Beestjes in rozen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 16/11/2004 - 11:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beestjes in rozen

Hallo,

Ik heb in mijn jonge rozen zwarte peervormige beestjes gevonden. Deze zijn vooral te zien op de jonge scheuten. Ook was het het blad een beetje plakkerig.
Nu heb ik met spruzit gespoten hiertegen. Dit werkte de eerste 2 weken goed maar daarna was het weer hetzelfde verhaal. De plakkerige vlekken op het blad werden zelfs zwart.

Beestjes zien er als volgt uit:
-zwart
-peervormig
-dicht opeen gepakt
-meeste ongevleugeld
-enkele (grotere) gevleugeld
- 2 uitsteeksels aan achterlijf
-soms ook groene beestjes die sterk op de zwarte leken

Ik hoop dat jullie weten welke beestjes het zijn en wat er tegen te doen valt.

BVD voor de hulp

Marijn

di, 16/11/2004 - 12:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Van luizen heb je het meeste last in voorjaar en zomer. Als je daar nu nog zoveel last van hebt is bestrijden alleen niet genoeg. Misschien staan je rozen op de tocht. Ook dichtbij een muur of heg kan een zgn. valwind ontstaan waar rozen een hekel aan hebben. Gezonde sterke rozen die op de juiste plek staan hebben minder last van plagen.
Misschien moet je ze eerst verplaatsen, dat kan nu nog.
De luizen kun je het beste bestrijden met een flinke koude waterstraal. Dit moet je wel regelmatig herhalen want zoals je al gemerkt heb komen ze steeds teug. Dit zijn de eitjes die na verloop van tijd weer uitkomen, vandaar. Dat geldt ook voor spuiten met sprusit of elk ander middeltje. Ook spuiten met een mengseltje van een deel groene zeep, en een deel spiritus gemengd in een liter lauw water werkt goed. Maar dat koude water is het milieuvriendelijkst.

di, 16/11/2004 - 13:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Marijn,

Ik denk dat het bladluis is, die zich aan het klaarmaken is voor de winter. De beste oplossing is ze wegsluiten met gewoon water of met de hand kapotwrijven. Ik zou nu zeker niet meer met chemicaliën aan de gang gaan. Wel van de winter controleren of er geen kolonies van donkere blasluizen dicht op elkaar gepakt op de stammen proberen te overwinteren. Ook dan kapotwrijven of wegborstelen.

zo, 13/03/2005 - 15:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

waarom niet met een chemsich middel zo laat?

Rein

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag