Welke bemesting eenjarige fruitboompjes

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 28/10/2023 - 12:34
MJM60

Welke bemesting eenjarige fruitboompjes

Vorig jaar 2 perenboompjes, 2 citrusboompjes geplant. Wat hebben deze fruitboompjes nu nodig? Kan.ik nu compost strooien of bemesten?

za, 28/10/2023 - 13:36
peterplant

Compost is vooral een grondverbeteraar met weinig voedingsstoffen. Elke organische mest kun je gebruiken. Dat is ook vooral een bodemverbeteraar met iets meer voedingsstoffen. Gewoon wat vaker strooien.

Kunstmest doet niets voor je grond, maar bevat meer voedingszouten. Kunstmest alleen gebruiken in de groeilanden, niet in de rustmaanden.

Gebruik het met verstand.

zo, 05/11/2023 - 09:56
FrankHouweling

Kleine aanvulling op de opmerking van peterplant: ik zie nogal eens mensen direct in de compost planten. Dit is naar mijn ervaring veels te scherp en veel fruitbomen vallen met hun kleine wortelgestel af. Liever de compost door de omringende grond mengen in een ratio 30% compost, 70% aarde.

Organische mest gaan toepassen in maart, als je dat nu toedient is het al weggespoeld voordat het groeiseizoen begint.

Ik zie vaak dat mensen de eerste jaren veel mesten, en het daarna gaan vergeten. Beter om het juist anders om te doen: de fruitboom heeft meststoffen echt nodig als deze (veel) fruit gaat dragen. Zo'n jonge boom heeft nu nog niet veel nodig.

Succes!

zo, 05/11/2023 - 12:33
MJM60

Dank voor je advies. Je schrijft dat jonge fruitbomen niet veel mest nodig hebben. Wanneer kunnen deze dan bemest worden?

wo, 08/11/2023 - 23:09
peterplant

Organische mest kan het hele jaar door gegeven worden. Dat moet eerst door het bodemleven omgezet worden. Als de grond warm is duurt dat een maand of 2. Als de grond koud is duurt dat veel langer.

Kunstmest of minerale mest of anorganische mest ( 3 omschrijvingen voor hetzelfde) komt heel snel vrij voor de planten, dus alleen geven in het groeiseizoen.

Organische mest is op de eerste plaats een grondverbeteraar waardoor de wortels beter groeien en makkelijker en beter voedingstoffen op kunnen nemen.

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag