bladrozet

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 26/09/2002 - 15:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

bladrozet

wat is een bladrozet?

do, 26/09/2002 - 15:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Havikskruid in wilde toestand komt in vrijwel allehooggebergten voor. Door de vele variaties, veroorzaakt door mutatie,is er geen touw meer aan vast te knopen om welke van de havikskruidenhet gaat. Voor de tuin zijn twee soorten in zwang, één met eenoranjebruine tint en de ander met een felgele kleur.

H. staticifolium komt alleen ingebergten voor en bloeit met fel zwavelgele bloemen

Het havikskruid is geschikt voor verwildering in een kruiden- ofweidevegetatie of als groep in een rotstuin. De plant groeit op arme,zandige grond. Luizen en mieren vinden de plant aantrekkelijk; hethavikskruid wordt tenminste vaak door ze opgezocht. In weiden vangebergten is het havikskruid in juni tot ver in augustus in bloei tevinden. Meestal is de kleur dan geel. Afhankelijk van op welke hoogteje in het gebergte bent, zijn de bladen en bloemstelen lang gerekt ofjuist laag en gedrongen. Er bestaat veel variatie in bloemgrootte engeeltinten. Overigens komt het oranjebruin getinte havikskruid ook inhet gebergte voor. Meestal is de grond dan iets vochtiger. Havikskruidgroeit op basische tot lichtzure grond.

H.aurantiacum bloeit op vertakte stengels met oranjebruine bloemen. Het blad is zwaar behaard

Het havikskruid groeit in de volle zon. De plantbehoort tot de familie van de cichoreiachtigen (Cichoriaceaeinfo-icon). Planthavikskruid op een onderlinge afstand van dertig centimeter uit elkaar(havikskruid breidt zich uit door middel van worteluitlopers). Wie inde buurt van zandverstuivingen of op zandige terreinen oplet, zal inNederland dikwijls een familielid van het havikskruid kunnenaantreffen, namelijk muizenoor (Hieraciuminfo-icon pilosella). Hetmuizenoor vorm net zoals het havikskruid een bladrozet op de grond. Hetbladrozet is in de grond verankerd met een stevige penwortel enwortelrozet. Vanuit het rozet groeien behaarde stengels omhoog vandertig tot veertig centimeter lang. Aan het uiteinde vertakt debloemstengel zich in verscheidene bloemhoofdjes.

Hieracium aurantiacum
Bloemen oranje tot bruinrood. Blad sterk behaard en iets kleverig.Hoogte circa tien centimeter, met bloemen tot veertig centimeter.Bloeiperiode: juni - september. Uitsluitend geschikt voor arme, matighumushoudende grond.

Hieracium villosum
Bloemkleur goudgeel. Wordt tot dertig centimeter hoog. Bladerenblauwgroen en behaard. Bloeiperiode juli - augustus. Voor lichte grond.

do, 26/09/2002 - 15:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

lees het artikel hiervoor en dan weet je wat een bladrozet is en ook je ogen gebruiken

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag