Aardappel loof op de composthoop?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 15/08/2010 - 11:47
nieuw

Aardappel loof op de composthoop?

Hallo, is het verstandig om na het rooien het loof op de composthoop te gooien? Of is het beter om het loof ivm ziekte's op een andere manier af te voeren.

zo, 15/08/2010 - 13:12
guy_fruit

Als je volgend jaar nog aardappelen of tomaten wil planten dan kan je het loof beter NIET op de composthoop doen.
Er zitten nogal wat schimmels op die daar overwinteren en volgend jaar voor schimmelinfecties kunnen zorgen.
Ook de soms kleine knolletjes en besvruchten die er nog aanhangen kunnen voor ongewenste groei zorgen volgend jaar.

Guy

di, 17/08/2010 - 11:38
nieuw

Bedankt voor het antwoord, zelf dacht ik het al maar wist het niet zeker. Dit geld natuurlijk ook voor tomatenloof? Naast onze moestuin ligt een stuk braakliggend terrein, kan ik het daar op gooien of ook beter niet?

ma, 23/08/2010 - 00:26
guy_fruit

Dit geld ook voor tomatenbladeren, tenzij deze nog heel gezond zijn. Vooral aantastingen door de plaag zijn gevaarlijk om volgend jaar opnieuw infecties te geven.
Ook een nabijgelegen perceel is daarvoor niet geschikt.

Guy

di, 24/08/2010 - 20:00
nieuw

@ Nog bedankt hè!

vr, 03/09/2010 - 05:17
anja176

Ja guy,je info klopt als een bus,toch ben ik van mening dat tegen deze natte zomer geen enkele voorzorgsmaatregelen helpen tegen de gevreesde phytophthora (aardappel/tomaten ziekte)Mijn tomatenplanten hebben na een (ik mag wel zeggen)erg rijke oogst nu allemaal het loodje gelegd,alles wat er nu nog aanhangt kan ik waarschijnlijk weggooien,tja je kan er tegen spuiten maar dat doe ik uit principe niet(uitgezonderd mijn fruitbomen)
Ik vraag me af hoe het met de aardappeloogst staat van biologische tuinders(de aardappels bij mij beginnen nu ook de eerste tekenen te vertonen)dit jaar?gr,anja

za, 04/09/2010 - 14:52
guy_fruit

Anja,
Bij de vroege tomatenrassen is bijna alles geoogst en die mogen dus ziek worden. (De vroege rassen zijn hier al opgeruimd).
Bij de laatrijpende rassen is het risico veel groter op aantasting.
Dagelijks de planten controleren en zieke delen wegsnijden helpt ook wel, maar bij de vroege rassen hoeft dat niet meer...

Guy

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag