Winterhardheid abbesijnse gladiolen?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 09/03/2018 - 00:14
Escafon

Winterhardheid abbesijnse gladiolen?

Ik heb een paar bolletjes van abessijnse gladiolen van mijn vader meegenomen en nu ben ik van plan een Cactularium naast mijn verhoogde kruidentuin aan te leggen, en dit zal nogal zanderig worden en een halve meter hoger dan mijn maaiveld, . Nu vraag ik mij af om welke reden die bollen binnen moeten overwinteren, of dit zuiver een temperatuurquestie is, of dat men dat doet omdat ze des winters niet goed tegen vocht kunnenen dan wegrotten.

Als het gaat om de combinatie van nattigheid en kou zou ik zeggen dat ze vorstvrij en hoog en droog naast de cactus met een dekentje van eikenblad een redelijke kans maken, temeer daar het hier in de stad meestal een stuk minder hard vriest dan daarbuiten.

Ik ben benieuwd of er mensen zijn die ervaring hebben met het buiten overwinteren van deze gladiolen, nu ik gemerkt heb dat zelfs een Spaanse Margriet met de juiste bescherming redelijk ongeschonden een niet al te zware vorstperiode overleven kan.

vr, 09/03/2018 - 00:41
GreenConnection

Ook hier geldt weer, dat de combinatie vocht en vorst funest kan zijn. Waarom niet gewoon proberen? Het zijn geen kostbare knollen.

vr, 09/03/2018 - 02:05
Escafon

tja, ze zijn zelfs gratis, tis meer dat ik me afvroeg hoe onwinterhard ze zijn, Er zijn ook planten die reeds bij temperaturen boven nul het loodje leggen, en dan hoef je het helemaal niet te proberen, Aan de andere kant heb ik nu via de latijnse naam en wat engelstalige websites gezien dat ze in de vs in hardiness zones voorkomen waarbij hier de elfstedenkoorts toeslaat, bij diep planten zelfs tot 6b wat meer dan twintig graden onder nul is, enfin, bij een bol zegt de temperatuur boven de grond natuurlijk weinig, als een vorstperiode met een flink pak sneeuw dringt de vorst ueberhoupt de bodem niet in. Het lijkt me in ieder geval wel het proberen waard, en een laagje eiken of beukenblad kan ik wel gratis uit het park halen, misschien is het gebruik om ze binnen te overwinteren inderdaad meer vanwege de kans op verzuipen, dus dan zet ik ze maar lekker naast de opuntias.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag