Buren verplichten tot snoei ivm overhangende kruin

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 16/05/2006 - 18:05
Nootje

Buren verplichten tot snoei ivm overhangende kruin

Hoi,

Is er wet waarin staat dat een buur zijn boom moet snoeien als de kruin ervan een aantal meters over de erfgrens hangt?

Het gaat hier om een esdoorn, wat een rotboom vind ik dat! Alles zit onder de plak van de bloesem EN de luis. Nu ligt heel mijn kleine plaatsje vol met bloesem en straks de vleugeltjes en dan het blad. Ik vind het dus geen prettige boom, maar daarmee heb ik toch geen punt om de buurman tot snoei te verplichten?

Hij neemt geen zonlicht weg, wel licht in het algemeen, het is een grote boom. De kruin hangt, tot mijn huis gezien, op de helft. De kruin hangt ong. 2 meter over de erfgrens....

Heb ik een (wettelijk) punt?

Alvast bedankt!

di, 16/05/2006 - 23:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

een boom moet wettelijk gezien 1.5 meter van de erfgrens staan. Alles wat overhangt in uw tuin mag u zonder pardon afsnoeien. Staat de boom op de erfgrens dan kunt u bij uw gemeente informeren of u de buurman kunt verplichten hem om te zagen, hetgeen de verstandhouding van de buren onderling meestal niet ten goede komt. Sterkte!

wo, 17/05/2006 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pia, de boom staat zeker 2 meter van de erfgrens, maar de kruin (de boom is een meter of 10 hoog) hangt zeker 2 meter over de erfgrens heen.

Zelf doen, zit er dus niet in, er kan ook geen hoogwerker bijkomen via ons plaatsje. Ik vind dat de buurman verantwoordelijk is en niet dat ik een boomverzorger en/of hoogwerker moet gaan betalen!?

wo, 17/05/2006 - 01:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zomaar het overhangend stuk snoeien mag dus NIET

Alles wat de boom structureel schade toe zou kunnen brengen is strafbaar. Het enige wat je kan doen is de buren (schriftelijk) beargumenteerd sommeren actie te ondernemen en als dat niets oplevert eens informeren bij een rechtswinkel of juridisch adviseur.

Schaduw en plak zijn overigens juridisch argumenten waar je niet ver mee zult komen

wo, 17/05/2006 - 15:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het was niet ons plan de boom zelf te snoeien (te moeilijk, te duur) laat staan zonder overleg. Wij willen gewoon een goede brief opstellen met daarin onze argumenten. Dat wij veel overlast van de boom hebben qua plak, blad e.d. is wettelijk gezien wsl idd geen punt.

WEL het ontnemen van licht en het vervuilen van goten, aldus gevonden in het BW.

Verder lees ik hier in een folder van de Bomenstichting, dat als er takken over de erfgrens heen hangen je de buurman kan verzoeken deze af te zagen en als hij hier geen gehoor aan geeft, mag je het zelf doen.

Onderwerp gesloten