Hortensia The Bride Endless Summer scheuten slap

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 10/04/2017 - 11:52
weegschaal22

Hortensia The Bride Endless Summer scheuten slap

Sinds een week of twee gaan veel nieuwe, jonge scheuten aan de hortensia slap hangen. Ze knikken om en sommige kleine scheutjes zijn verdord. Wel zie ik al hele kleine bloemknoppen. Hij ziet er ook niet echt vol uit. Ik heb nog drie andere gewone boerenhortensia's staan en die scheuten zijn flink en de struik toont vol. The Bride ziet er maar een beetje fragiel uit. Van onderuit komt er weliswaar maar 1 nieuwe scheut en deze is ook al slap. Verder geen nieuwe scheuten uit de grond, terwijl mijn andere hortensia's vanuit onderen veel nieuwe scheuten produceren. Nu heb ik wel twee weken geleden alles bemest met Pokon siertuinmest, een organische meststof. Zou het kunnen dat ik teveel korrels om de voet van de plant gestrooid heb? Bij de overige hortensia's en planten heb ik precies hetzelfde gestrooid en die hebben nergens last van. Vorig jaar ging ook de bezembrem naast The Bride dood. Die heb ik inmiddels uit de grond getrokken. Nu The Bride zelf die slap gaat hangen. Nergens schimmel of insecten te bekennen. Wel heb ik al jaren veel last van de taxuskever. Zou The Bride wellicht aangetast kunnen zijn door de larve van deze taxuskever? (roomwitte larve met bruin/rode kop). Dat deze de wortels aan het opeten zijn en daarom The Bride niet mooi groeit. Wel zag ik vorig jaar dat de wortels van The Bride wat bloot lagen boven de grond. Ik heb van de winter hier blad overheen gegooid. Nachtvorst is er de laatste weken ook niet echt geweest. Wat zou het kunnen zijn? Hortensia's ken ik als krachtige en sterke planten die jaren bloeien. Dit zou pas zijn vierde zomer worden. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden.
Met vriendelijke groet

wo, 12/04/2017 - 10:32
weegschaal22

Niemand nog een idee wat dit kan zijn? Mijn buurman had dit vorig jaar ook en hij zegt dat het teveel mestkorrels kunnen zijn.

wo, 12/04/2017 - 14:28
Libosa

De taxuskever kan heel vernietigend zijn, wat ik zelf eerverleden jaar heb meegemaakt, dus kan een mogelijkheid zijn, zo'n 100 larven weg kunnen halen : Ondergronds vreten de larven alles weg, teveel mest heb ik geen ervaring mee, ik bemest mijn planten in potten maar heel zelden en tot nu toe doen ze het prima.
Misschien uitgraven en de wortels bekijken? Als hij het toch niet goed doet, zal het ook geen groot probleem zijn om eens ondergronds te kijken.
Vriendelijke groet,
Lily

do, 13/04/2017 - 08:45
tuinprins

Die 'Endless Summer' is naar mijn mening een overgewaardeerde plant die slappe groei heeft. Er zijn tig boerenhortensia soorten die beter zijn maar die hebben van die ouderwetse namen en niet van die commerciële als 'Endless Summer'.
Of jouw plant last heeft van de larven van de taxuskever is eenvoudig na te gaan door de plant uit de grond te halen en kijken of je van die larven tegenkomt. Alhoewel de larven flink wat schade kunnen veroorzaken is die meestal alleen bij jonge planten echt funest.
Boerenhortensia's zijn zeer winterhard en dat er wat wortels blootliggen deert de plant niet. Wel kunnen de bladeren bij het uitlopen beschadigd worden door nachtvorst of vorst aan de grond.
Ik zou die plant eruit gooien en er een andere soort voor in de plaats zetten. Plant dan wel een exemplaar dat al verhoute stengels heeft en niet van die fris ogende maar in wezen slappe planten.
Gegroet, de tuinprins

do, 13/04/2017 - 10:46
weegschaal22

Beste tuinprins, The Bride toont inderdaad fragieler dan de standaard boerenhortensia's in mijn tuin. Ik wacht nog even af wat The Bride gaat doen. Voor 20% zit er slap en verbrand blad aan. Het meeste heb ik weggeknipt en wat er nu nog over is, is volgens mij redelijk oke, alleen toont het allemaal wat kleiner en minder vol. De verhoute stengels die er nu nog staan zijn smal en klein. Vorig jaar stond hij er nog vol bij, alleen moest ik hem wel steunen met bamboestokken en touw, omdat de plant dunnen stengels heeft, buigen ze om door de zwaarte van de bloem. Mocht hij toch nog onverwacht het goed gaan doen deze zomer, dan knip ik hem volgend jaar maart af tot op 30 cm van de grond in de hoop sterkere stelen te krijgen. De stelen zijn overigens niet dood waaraan de nieuwe scheuten slap hingen. Bij inkerving zit er nog groen onder de bast, een teken van leven.
Er is mij ook verteld dat het wellicht door de mest kan komen. Te hoog zoutgehalte en met dat warme weer van laatst neemt de plant het snel op waardoor je verbranding hebt en wat slappe scheuten. Wat denk jij hiervan? Zou dat kunnen? Ik gooit altijd wat meer mestkorrels dan op de verpakking staat. 1kg voor 10 m2 zou moeten, maar daar ben ik zo doorheen dus pak ik altijd meer. Het is wel organische siertuinmest, geen kunstmest.
Op de website van de Endless Summer promoten ze zo dat het stevige planten zijn met stevige stengels. Ik vind dat niet. Wat jij zegt, de boerenhortensia's zijn veel sterker en krachtiger.
Mocht deze het niet meer doen, dan wil ik graag weer een witte. Eens kijken of er dan witten boerenhortensia's zijn die niet te hoog worden. Zo'n 1,20 meter is meer dan genoeg. In een andere plek in mijn tuin heb ik blauwe boerenhortensia's van wel 1,80 meter hoog. Ze waren drie jaar terug nog maar 30 cm hoog. Deze zijn snel gegroeid maar eigenlijk te hoog.
Larve van de taxuskever zitten vaak aan de sleutelbloem. Dit klopt want die van mij kon ik zo uit de grond trekken. Tijdens het graven eromheen haalde ik een aantal larven eruit. Achter in mijn tuin heb ik een 4 meter hoge amber leiboom staan. Ik was daar ook even aan het graven rondom de boom om te kijken of ik last nog heb van emelten (vorig jaar plaag gehad in mijn gazon) en tijdens het graven, haalde ik wel 30 larve van de taxuskever eruit. De boom leeft ook gewoon nog, maar deze is erg groot. Zelf denk ik daarom dan ook dat alleen kleine en jonge planten zoals jij al aangaf, vatbaarder zijn voor de larve dan een hortensia van 3 jaar oud. Ik ga binnenkort wel even rondom graven en kijken wat ik in de bodem aantref.
Ook hebben we twee a drie weken terug wel wat koude nachten gehad met kans op vorst aan de grond. Echt onder 0 was het niet bij mij geloof ik. Maar wellicht is 0 graden ook genoeg om sommige jonge scheuten te laten knikken en verbranden.

do, 13/04/2017 - 22:29
tuinprins

Dat die ene hortensia het slechter doet a.g.v. de bemesting lijkt mij onwaarschijnlijk. Organische mest werkt doorgaans geleidelijker dan kunstmest. Ik zelf bemest ieder voorjaar met organische mest (Culterra) en heb er nog nooit problemen mee gehad.
Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten