behouden grondstructuur in serre

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 19/09/2005 - 21:30
den ouwen

behouden grondstructuur in serre

hallo,
Ik ben bezig met een serre( koude kas)van 30m² te maken.
Hoe kan ik het best tot een goede grondstructuur komen en deze ook behouden?
dank

vr, 23/09/2005 - 22:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Op 7 september schreef u dat u bezig was de kas te bouwen.
Ik neem aan, omdat gij spreekt van een serre dat gij 'nen Belg zijt. Op 8 sept. heb ik reeds op uw inzending gereageerd en wat verteld over de sla, de andijvie en de heerlijke komkommers en tomaten in uw kas. Die tijd is nu voorbij en dat u nu een vraag stelt over de grondstructuur in de kas en hoe die goed te houden, is een goede vraag.
Ik ken mensen die na het seizoen de kas gebruiken als opslagplaats. Dan wordt er aan de grond niets gedaan en droogt de grond zover uit dat hij volkomen dood is. Dan wil het in het voorjaar als jonge plantjes zijn geplant niet groeien en duurt het vaak tot in de zomer dat er enig schot in zit.
Beter is, als in de herfst de planten en de stokken eruit zijn, (denk bij het uittrekken van de stokken er aan dat je niet door het dak gaat), om de grond te bemesten, te schoffelen, de staptegels goed te leggen en om dan vervolgens gedurende de winter de grond vochtig te houden opdat het bodemleven intact blijft. Ook gedurende de winter blijven luchten om schimmels weinig of geen kans te geven. Als het dan vroeg in het voorjaar lekker weer wordt dan kan je direct beginnen. Men heeft mij vaak benijd om mijn vroege succes.
Als je kas in de volle zon staat, zorg dan dat je hem in de heetste maanden kan afschermen of kan witmaken met Temperzon om te voorkomen dat alles staat te verbranden.
's Avonds gieten.
succes, Frans.

do, 22/09/2005 - 05:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kleine aanvulling:

Om de grond vochtig te houden kun je ook met zgn. communicerende vaten werken. Een of meer regentonnen die buiten onder een goot staan verbinden met een vat in de serre d.m.v. een sproeislang. Dit vat iets lager plaatsen (bv. een stukje in de grond graven) zodat het water in de serre overloopt.

Met een gaatje bovenaan het vat, met daaraan een stukje sproeislang, kun je het water nog beter verspreiden in de serre.

Voor kleine serres heel geschikt, zodra die vaten communiceren komt het water overal op dezelfde hoogte, al is dat maar via een een slangetje. Al moeten ze niet te ver weg staan anders kost het teveel moeite wanneer je het water wil aanzuigen!...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag