Hedera Hibernica met vlekken en gele bladeren

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 16/06/2018 - 11:59
VincentvdH

Hedera Hibernica met vlekken en gele bladeren

Als onervaren tuinman ben ik onlangs begonnnen met het inrichten van onze achtertuin. We hebben een Hederainfo-icon Hibernica als klimplant neergezet, maar deze wil niet lekker groeien en heeft op veel bladeren zwarte vlekken en/of gele stukken. Hebben jullie een idee wat dit is en hoe ik dit op kan lossen?

za, 16/06/2018 - 20:02
peterplant

Van klimop wordt vaak gedacht dat ze het altijd en overal doen. Maar op de natte , te droge, te arme of te harde grond of op gronden met een verstoord bodemprofiel ( harde lagen of verschillende grondlagen boven elkaar) heeft de plant toch moeite met aanslaan en is ze gevoelig voor bladvlekkenziekte.

Het is trouwens wel normaal dat de plant in de loop van de lente veel oude bladeren laat vallen. Die worden eerst geel en vallen dan af. 

zo, 17/06/2018 - 10:01
tuinprins

De laatste jaren zijn bladvlekken een echt probleem aan het worden bij Hederainfo-icon. Enerzijds komt dit doordat er een zeer grote vraag is naar Hedera en de planten dan door de kwekers zeer snel worden gekweekt ('opgejaagd') om toch maar zoveel mogelijk te kunnen verkopen. Gevolg is dat deze opgejaagde planten gevoeliger zijn voor diverse schimmelziektes. Anderszijds kan een schimmelziekte of een plaag zich makkelijker verspreiden indien er meer planten van een bepaalde soort worden aangeplant. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de opmars van de buxusrups. Als die in de jaren 80 in Nederland was gearriveerd dan had die zich niet zo snel verspreidt als op dit moment om de simpele reden dat buxusinfo-icon in de jaren 80 minder in tuinen te vinden was dan heden ten dage.

Tegen bladvlekken kun je spuiten met een schimmelwerend middel maar veel middelen die voor de gewone consument beschikbaar zijn hebben maar een matige werking. Bovendien speelt het weer en de ernst van de aantasting een belangrijke rol bij de effectiviteit van een anti-schimmelmiddel. Zorg er in ieder geval voor dat als je de planten water geeft je dit doen aan de voet van de plant en zo min mogelijk op de bladeren zelf. Bladvlekken produceren microscopisch kleine sporen die door (regen)water verspreidt kunnen worden en zo andere bladeren van de klimop kunnen aantasten.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag