snoeien klimroos najaar

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 30/09/2009 - 15:40
Stoeremeid

snoeien klimroos najaar

Ik wil weten of ik één van mijn klimrozen nu al tot op twee ogen kan snoeien en een aantal oude leitakken volledig kan verwijderen. Normaal doe ik dit in februari maar hij staat nu vreselijk in de weg omdat er gebouwd gaat worden. Loop ik veel risico van invriezen, of valt dat wel mee als ik het nu doe en er nog redelijk tijd is om de wonden te laten helen voor de vorst zich aankondigd?

wo, 30/09/2009 - 21:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

De snoei van klimrozen hangt af van het soort.
Over het algemeen hoeven klimrozen weinig gesnoeid te worden.
Klimrozen worden gesnoeid zoals de soort waartoe de roos behoort, of als je het eenvoudig wilt houden alle zijtakken snoeien op een oog of 5.
Bij soorten die veel nieuwe scheuten vormen elk jaar een aantal oude gesteltakken weghalen na de bloei. Per nieuwe scheut een oude weghalen.
Soorten die geen nieuwe scheuten krijgen bloeien meestal op oud hout, worden na de bloei gesnoeit.Uitgebloeide bloemen na de eerste bloei weghalen, in het bijzonder bij herbloeiende of remonterende rozen. Bij botanische klimrozen die mooie bottels vormen de bloemen laten zitten.
Gesteltakken zijdelings uitbuigen en aanbinden bevordert de bloei.
Rambler rozen:
De Rambler is de krachtpatser onder de klimrozen.
Snoei is over het algemeen niet nodig al is het ook hier verstandig oude en dode takken te verwijderen. Snoeien om de roos in toom te houden kan altijd.

Plantadvies

do, 01/10/2009 - 10:48
Stoeremeid

Bedankt voor deze reactie, maar dat weet ik allemaal al. Ik wil niet weten HOE ik mijn klimroos moet snoeien want dat gaat al een kleine 18 jaar bijzonder goed. Graag wil ik weten of ik risico's loopt als ik NU, kortom in deze tijd van het jaar, de klimroos heel sterk snoei. Dit ivm risico op invriezen.

do, 01/10/2009 - 12:37
Hendrik Jan

Dat kan wel, al zou ik dan nog wel twee weken wachten.
Maar het blijft een beetje een risico, maar echt een ramp wordt het nooit, want als je dus nog even wacht, zullen ze echt niet uitlopen of weinig, en een roos gaat er absloluut niet dood van het eventuele invriezen.
Bij Engelse rozen wordt het wel geadviseerd zelfs of te zorgen dat ze optijd de tweede bloeiperiode halen, maar voor klimrozen speelt dit natuurlijk niet echt.

do, 01/10/2009 - 14:15
Stoeremeid

Bedankt, kijk daar heb ik wat aan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag