Photinia x fraseri 'Red Robin'

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 16/11/2012 - 23:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Photinia x fraseri 'Red Robin'

Hallo, lukt deze hier in Vlaanderen ook goed als hoogstam (ent op 220cm)?
En hoever plant ik ze best uit elkaar in rij, met de bedoeling dat ze toch dichtgroeien na een tijd(je), is Photiniainfo-icon traaggroeiend of mag ik toch vrij snel een dicht scherm verwachten? Iemand ervaring met deze als leivorm?
Ik las dat de ideale plantperiode februari is vanwege mogelijke vorstschade, klopt?
Alvast bedankt voor alle reacties,
groet,
Matie

za, 17/11/2012 - 09:52
tuinprins

Ligt er een beetje aan waar je precies in Vlaanderen woont. Kustgebied lijkt mij minder problematisch dan de Kempen. Standplaats (open of beschut) speelt natuurlijk ook een rol.

Afgelopen winter hebben heel veel van deze Photiniainfo-icon's flinke vorstschade opgelopen. Talrijke exemplaren hebben het loodje gelegd. De zeer strenge vorst die we afgelopen februari hebben gehad is natuurlijk uitzonderlijk maar feit is dat de bladhoudende Photinia's gevoelig zijn voor stevige vorst. Bovendien kunnen ze last hebben van een bladvlekkenziekte waardoor het blad er niet fraai uitziet.

Photinia is vrij snel groeiend en goed te snoeien. Hoe ver je ze uiteen zet is is mede afhankelijk van hoe snel je het dicht wilt hebben en je budget. Ik zou ze in ieder geval niet te dicht planten.

Beste planttijd is na de winter (maart/april). Zeker niet nu omdat de planten nu maar matig vastwortelen en dus bij stevige vorst de komende winter extra kwetsbaar zijn.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten