emelten?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 03/04/2007 - 16:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

emelten?

Ik heb in mijn borders last van een soort witgele made die zich invreet in de wortels van de planten waardoor die dus doodgaan. Alle seduminfo-icon, geraniums en tiarellainfo-icon hebben al het loodje gelegd. Ik heb deze beestjes bij een tuincentrum laten zien, daar waren ze het er niet overeens of het nu emelten zijn of niet. De foto's die ik van emelten heb gezien, lijken niet op wat er door mijn tuin gaat. De emelten zien er grauwer en groter uit dan 'mijn' beestjes, maar misschien komt dat nog? Herkent iemand dit en wat is er tegen te doen.

di, 03/04/2007 - 17:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kunt u een foto plaatsen?

Ruud

di, 03/04/2007 - 18:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb net van iemand gehoord dat het taxuskeverlarven zijn. Ook daar even op gegoogled en een foto gezien en inderdaad het zijn taxuskevers. Ook erg vervelend, maar niet schadelijk voor mijn gras (en daar heb ik ook veel van). Ik heb begrepen dat ik taxuskevers ook moet bestrijden met een aaltje.
Bedankt

di, 03/04/2007 - 23:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als het larven zijn van de Taxuskever, dan moet je ook de typische vraat aan de bladranden van de genoemde planten hebben kunnen waarnemen.

wo, 04/04/2007 - 11:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb het net ontdekt, de planten die nu dood zijn hadden nog geen blad of het was dor. Ik heb nu wel andere planten gezien waar aan gevreten is. Maar ja er zijn nu ook weer slakken actief.
Het is ook een relatief nieuwe tuin (nog geen twee jaar oud) dus het is ook altijd even afwachten hoe alles het doet. Vorig jaar is mij niets opgevallen in ieder geval.
Heb je andere vermoedens betreffende de daders? Ik heb nl een foto gezien van de taxuslarve en die lijkt sprekend op wat er in mijn tuin rondkruipt.

do, 05/04/2007 - 01:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het vraatkenmerk van een taxuskever is heel typerend. Alleen de bladranden worden aangevreten; er zijn duidelijk happen uit. De larven beperken zich tot vraat aan de wortels, wortelhals en knollen. De larve is vuilwit met een bruine kop. In een later stadium zie je pootjes ontstaan. Heb je nog een bloempot met aarde staan van vorig jaar, dan kun je daar de verschillende stadia van ontwikkeling van de larven ontdekken. De meeste planten waar je ze op vindt, zijn: Viburnuminfo-icon tinus, Euonymusinfo-icon soorten, Hederainfo-icon soorten, rozen, Rhododendroninfo-icon ea.
Slakken beginnen niet aan hardbladige planten en vreten ook midden in een blad.

ma, 09/04/2007 - 14:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb inderdaad in mijn laurier vraatranden zoals je ze omschrijft. Maar niet in de andere planten die je noemde, deze staan in een andere border en die is voor zover ik het nu kan zien nog helemaal niet aangetast. Heb je nog ideeen om de taxuskever zelf aan te pakken? Ik ben er overigens achter dat ik ook emelten heb, 's ochtends vroeg kruipen ze over mijn terras, ik heb begrepen dat de aaltjes ook deze larven acherna gaan.
Ik wacht maar af wat er over een paar weken nog aan planten staat...

ma, 09/04/2007 - 16:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Taxuskevers zijn de bestrijden met aaltjes, die je kunt bestellen op een tuincentrum.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag