Doorhangende takjes appelboom snoeien

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 16/09/2022 - 17:09
Jacques Groen

Doorhangende takjes appelboom snoeien

Ik heb vorig jaar najaar een Elstar appelboompje geplant. Een laagstamboompje, jaar of acht oud (schat ik) en blijkbaar een 'late rijper', want alle appels hangen er nog stevig in (variant met een korte steel, klopt het dat die later in september/begin oktober rijpt?).

Mijn eerste les heb ik al geleerd: haal de bloemknoppen of jonge vruchtjes uit het uiteinde van dunnere takjes, anders gaan de takjes door het gewicht van de appel(s) doorhangen naar beneden. En dat is precies wat met een aantal takjes is gebeurd (zie foto).

Ik neem aan dat het nooit meer goed gaat komen met die takjes, dus ik wil ze in de winter snoeien op het laatste naar boven gerichte oog vóór de neerwaartse bocht. In de hoop dat van daaruit de tak weer schuin naar boven zal doorgroeien. 
Is dat verstandig? Zo niet, wat kan ik dan beter doen?
En klopt het dat er een Elstar-variant is die tamelijk laat plukrijp is (want dat is bij mij blijkbaar het geval, het steeltje is ook nog steeds vrij licht van kleur).

Doorhangende tak door gewicht van de appel
vr, 16/09/2022 - 19:59
peterplant

Er zijn wel verschillende kleurvarianten van de Elstar, maar er zijn geen extra laat rijpende selecties. Ik heb mij Elstar oogst trouwens al binnen

In de fruitteelt wordt juist gesnoeid op horizontale en afhangende vertakkingen omdat daar het meeste fruit aan komt hangen. Opgaande takken worden weggesnoeid of uitgebogen.

Die hangende takjes hangen al minder als de appels er af zijn. 

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag