Welk boompje of struik is dit?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 16/08/2010 - 17:20
mikap

Welk boompje of struik is dit?

Dank jullie voor het oplossen van mijn andere vraag!

Nu staat er sinds dit voorjaar ook dit boompje/struikje in mijn tuin. Begon met wat blaadjes waarvan ik dacht dat het geen onkruid kon zijn dus heb ik het maar laten staan. Inmiddels 1,5 mtr hoog maar ik heb geen idee wat het is! Hoop dat jullie me kunnen helpen...

Welk boompje of struik is dit?
ma, 16/08/2010 - 17:20
mikap

Hieronder een closeup van het blad

Welk boompje of struik is dit?
ma, 16/08/2010 - 19:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt me een Cornusinfo-icon soort, kornoelje.

ma, 16/08/2010 - 20:24
mariette

Ja, inderdaad een Cornusinfo-icon. Bloeit mooi met schermbloemen en vormt bessen. Hij groeit wel snel en het wordt een behoorlijke struik. Staat ie op een acceptabele plaats dan kun je hem wel laten staan.
Met een zonnige groet, Mariëtte

ma, 16/08/2010 - 21:15
tuinprins

Aan de vorm en het blad te zien is dit Cornusinfo-icon kousa. Een zeer mooie boom die 4 tot 6 meter hoog kan worden. Bloeit met opvallende bloemen (eigenlijk zijn het de schutbladeren (bracteën)die de aandacht trekken) in mei/juni die gevolgd worden door aardbeiachtige vruchten (die eetbaar zijn maar niet echt lekker smaken). Het is dus niet een struikvormige kornoelje zoals Cornus alba of Cornus sericea zoals hierboven werd beweerd.

Het lijkt mij overigens sterk dat deze Cornus pas dit jaar hier spontaan is gekomen. Deze plant is minstens enkele jaren oud.

Gegroet, de tuinprins

ma, 16/08/2010 - 23:09
peterplant

Het is waarschijnlijk Cornusinfo-icon sericaea, de wilde kornoelje. Komt overal op als onkruid. Het is leuke vulling, maar verder een nietszeggende plant. Bloeit met witte bloemschermpjes en geeft later bessen.

ma, 16/08/2010 - 23:58
tuinprins

Als dit Cornusinfo-icon sericea is, vind ik het frappant dat die een boomachtige groeiwijze heeft.

Gegroet, de tuinprins

di, 17/08/2010 - 00:17
peterplant

Als bij een zaailing van een struik de top er niet uitgehaald wordt dan groeit de plant in eerste instantie recht omhoog en lijkt dan wel een boompje. Later komen er meerdere scheuten uit de onderkant van de plant en vormt zich een struik.
Ik weet ook niet 100% zeker dat ik gelijk heb, maar de kans dat de veel voorkomende wilde kornoelje zich spontaan uitzaait is vele malen groter dan dat de wat minder voorkomende Cornusinfo-icon kousa dat doet.
Ik heb zelf geen Cornus sericaea in mijn tuin staan, maar die word veel door de vogeltjes in mijn tuin gezaaid, ik heb wel een flinke Cornus kousa in mijn tuin staan met elk jaar vele vruchten, maar ik heb er nog nooit 1 zaailing onder kunnen ontdekken.
Bovendien klopt de kleur van de takken op de close-up foto niet bij kousa en wel met sericaea.

di, 17/08/2010 - 10:16
tuinprins

Kan me niet herinneren ooit een Cornusinfo-icon sericaea gezien te hebben die al zo hoog is zonder zich al eerder te vertakken. Ik vind ook Cornus sericaea zaailingen in mijn tuin maar dat zijn van die slappe zaailingen die zich al vrij snel vertakken. Misschien is de boomachtige groeiwijze een specifieke eigenschap van deze specifieke plant. Een nieuwe selectie?

Overigens is Cornus kousa gemakkelijk uit zaad te vermeerderen. Een koude periode van ongeveer 2 maanden is voldoende om het zaad te doen laten ontkiemen.

Gegroet, de tuinprins

di, 17/08/2010 - 22:02
mikap

Dank jullie allemaal voor jullie antwoorden... Het moet wel een wild exemplaar zijn want hier in huis weet niemand wat van dat struikje af. Ben benieuwd wat het nu uiteindelijk echt zal zijn want ik heb geen bloesem of vruchten aan dit struikje kunnen ontdekken.

Ik laat het er voorlopig maar in staan en ben benieuwd wat 'ie volgend voorjaar doet. Heeft deze plant nog een specifieke snoeiwijze? Of gewoon uit laten lopen?

Groet

wo, 18/08/2010 - 12:53
peterplant

Wacht maar tot de plant gaat bloeien, zijn het platte witte bloemschermpjes dan had ik gelijk, zijn het opvallende witte bloemen(ja, ik weet dat zijn niet echt de bloemen) dan had ik geen gelijk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag