Naam van plant met gele bloemen langs rivier

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/05/2015 - 22:55
Rolf58

Naam van plant met gele bloemen langs rivier

Langs het Zwarte Water (Overijssel) staat deze plant. Er is gelijkenis met de Dotterbloem. Doch die heeft 5 gele bloembladen i.p.v. vier, en iets anders. Wat is de naam van de plant?

Naam van plant met gele bloemen langs rivier
do, 28/05/2015 - 23:09
RdB

Heb je een close-up van de bloem? En van wat 'anders' is? Want zo lijkt het toch echt slechts op een gewone Dotterbloem. Stonden er meer afwijkende exemplaren? J.P. Thijsse waarschuwde er altijd voor om slechts naar één exemplaar te kijken, het kan een afwijking zijn.
Ruud

do, 28/05/2015 - 23:23
Rolf58

Wat is anders: - de plant heeft vier gele bloembladen, en geen vijf zoals de Dotterbloem - en de gewone groene bladen zijn getand Bijgevoegd is nu een vergroting. Er is geen close up. Als zo identificatie niet lukt, dan misschien met een volgende opname. (De plant staat niet zover vanaf de 'thuisbasis'.)

Naam van plant met gele bloemen langs rivier
vr, 29/05/2015 - 00:25
RdB

De getande bladeren zijn niet zo bijzonder, als ik Calthainfo-icon plaatjes op internet bekijk zie dat wel vaker. Ook in de officiële beschrijvingen staat dit wel. Vier kroonbladeren vind ik wel vreemd, vandaar mijn vraag of er meerdere waren (dat we ons niet blind staren op een afwijking). Het aantal bloembladen is bij alle Dotters nogal variabel maar meestal 5, en indien afwijkend juist meer, niet minder. Plaats je vraag ook een op waarneming.nl, die weten er meer van dan ik,
Ruud

vr, 29/05/2015 - 00:40
Rolf58

Wat ook afwijkend is, dat de plant nu volop in bloei staat. De gewone dotterbloem bloeit in maart en april. Op Wikipedia staat dat er tien soorten dotterbloemen zijn, maar dat in Nederland alleen de gewone dotterbloem voorkomt. In de reactie is aangegeven dat bloemen zich soms enigszins afwijkend kunnen ontwikkelen.
Zoals gemeld, het is nu de bedoeling meerdere opnames te maken. Ook close ups. Lukt identificatie hier niet, dan is waarneming.nl (http://tinyurl.com/y4o9ubnc) dus een andere optie.
Bedankt tot zover.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag