Gele naalden - zieke spar?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/06/2007 - 21:26
Marcellus

Gele naalden - zieke spar?

Achter in onze tuin staat een grote spar. Sinds kort (een week of twee, drie) worden de naalden van de boom geel tot wit. Uiteindelijk vallen die dode naalden af, en ondertussen ligt er al een aardig geel naaldentapijt onder de boom. Hij vertoont verder geen vreemde verschijnselen, maar de gele naalden lijken zich vlug uit te breiden.

We worden een beetje bang dat de boom door één of andere ziekte aan het afsterven is. Ik voeg onderaan een paar foto's bij.

Heeft één van jullie dit eerder gezien?
Of heeft iemand een idee wat er met de spar aan de hand is?
En wat we er eventueel aan kunnen doen?

Een tijd geleden heb ik onderaan de boom een drietal takken gekapt omdat die in de weg hingen. Kan dat er misschien iets mee te maken hebben?

Alle adviezen zijn welkom...

Gele naalden - zieke spar?
di, 12/06/2007 - 00:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als dit oude naalden zijn is er niets aan de hand, ook een naaldboom verliest op z'n tijd zijn "bladeren". Anders even terugmelden, zoeken we verder.

Ruud

di, 12/06/2007 - 13:11
Marcellus

Oh. Dat wist ik niet.
Gebeurt dat elk jaar? Want vorige zomer deed ie het niet.
Of gebeurt het om de zoveel jaar?

De optie die je noemt is wellicht mogelijk, maar gaat de boom dan echt àlle naalden verliezen? En komen er daarna weer nieuwe naalden bij? Hoe lang duurt zo'n proces dan?

di, 12/06/2007 - 15:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is nog niet zo eenvoudig te vinden, zelden wordt er in naaldboom beschrijvingen gewag van gemaakt. Volgens de Wikipedia (Duitse versie) doet de Fijnspar 4-7 jaar met zijn naalden. Wanneer ze vallen wordt niet vermeld. Het ruien gaat overigens wel in golven, ik sta veel geparkeerd onder de een of andere Spar (niet Fijnspar) en die is net uit de rui.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag