/02/2012 - 12:14
jeremaine

Ik zal kiezen voor een periode dat het al wat langer droog is en wat warmer. Alleen de speren ruimhartige inspuiten, laten we zeggen tot de druppels ervan af lopen. Let op, het is zeer giftig spul. Vooral doen als het windstil is, anders heb je het zo in je ogen.

ma, 20/02/2012 - 19:15
Jardin Exotique

Opgeofferd of vergeten binnen te halen ? Jammer van het boompje :(

ma, 20/02/2012 - 20:53
D_SDennis

Opgeofferd. Ik had er toch geen plek voor en aangezien er nog al wat scepsis was over mijn theorie over de vorstbestendigheid van wortels....Met als doel dat het mooi zou zijn als iedereen de moeite nam de wortels te beschermen van de exoten. Het heeft niets met betweterigheid te maken, het is gewoon een goed bedoeld advies wat nog al eens ter discussie wordt gegooid door mensen die in het westen van het land kweken en nooit zo vaak last hebben van bevroren grond....tot deze winter dan. Het is heel eenvoudig te realiseren en het levert meer exoten op. Ik wordt een beetje droevig van de vele dramaverhalen die je leest, terwijl succesverhalen in mijn ogen veel leuker zijn om te lezen.

ma, 20/02/2012 - 21:56
Jardin Exotique

Klopt, dat ben ik met je eens. Het is natuurlijk al langer bekend dat alles
wat in potten en buiten staat kwetsbaarder is bij vorst. Ik vind een
Trachycarpus in een pot zowieso altijd een gemiste kans. In de volle grond
doen ze het zoveel beter.

ma, 20/02/2012 - 23:32
edwardkarin

Jeremaine ik heb de speren bespoten, ik heb rosacur gekocht en het vermengt met water in een plantenspuit gedaan, zoals de verhouding moet zijn.
Het ruikt een beetje vreemd.

Alles is goed beneveld, het is droog en het blijft morgen ook droog dacht ik, daarna weer veel regen en zachte temperaturen.

gr. Edward

ma, 20/02/2012 - 23:55
jeremaine

Zelf doe ik ook jaarlijks in het voorjaar altijd 3x een Bayer-kuurtje bij mijn Trachy's. Elke keer 2 weken er tussen. Het ruikt heel sterk naar lijm vind ik.

di, 21/02/2012 - 13:10
marcs

jermaine,
Ja en Bayer lacht zich ieder jaar dood.

di, 21/02/2012 - 13:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Marcs, je kan je niet elk jaar doodlachen.

di, 21/02/2012 - 13:37
marcs

OK,
je krijgt gelijk, Bayer kan niet lachen.

Maar de aandeelhouders wel.

di, 21/02/2012 - 13:54
D_SDennis

Lees net de producthistorie en specificaties van Rosacur. Het is getest op enkele meeldauwgevoelige plantensoorten als rozen, petuniainfo-icon, phloxinfo-icon en solidagoinfo-icon. De werking is tegen meeldauw, sterreroetdauw en roest. Wie heeft toch wereldkundig gemaakt dat dit middel helpt tegen vorstschade of schimmels die op door vorstschade beschadigd weefsel terecht komen?

di, 21/02/2012 - 13:57
D_SDennis

Nog zo iets. Ik heb een stel jonge Jubaeaplanten uitgeplant op mijn moestuin. Prima conditie tot de vorst begon. Na de vorst bij op een na alle vijf planten de speren er uit kunnen trekken. Dit komt echt niet door schimmels. Voor de vorst was er niets aan de hand, tijdens de vorst groeien geen schimmels en na een dag dooien kunnen schimmels dit niet teweeg brengen.

di, 21/02/2012 - 14:25
edwardkarin

Dus Dennis,

Bij mij zitten de speren nog goed vast van de trachy's en van een onbeschermde chamerops, waarom laten deze dan later los, door schimmels?

En je kan ze bij de jubaea al lostrekken zeg je?

Dus dan is er een proces gaande na een bevriezingsperiode toch?

gr. Edward

di, 21/02/2012 - 16:00
jeremaine

Ach, zo'n potje van Bayer doe je wel een paar jaar mee, slechts enkele druppels nodig op x-aantal ml water.

Overigens denk ik dat er simpelweg zwakke plekken in het hart en bij de speer aanwezig zijn en sneller vatbaar voor schimmels e.d. Door de vorst kan dit nog gevoeliger worden. Het product van Bayer is in feite een anti-schimmel product, dus ik begrijp wel de logica waarom dit advies gegeven wordt.

Anderzijds, ik heb het product nu 4 jaar preventief gebruikt, maar ook bij speerrot van een Trachy W. en bij Chamaereops H. exemplaren. Nooit nadelige gevolgen ondervonden, wel herstel van de eerder genoemde exemplaren. Of het komt door Bayer, dat kan ik niet bewijzen, maar baat het niet, dan schaadt het zeker ook niet.

di, 21/02/2012 - 16:59
D_SDennis

Dat denk ik ook, baat het niet dan schaadt het (waarschijnlijk) niet. Over herstel, ik heb ook veel speerrot gehad in den beginne en ook dat herstelde zich vaak zonder problemen. Wat ik interessant zou vinden is iemand die onderzoek zou doen of kan aangeven wat er nu precies misgaat inhet geval van speerrot.

di, 21/02/2012 - 20:03
Subtropical

Trachy's die veel voeding hebben gehad of als ze s'winters binnen hebben gestaan en nog doorgegroeid zijn hebben vaak slap en week blad. De speren hebben deze eigenschap dan ook. Ze zijn dan ook vaak geelgroenig van kleur.

De beste remedie is geen groei in de winter en weing voeding in het najaar. Zo krijg je kleinere stuggere maar ook sterkere bladen.

Ik zette de potten vroeger binnen in de kamer en de palmen groeiden door, maar de bladeren waren niet bestand tegen het buitenklimaat. De bladeren waaiden kapot en de groei stagneerde, maar ook speerrot kwam daardoor vaak voor.

Afharden en een rust periode is daarom lijkt mij het beste. Sindsdien weinig speerrot meer

di, 21/02/2012 - 20:31
D_SDennis

Je hebt daar zeker een punt. Eigenlijk ben ik er van overtuigd dat speerrot voorkomt bij palmen die niet optimaal groeien. Dat kan zijn vanwerge slechte groeiplaatsomstandigheden, maar ook door overbemesting. Met name kunstmest is voor heel veel planten killing.

di, 21/02/2012 - 21:31
edwardkarin

Tja ik bemest nooit zo laat in het jaar of na het seizoen al niet eens meer.

We kunnen er over blijven praten hier, als het gebeurd is voor je palm gedurende de koudeperiode dan is dat nu toch een voldongen feit en is er geen return.

Ze hebben 2 weken in de vorst gestaan en wat heet vorst, temps. tussen de -7 tot -13 nachten lang en dan de uitschieter die beruchte nacht van -15 tot -21 landelijk.
Overdag alleen maar temps. onder het vriespunt, 2 weken lang.

Ik probeer het met rosacur en ik ga de bruine bladeren afknippen binnenkort die hebben geen enkele meerwaarde meer, en dan maar duimen op speren die eruit komen, dan is het goed.

Vanmiddag in de zon met deze westenwind het was al gewoon warm en voorjaarsachtig, dus deze palmen krijgen groeiimpulsen nu alweer.

di, 21/02/2012 - 23:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tevens is dit advies van preventief inspuiten tegen schimmel te lezen op de website van Nedpalm.

Preventief spuiten tegen mogelijke schimmelaantastingen
Na het uitpakken adviseren wij u om de beplanting preventief te spuiten met een antischimmel product. Dit om de door de strenge winter aangetaste en verzwakte plant te beschermen tegen schimmelaantastingen. Wij hebben goede ervaringen met het bestrijdingsmiddel “Rosacur” van Bayer.

wo, 22/02/2012 - 07:46
D_SDennis

Haha, Nedpalm heeft natuurlijk ook belang bij verkoop van dit product. Bovendien zijn zij erg duur om de de verliezen die zij hebben weer goed te maken. Weer een vage verkooppraat: wij hebben goede ervaringen met....

wo, 22/02/2012 - 11:32
marcs

Papier is geduldig zeiden we vroeger en het internet ook.

Onderwerp gesloten