aucuba zaden

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 27/04/2008 - 22:57
Lodewijkp

aucuba zaden

HOi

ik heb de zaden vandaag geplukt (aucubainfo-icon japonica ) volgens mij hebben veel zaden de hele winter eraan gezeten.

kan ik ze gewoon zaaien of moet ik ze nog in de koelkast leggen ?

gr.

vr, 25/04/2008 - 23:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

De zaden van Aucubainfo-icon kleuren altijd pas na de winter. Die hebben dus de kou al meegemaakt en waarom zou je ze dan nog in de koeling plaatsen? Gewoon zaaien nu en je hebt over een paar weken al plantjes.

za, 26/04/2008 - 18:43
Lodewijkp

ik vroeg het uit angst :).

za, 26/04/2008 - 20:45
tuinprins

Volgens een bekende Germination Database ontkiemt het zaad van Aucubainfo-icon bij een temperatuur van 20 graden na een periode van 1 tot 3 maanden. Een andere database stelt dat de ontkieming van het zaad slow and erratic (langzaam en onregelmatig) is.

Ik heb vorig jaar april (2007)voor de lol zaad van Aucuba japonica gezaaid. Het is nog steeds niet ontkiemd.

Gegroet, de tuinprins

za, 26/04/2008 - 21:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoals gewoonlijk kun je het beste de natuur z'n werk laten doen. M'n tuin was vergeven van de zaailingen van Aucubainfo-icon; het werd gewoon wieden. Hoelang daarvan de kiemduur was, weet ik helaas niet.

zo, 27/04/2008 - 19:03
Ismay-nature fairy

Hoi, Lodewijk

Waarom kun je zaden in de koelkast zetten, waarvoor dient dat?

Een gewetensvraag van een student, plantenopleiding ;)

zo, 27/04/2008 - 22:57
tuinprins

De natuur zit slim in elkaar. Een groot aantal zaden heeft een kiemrust. Deze kiemrust kan worden doorbroken door de planten aan kou en sneeuw bloot te stellen.

In de vrije natuur vallen de zaden in het najaar van de struik of boom. Daar over heen vallen de bladeren. In de winter worden de zaden aan de weersinvloeden (kou, regen, sneeuw) blootgesteld. Geleidelijk wordt de stof die in het zaad zorgt voor de kiemrust afgebroken. In het voorjaar, met het stijgen van de temperaturen, zullen de zaden gaan ontkiemen. Sommige zaden hebben zelfs een dubbele kiemrust en zullen pas na 2 jaren ontkiemen.

Waarom is de kiemrust een slimme zet van de natuur? Simpel: Als het zaad direct zou ontkiemen aan het eind van de herfst of het begin van de winter dan zou het jonge en dus kwetsbare plantje grote moeite hebben de winter door te komen. Als het zaad in het voorjaar ontkiemt heeft het een veel grotere kans te overleven. Het plantje heeft dan immers meer wortels en omvang en dus een grotere kans de eerste winter door te komen.

Een tuinier kan zaden op een kunstmatige manier aan kou blootstellen door het in de koelkast (nooit de diepvries, daar kunnen de celwanden van het zaad niet tegen)te plaatsen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon in het najaar zaaien en het zaaisel in de winter buiten laten staan.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten