Appelboom met een ander probleem

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 15/08/2023 - 19:16
Jacques Groen

Appelboom met een ander probleem

Twee jaar geleden een al iets ouder appelboompje verplaatst naar mijn tuin (uitgestoken uit de volle grond en tijdelijk in een relatief kleine container gepot, daarna bij mij in de volle grond aangelengd met bemeste boomgrond). 

Daarbij zijn ongetwijfeld behoorlijk wat haarwortels verloren gegaan. Daarbij heb ik de afgelopen twee jaar stevig water gegeven (twee maal per week twee gieters, tenzij er heel veel regen viel). En na het planten direct een flinke laag compost rondom gelegd.

Het eerste jaar (verleden jaar) droeg hij wel appels, maar groeide hij nog geen cent.
Dit jaar draagt hij een paar appels en langzaamaan zie ik in een aantal takken groei. Dit jaar heb ik wel - zowel in het voorjaar als recent nog - kunstmest gegeven.

Maar de appeltjes (ik heb er maar zes laten zitten) blijven vrij klein en ik heb relatief veel lelijk blad dat vlekkerig geel en droog wordt (zie foto's) en vervolgens loslaat van de tak. Een paar takjes zijn al bijna helemaal kaal (maar hebben wel. knop).
In de bovenste takken zit nog wel behoorlijk wat mooi groen blad.

Is dit schurft? En zo ja, wat kan ik hiertegen doen?

Kan het er ook komen doordat ik misschien te veel water heb gegeven (hoewel ik zelf niet die indruk heb)?

Of kan het er mee te maken hebben dat de boom nog zwak en ziektegevoelig is omdat er e nu pas voldoende haarwortels lijken te komen (gezien de groei die nu voorzichtig aan zichtbaar wordt)?

di, 15/08/2023 - 19:38
peterplant

Ziet er niet uit als schurft, ik denk dat je gelijk hebt met het laatste. De boom heeft een flinke klap gehad met dat verplanten. Het kan best een aantal jaren duren eer de boom daarvan bijgekomen is. Controleer of je de boom niet te diep geplant hebt en verder afwachten of de boom bij komt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag