Doorhangende takjes appelboom snoeien

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 16/09/2022 - 17:09
Jacques Groen

Doorhangende takjes appelboom snoeien

Ik heb vorig jaar najaar een Elstar appelboompje geplant. Een laagstamboompje, jaar of acht oud (schat ik) en blijkbaar een 'late rijper', want alle appels hangen er nog stevig in (variant met een korte steel, klopt het dat die later in september/begin oktober rijpt?).

Mijn eerste les heb ik al geleerd: haal de bloemknoppen of jonge vruchtjes uit het uiteinde van dunnere takjes, anders gaan de takjes door het gewicht van de appel(s) doorhangen naar beneden. En dat is precies wat met een aantal takjes is gebeurd (zie foto).

Ik neem aan dat het nooit meer goed gaat komen met die takjes, dus ik wil ze in de winter snoeien op het laatste naar boven gerichte oog vóór de neerwaartse bocht. In de hoop dat van daaruit de tak weer schuin naar boven zal doorgroeien. 
Is dat verstandig? Zo niet, wat kan ik dan beter doen?
En klopt het dat er een Elstar-variant is die tamelijk laat plukrijp is (want dat is bij mij blijkbaar het geval, het steeltje is ook nog steeds vrij licht van kleur).

Doorhangende tak door gewicht van de appel
vr, 16/09/2022 - 19:59
peterplant

Er zijn wel verschillende kleurvarianten van de Elstar, maar er zijn geen extra laat rijpende selecties. Ik heb mij Elstar oogst trouwens al binnen

In de fruitteelt wordt juist gesnoeid op horizontale en afhangende vertakkingen omdat daar het meeste fruit aan komt hangen. Opgaande takken worden weggesnoeid of uitgebogen.

Die hangende takjes hangen al minder als de appels er af zijn. 

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag