Zaaien van zelkova serrata

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/07/2015 - 21:07
René.W

Zaaien van zelkova serrata

Hallo iedereen,
Enkele dagen geleden heb ik de zaden v'd zelkovainfo-icon serrata ontvangen. Wilde deze weleens zelf zaaien, en op zien groeien. Evt. in een later stadium als bonsai gaan opkweken. Ik heb gezocht op internet wat de beste manier is, om te zaaien c.q voor te behandelen. Hier kom ik niet zo goed achter.
Wie kan mij raad geven ? Moeten deze een koude behandeling krijgen, stratificatie ondergaan etc. Zelf heb ik nog Nytrozyme staan. Als ik de zaden hierin week kan dit ook al volstaan ?
Alvast bedankt voor het meedenken en info. Gr. René,

zo, 19/07/2015 - 08:59
tuinprins

Zelkovainfo-icon heeft een koudeperiode van 2 tot 3 maanden nodig om te kunnen ontkiemen. Dit wordt ook wel stratificatie genoemd.
Je kunt dit op de natuurlijke manier doen door de zaden in oktober/november in een pot met zaaigrond te doen en heel de winter buiten te laten staan zodat de weerselementen hun werk kunnen doen. Zaaisel afdekken met een laagje fijn grind om mos en onkruid tegen te gaan. Zorg tevens dat vogels en muizen niet bij het zaaisel kunnen (pot afdekken met fijn gaas). In het voorjaar, met het stijgen van de temperatuur, zal een deel van het zaad ontkiemen. Verwacht niet dat al de zaden ontkiemen want dat gebeurt in de vrije natuur ook niet.
Je kunt het ook op een meer kunstmatige manier doen door de zaden in een plastic zakje met wat LICHT VOCHTIGE zaaigrond 2 tot 3 maanden in de koelkast te leggen. Zaden eerst 12 uur laten weken in water. De temperatuur in de koelkast moet rond de 5 graden Celsius liggen. Dit is voldoende om de kiemrust te doorbreken. Na 2-3 maanden de zaden uit de koelkast halen en zaaien. Een deel van de zaden zal dan na 1 tot 3 weken ontkiemen.
Deze kunstmatige methode is zeer geschikt om zaden te stratificeren. Besef echter dat als je nu begint met stratificatie de zaden in de herfst kunnen gaan ontkiemen (soms al in de koelkast*) en je dan met het probleem zit de kwetsbare zaailingen door de winter moet zien te krijgen. En ik heb het dan niet alleen over lage temperaturen maar over het lage lichtniveau. Als je de zaailingen binnenshuis houdt dan groeien ze slungelig en slap. Je kunt groeilampen toepassen maar die schijnen tegenwoordig in NL illegaal te zijn!
Ik zou dus niet nu de koelkastmethode toepassen maar vanaf januari/februari 2016. In de tussentijd de zaden droog en koel bewaren in de koelkast (in plastc zakje of afsluitbaar bakje).
Nytrozyme bevordert groei van planten maar is niet geschikt om kiemrust van zaden te doorbreken.
* Ik heb ooit Zelkova sinica gezaaid via de koelkastmethode en de zaden begonnen na 2 maanden te kiemen in het plastic zakje in de koelkast.
Gegroet, de tuinprins

zo, 19/07/2015 - 11:56
René.W

Hoi tuinprins, Bedankt voor de uitgebreide uitleg. Ik ga dan ook voor de methode om ze in jan/febr. te zaaien. Omdat ik zelf geen groeilampen heb.
Ik las namelijk verschillende berichten op internet. Op een Duitse site schreven ze, dat deze licht kiemig zijn, en gewoon op vochtig stekgrond gelegd moesten worden. Dat vond ik een beetje vreemd. Om deze reden ook de vraag op het Groeninfo forum.
Nogmaals bedankt. Gr René

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag