Opvallende plant, maar hoe heet ie?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 21/05/2007 - 23:55
wieneke

Opvallende plant, maar hoe heet ie?

Wie kent deze plant? Spontaan opgekomen voor het hek van mijn volkstuin. De witte bloemen met vijf bloembladen hebben meeldraden met paarse helmknoppen. Hoogte ca. 50 cm. Ik ben al twee dagen op internet aan het zoeken, maar het lukt me niet de plant te identificeren.

Opvallende plant, maar hoe heet ie?
di, 22/05/2007 - 00:20
Anoniem (anoniem geplaatst)
di, 22/05/2007 - 00:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is een Phytolaccainfo-icon americana.Wordt verspreid door vogels die de bessen eten.

di, 22/05/2007 - 00:34
wieneke

Aha! Bedankt voor jullie snelle reactie! Vandaar dat het blad mij bekend voorkwam! En giftig dus!

di, 22/05/2007 - 01:23
wieneke

Hierbij nog een detailopname van wat bloemen. Kan iemand vertellen wat ik zie? Meeldraden zonder helmhokjes of zijn dit geen meeldraden? Meeldraden met paarse helmhokjes? Wat moet geteld worden om te zien welke Phytolaccainfo-icon dit is? Bedankt alvast!

Opvallende plant, maar hoe heet ie?
di, 22/05/2007 - 23:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

De meeldraden dragen paarse helmhokjes. Het zijn deze die je moet tellen voor de juiste determinatie. De "meeldraden" zonder helmhokjes zijn de stampers, elk leidt naar een vruchtbeginsel en deze zullen straks gezamelijk de vrucht gaan vormen.

Uit Neerlands tuin:
Meeldraden is soortnaam
Karmozijnbes groeit op ruigten in de Verenigde Staten van Amerika en in oostelijk Azië. Behalve de herkomst is het aantal meeldraden bepalend voor met welke soort we te maken hebben. Tot voor kort droegen twee soorten karmozijnbes de naam Phytolaccainfo-icon octandra en Phytolacca decandra. Octa = acht en deca = tien , andros = mannelijk of meeldraad. Het verklaarde genoeg, waarop gedetermineerd kon worden. Hoewel deze kenmerken gebleven zijn, is de naam veranderd in respectievelijk Phytolacca acinosa en Phytolacca americana. Inmiddels is door kruising een andere soort ontstaan met meer meeldraden dan beide genoemde soorten: Phytolacca polyandra.

Gek genoeg tel ik er bij u veel te weinig... Als ze straks bij mij ook bloeien zal ik eens gaan tellen...

Ruud

di, 22/05/2007 - 23:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Even naar buiten gelopen en wat bleek: de mijne bloeien ook al.

Terug naar het "raadsel" van de meeldraden. Met een loepje even gecontroleerd. Ik tel bij mij probleemloos 10 helmdraden, echter de helmhokjes vallen erg makkelijk af. Blijft over een buitenste kring van helmdraden met of zonder hokjes en een binnenste kring van stampers die uit de groene vruchtbeginselen voortkomen. Als je dat weet zijn ze eenvoudig te tellen en te determineren.

Ruud

wo, 23/05/2007 - 00:35
wieneke

Bedankt Ruud!
Wieneke

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag